Cum sa circuli in siguranta pe canicula pentru a evita eventuale probleme tehnice aparute la masina, dar si cele de sanatate, stiut fiind faptul ca temperatura din habitaclul autohevicului poate ajunge pana la 47 de grade Celsius, inainte de a se porni aerul conditionat, iar cea a asfaltului pana la 50-60 de grade Celsius.
Cum sa circuli cu masina pe canicula
A devenit o obisnuita ca tara noastra sa inregistreze pe timpul sezonului cald temperaturi nefiresti de mari, ce depasesc uneori si 40 de grade Celsius. Cum nu putem evita deplasarile, fie ca este vorba despre cele pentru serviciu, cumparaturi sau pur si simplu petrecerea timpului liber, ne vedem obligati sa ne adaptam la o viata ca in Sahara, cu calduri ce topesc asfaltul.
Asadar, incercati, pe cat posibil, sa evitati deplasarile cu masina in orele critice. Organizati ca orice deplasare, daca se poate, sa fie facuta dis-de-dimineata sau seara.
Chiar daca masina este dotata cu aer conditionat, tot va veti confrunta cu temperaturi foarte mari pana cand aerul conditionat va putea sa creeze in interior o atmosfera suportabila. Aveti grija sa parcati masina in loc cu umbra si sa protejati partea din fata a autovehiculuicu, bordul, un parasolar.
Incercati sa adoptati o conduita proprie la volan si sa circulati cu atentie si calm. Dati dovada de respect in trafic si tolerata. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.
Luati in calcul ca temperaturile ridicate ne fac mai irascibili decat in mod obisnuit si este nevoie de toleranta, mai ales cand suntem in trafic si totul poate degenera intr-un eveniment rutier nedorit.
Nancy Molitor, din cadrul clinicii de psihiatrie si stiinte comportamentale a Scolii de Medicina de la Universitatea Northwestern (SUA) spuna ca: „Vremea foarte calda si in special umeda este asociata cu cresterea reactiilor violente si agresive, precum si cu o stare generala de disconfort psihic”.
Nu doar daca suntem conducatori auto trebuie sa fim precauti pe timp de canicula. Si pietonii trebuie sa fie disciplinati.
Nu trebuie uitat ca temperaturile ridicate accentueaza considerabil oboseala conducatorilor auto, astfel incat, recomandarea principala este aceea de a se asigura foarte bine inainte de a se angaja in traversarea drumului, inclusiv daca este vorba de o trecere de pietoni semaforizata. Si de aceasta data este recomandata toleranta.
Masuri pe timp de canicula
Inainte de a porni la drum, creati-va o rutina si faceti mici verificari. Mai intai de toate, asigurati-va ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald. Tineti cont de faptul ca la temperaturi ridicate, pe distante mai lungi si viteze mari, creste considerabil riscul ca pneul sa explodeze.
Evitati pe cat posibil deplasarile in jurul orei pranzului, in special daca sunteti o persoana in varsta sau daca va stiti cu afectiuni medicale cronice. Daca sunteti o persoana care sufera de o boala cardiaca, atunci caldura va va face si mai mult rau, chiar daca va deplasati in masina.
Soferilor le este recomandat sa nu conduca niciodata daca sesimt obosititi. Oboseala este considerata de catre specialisti una dintre cauzele generatoare ale multor accidente rutiere cu urmari grave. Caldura ii va toropi si mai mult si reactiile vor fi mult incetinite.
Niciodata nu consumati alcool sau substante interzise inainte de a va urca la volan. Pe timp de canicula acesta substante vor provoca probleme grave in organism si riscul de a fi implicat intr-un accident mortal este aproape iminent.
Asigurati-va ca sistemele de racire, iluminare, franare sunt in stare foarte buna de functionare.
Incercati pe cat posibil sa porniti masina si aerul conditionat cu cateva minunte inainte de a porni la drum, fara sa fiti in interiorul ei. Asa caldura din masina va fi mai usor de suportat pentru ca incepe sa scada temperatura din habitaclu.
Asigurati-va ca sistemul de climatizare functioneaza in parametri optimi. Daca observati deficiente, adresati-va unui service auto autorizat pentru reparatiile necesare. Trebuie sa stiti ca temperatura ridicata din habitaclul autovehiculul va accentua starea de oboseala si riscul producerii unui accident creste.
Intr-o astfel de situatie, veti observa la inceput ca reactiile devin usor intarziate, dar si dificultate in concentrare, cascat repetat, clipire foarte deasa. Acestea se pot termina cu adormirea la volan.
Daca aveti de parcurs un drum mai lung, cum ar fi un drum la litoralul grecesc, spre exemplu, drum care este efectuat, de regula, in 13-14 ore, in functie de locul ales, luati în considerare plecarea dis-de-dimineata sau seara, cand temperaturile nu sunt la fel de ridicate.
Citeste si: Cum sa mentii interiorul masinii rece, fara a porni aerul conditionat
De asemenea, trebuie tratate cu atentie reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt.
Mare grija si la insotitori. Sub nicio forma nu lasati copiii sau animalele de companie in autovehicul cand lipsiti din auto.
Este recomandat persoanelor cu probleme de sanatate care ar putea sa le ompiedice conducerea autovehiculelor in conditii de siguranta sa evite, pe cat posibil deplasarea cu autovehiculul in perioadele de timp caniculare, iar daca deplasarea este necesara, sa aiba un insotitor in autovehicul.
Daca sunteti pieton recomandarea este ca deplasarea sa se faca numai dimineata devreme sau seara tarziu.