Cum sa reinventezi carnea ramasa de la gratar. Risipa alimentara este una dintre marile probleme in tarile dezvoltate si vine in contrast cu zonele sarace ale lumii, in care foametea este la cote maxime. Si daca nu putem sau nu avem cum sa schimbam ce se intampla in Africa, de exemplu, putem limita sau chiar stopa risipa alimentara pe care o facem la noi acasa, mai ales in preajma Sarbatorilor, dar, cred eu, pe toaata durata anului.
Cum sa refolosesti carnea ramasa de la gratar
Sezonul cald, adica mare parte din finalul primaverii, vara si inceputul toamnei sunt un prilej pentru mese imbelsugate alaturi de familie sau de grupul de prieteni si, de cele mai multe ori, din peisaj nu lipseste gratarul. Doar ca, de cele mai multe ori, ramane destul de multa carne dupa o astfel de iesire cu familia si prietenii care, tot de cele mai multe ori, ajunge mai degraba la gunoi, dupa ce a stat in frigider cateva zile.
Primul sfat, daca nu ai chef sa-ti mai bati capul cu carnea ramasa, este sa o oferi unei persoane nevoiase cu care te intersectezi in drumul spre casa. E o varianta de bun simt prin care poti limita risipa alimentara.
Pe de alta parte, asa cum am spus de la inceput, aici te invat cum sa reinvetezi carnea ramasa la gratar, adica in ce fel o poti folosi pentru a prepara mese pentru tine si familia ta in zilele de dupa gratar si distractie.
Prima si cea mai simpla, la indemana modalitati de reinventarea a carnii ramase la gratar este sa faci din ea sandwichuri rapide pentru tine si cei dragi. Carnea va da un gust usor afumat su celorlalte ingrediente din sandwichul tau, adica salatei, rosiilor, untului, cascavalului si painii. Ai grija sa alegi ingrediente de calitate.
Tochitura este unul dintre felurile de mancare care le fac cu ochiul celor care indragesc carnea si op vad ca fiind leguma perfecta. Poti prepara o tochitura delicioasa in care sa incluzi nu doar carnea fripta pe gratar, ci si carnatii si micii. Daca ai optat pentru un gratar cu carne de pui, atunci prepara un ostropel si nu uita sa pui acolo si mujdeiul de usturoi care ti-a ramas de la gratar. Ambele feluri de mancare pot constitui un pranz delicios.
Pentru ca am mentionat carnea de pui, trebuie sa iti spun ca o poti folosi si pentru a prepara mancaruri mexicane, printre care fajitas, tacos, tortilla sau quesadilla. Sau, daca ti se pare mai complicat, include-o intr-un mic dejun rapid si delicios…fie ca o tai bucati si o consumi ca atarem fie ca o pui intre doua felii de paine, alaturi de salata verde, rosii si castraveti, vei obtine un mic dejun satios si sanatos.
Ramanem la prima masa a zilei, micul dejun, si iti spun ca poti folosi carnea ramasa la gratar pentru a prepara o omleta satioasa, mult mai satioasa decat daca ar fi preparata doar din oua. Tot ce ai de facut este sa tai in bucati mai mici carnea de la gratar si sa o adaugi in tigaie alaturi de oua si legumele pe care le pui de obicei, asta daca preferi o omleta ceva mai colorata.
Citeste si: Cum sa cureti gratarul de grasimea acumulata. Sfaturi utile pentru a indeparta resturile de mancare!
Foloseste carnea ramasa la gratar pentru a prepara paste. Toaca marunt bucatile de carne si adauga-le peste pastele fierte. Foloseste carnea pentru a prepara chiar un sos de rosii pe care sa il adaugi peste paste sau reinventeaza o reteta de paste asa cum iti place tie. Nu uita sa adaugi putin busuioc tocat deasupra pentru un plus de savoare si de prospetime.
In fine, daca iti doresti o reteta ceva mai dietetica, atunci taie bucatile de carne marunt si adauga-le la salata ta preferata alaturi de un dressing de ulei de masline sau de iaurt. Adauga carnea la un bol de orez fiert pentru un pranz cat se poate de satios, dietatic si sanatos.
In fine, foloseste carnea ramasa pentru o reteta de pizza numai buna de pus pe masa. Gateste blatul de pizza in casa, adauga carnea, ceva legume si mezeluri, pune putin sos de rosii si baga la cuptor pentru cateva minute. Te vei bucura de o pizza delicioasa cu aroma de carne afumata.
Acestea sunt doar cateva sugestii pentru refolosirea carnii ramase la gratar, insa te poti adapta in functie de preferintele tale culinare.