Cum sa reduci cantitatea de pesticide care iti intra in organism. Care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura ca iti mentii corpul sanatos, ce trebuie sa stii!
Cum sa reduci cantitatea de pesticide din organism
Cu toate ca la nivel european sau national exista norme in vigoare care limiteaza utilizarea pesticidelor, trebuie sa recunoastem faptul ca nu toti cultivatorii le respecta.
Tocmai de aceea, produsele pe care le gasim in supermarket sunt verificate si contin mult sub nivelul legal, insa problema apare la cultivatorii care aduc legumele in piete. De multe ori, acestia nu respecta cantitatile de substante pe care trebuie sa le foloseasca pentru tratamentele fitosanitare, asa ca ar fi bine sa stii cum sa reduci cantitatea de pesticide care iti intra in organism.
In primul rand, cea mai eficienta metoda de spalare a fructelor sau a legumelor consta in scufundarea acestora in apa in care sa pui 10% otet sau suc de lamaie. Lasa-le timp de 15 sau 20 de minute si o sa indepartezi cu succes reziduurile provenite din pesticide.
O alta solutie este sa speli fructele sau legumele cu apa sarata sau sa pui in acea apa bicarbonat de sodiu. Cercetatorii au descoperit ca cea mai buna metoda este sa folosesti si bicarbonat de sodiu, dar si otet, asa ca iti recomandam sa pui o lingura de bicarbonat de sodiu si una de otet in apa in care speli fructele sau legumele.
In cazul in care vorbim despre fructe sau legume cu coaja tare, acestea se pot freca si cu o perie in timpul spalarii, asa ca vorbim despre o curatare mult mai eficienta.
Nu uita ca dupa aplicarea pesticidelor, anumite fructe sau legume sunt ceruite cu agenti de glazurare. Tocmai de aceea, ar fi bine sa le spalam cu apa calda pentru a ne asigura ca indepartam acel strat de protectie.
Citeste si: Cum sa speli ciresele de pesticide folosind bicarbonat de sodiu
Daca obisnuiesti sa consumi salata sau varza, ar fi bine sa arunci frunzele exterioare pentru ca, de obicei, acestea sunt cele mai contaminate. Totodata, iti recomandam sa indepartezi coaja fructelor sau legumelor, daca este posibil.
La fel iti recomandam sa procedezi si cu grasimea sau pielea produselor din carne. Fie ca vorbim de peste sau pui, aceasta ar trebui indepartata deoarece reprezinta zonele in care se acumuleaza cele mai ridicate cantitati de pesticide. Nu este o idee buna sa consumi acea piele, pentru ca risti sa te expui la anumite riscuri!
Desigur, vestea proasta este ca atunci cand vorbim despre tratamente cu substante sistemice, nu poti face nimic deoarece acestea intra in fructe sau legume, spre deosebire de substantele de contact care raman doar la suprafata.