Sterilizare borcane in cuptor. Cum sa faci acest lucru in mod corect, dar mai ales la ce temperatura pentru a te asigura ca nu spargi borcanele. Iata ce trebuie s stii pentru a conserva borcanele de compot sau zacusca.
Sterilizare borcane in cuptor. Cum sa o faci si ce temperatura setezi
Fie ca alegi sa faci dulceata, zacusca sau compot, ar fi bine sa stii la ce temperatura sa faci sterilizarea borcanelor in cuptor. In acest fel, nu va mai trebui sa folosesti conservanti artificiali si vei avea preparate mai sanatoase.
In cazul in care nu stiai, sterilizarea borcanelor are ca scop distrugerea microorganismelor precum bacteriile sau sporii de mucegai. Mai mult, preparatele tale se vor pastra mult mai bine. Temperatura optima de sterilizare a borcanelor in cuptor este de 105-110 grade Celsius.
Inainte de a face o sterilizare a respectivelor borcane in cuptor trebuie sa le verifici foarte bine. Nu de alta, dar daca exista ciobituri sau fisuri, acestea nu se vor Inchide ermetic. Capacele trebuie sa se infileteze perfect, sa nu fie deformate si sa nu lase aerul sa patrunda inauntru.
Asadar, primul pas va fi sa speli foarte bine borcanele si capacele acestora. Totodata, nu uita sa le clatesti temeinic pentru a evita urmele de detergent.
Dupa spalare, borcanele se vor scurge timp de cateva secunde si se vor aseza cu gura in sus pe tava de cuptor in care urmeaza sa le sterilizezi. Bineinteles, capacele se pun pe aceeasi tava.
Este recomandat sa faci sterilizarea borcanelor la cuptor, pentru ca vei obtine o temperatura mai mare. Nu uita ca sterilizarea intr-o oala cu apa clocotita inseamna o temperatura de 100 grade Celsius, asa ca iti recomandam sa alegi cuptorul.
Asadar, dupa ce ai pus borcanele si capacele in tava baga totul la cuptor. Nu uita ca ai nevoie de un cuptor rece si abia dupa ce ai pus borcanele si capacele vei putea porni cuptorul, fie el electric sau pe gaz.
Citeste si: Cum sa cureti ardeii copti. Cea mai usoara metoda
Daca faci greseala sa bagi borcanele reci intr-un cuptor cald, risti ca aceastea sa se sparga. Cresterea de temperatura trebuie sa se faca in mod treptat.
Dupa ce ai pus tava cu borcane, porneste cuptorul si seteaza o temperatura de 150 grade Celsius. Peste aproximativ 15 minute, vei observa cum stroprii de apa incep sa sfaraie pe suprafata borcanelor, asa ca din acel moment le mai lasi 1 minut si opresti cuptorul.
Borcanele mai trebuie sa stea la interior timp de 15-20 de minute dupa ce ai oprit cuptorul. Ca si alternativa, poti steriliza capacele borcanelor intr-o oala cu apa clocotita, daca acestea sunt facute dintr-un material pe care caldura il poate afecta.