Cum sa cureti corect ardeii copti, vedetele garniturilor pentru mesele de vara. Te vom invata pas cu pas. cum sa-i cureti usor si eficient, astfel incat sa nu aiba nicio urma de pielita sau arsura.
Cum sa cureti ardeii copti ca un bucatar profesionist
Fie ca vorbim de binecunoscuta salata de ardei copti cu otet si un stop de ulei, fie ca vorbim de zacusca romaneasca din care nu lipseste acest ingredient care da plus de savoare sau poate de pasta special creata pentru iarna, cunoscuta sub numele de ajvar sarbesc, prin coacere, fructul capata un gust de care te indragostesti pe viata.
Din nefericire, nimic nu se obtine usor si curatatul lor poate ridica probleme daca nu se efectueaza corect. Daca vei respecta indicatiile urmatoare, iti garantam ca ardeii copti vor fi curatati impecabil si vei obtine cele mai bune preparate, fara urma de pielita arsa si inestetica si fara a pierde mult din pulpa ardeilor.
Totul incepe cu alegerea lor. Fie ca vei coace ardei capia. grasi sau gogosari, alege-i pe cei fara pete, proaspeti si care par a avea pulpa destul de groasa. La atingere trebuie sa fie fermi. Daca sunt moi, este clar ca este vorba de ardei sau gogosari trecuti si nu vor mai fi buni pentru copt.
Ardeii grasi sau kapia trebuie alesi sa fie mai drepti deoarece cei incovoiati sunt greu de intors pe toate partile, iar coacere lor nu se va face uniform.
Inainte de a te apuca de treaba, pregateste ustensilele de care ai nevoie in procesul de coacere si curatare. Asigura-te ca ai in casa si ulei de masline. Acesta iti va fi de mare ajutor in etapa de curatare.
Vei avea nevoie de:
- cutit cu varf ascutit,
- tava de copt;
- pensula de patiserie;
- cuptor cu setare grill;
- punga din plastic.
Metoda de curatare, pas cu pas
Primul pas este sa speli bine ardeii. Dupa ce au fost spalati cu apa din abundenta si stersi cu prosoape de bucatarie, taiei pe jumatate, pe lungime. Scoate semintele din interior si taie nervurile albicioase.
Urmatorul pas este sa pregatesti tava in care ii vei coace. Acesta poate fi tapetata cu ulei de masline sau poti pune pe fund hartie de copt.
Inainte de a-i pune la copt, unge-i cu putin ulei de masline. Foloseste pensula de bucatarie pentru ungerea lor. Coaja se va indeparta cu usurinta in acest fel. Acest truc poate fi aplicat numai in cazul ardeilor copti in cuptor.
Introdu tava in cuptorul preincalzit la 150-180 de grade Celsius. Tava trebuie pusa la 7, cel mult 10 centimetri sub grill (cel mai probabil pe a doua sau a treia pozitie de sus).
Se lasa aproximativ 10 minute la copt. Vei observa cum coaja se umfla si se inegreste. Secretul este sa nu-i arzi. Daca sunt carbonizati nu va mai ramane nimic din ei.
Cand sunt suficient de copti, se scot din cuptor si cand se racesc putin si nu mai arde la mana, se curata.
Este indicat sa ai langa tine un vas cu apa rece pentru a te clati de negreala care se lipeste de mana.
Decojire cu ajutorul sarii
O alta metoda pe care o poti folosi la decojirea ardeilor sau a gogosarilor este sarea. Metoda este recomandata mai ales in cazul in care ai de decojit cantitate mare de ardei. Este mult mai eficienta decat cea prezentata anterior.
Ardeii se coc pe o tava sau direct pe flacara aragazului. Ai grija cum ii manevrezi pentru a nu suferi arsuri. Este indicat sa folosesti un cleste pentru a-i intoarce de pe o parte pe alta. In momentul cand observi ca s-au copt, aseaza-i, rand pe rand, intr-un recipient de metal.
Citeste si: Curatare cartofi noi. Cum sa o faci cel mai rapid
Presara pe fiecare sare din abundenta si acopera-i cu un prosop curat de bucatarie sau cu folie de prospetime. Lasa-i acoperiti aproximativ 20 de minute. Cand se racesc o sa observi ca decojirea va fi joaca de copii.
O alta metoda buna de decojit este si sa-i cureti inainte de a se fi racit. Decojirea se va face deasupra unui vas cu apa rece, ori la chiuveta. Nu este indicat sa-i pui sub jet de apa. Gustul inconfundabil se va pierde.
Daca vrei sa scapi de semintele din interior, inainte de a pregati dressingul (ulei de masline, cateva picaturi de otet si sare) care se va turna in bol, peste ardeii copti si curatati de pielita, curata-i.
Ia fiecare ardei in parte si pune-l pe un tocator. Este bine sa executi pasul la chiuveta pentru a nu murdari prin bucatarie. Taie pe lungime ardeiul, indeparteaza codita si scoate cu ajutorul unui cutit toate semintele. Acestia se curata incepand de la baza si terminand cu locul in care avea cotorul.