Conceptul de casa inteligenta nu este deloc unul nou, si incepe sa fie din ce in ce mai atractiv si pentu romani. Daca nu este familiarizat cu acesta, trebuie sa stii ca o casa inteligenta este una in care diferite obiecte au inteligenta artificiala integrata si pot indeplini anumite comenzi, putand fi conectate unele cu altele, in functie de setarile alese de tine.
Cand a fost introdus acest concept
Asa cum spuneam, acesta nu este deloc un concept nou. Ba din contra, tehnologia a fost conceputa undeva prin anii 90 si primele astfel de aplicatii au aparut la inceputul anilor 2000. Conexiunea dintre elementele inteligente se face cu ajutorul internetului, iar controlarea obictelor smart se face cu un telefon mobil, evident, unul inteligent.
Concret, cu ajutorul unei aplicatii poti activa, ajusta sau dezactiva unele elemente ale locuintei tale, cum sunt sistemele de securitatea, lumina, caldura sau aerul conditionat, dar si aparate de tipul sistemelor audio-video sau al filtrului de cafea. Ai nevoie doar de conexiune la internet si curent electric.
In cele mai multe dintre cazuri, sistemul casei inteligente se refera la un receiver central la care sunt conectate toate elementele smart din casa ta. La acest receptor sunt conectati senzori care masoara activitatea elementelor smart conectate, in functie de setarile pe care ai ales sa le faci.
Inainte de a trece la treaba, este important sa stii ca daca nu vrei sa ai probleme ar trebui sa iti asiguri casa inteligenta cu un antivirus foarte bun…
Apoi, asigura-te ca ai ales ecosistemul care se potriveste cel mai bine cu ceea ce iti doresti tu si ai de unde alege pentru ca sunt din ce in ce mai multe optiuni pe piata. E important sa mai stii ca mai toate comenzile vocale trebuie setate in limba engleza pentru ca asistentii vocali, adica inteligenta artificiala care face treaba sa mearga, nu au localizare in limba romana.
Cum sa ai o casa inteligenta. Ce poti automatiza?
Daca te intrebi care dintre elementele locuintei tale poate fi automatizat…iti spun ca numarul lor este destul de mare pentru ca avem o serie de electrocasnice si device-uri care pot fi automatizate si eficientizate cu ajutorul sistemelor smart. Desigur, e important si bugetul pe care il ai la dispozitie.
Asadar, poti automatiza o serie de electrocasnice, cum sunt sistemele de incalzire si ventilatie, aerul conditionat, boilerul, cuptorul cu microunde, sistemul audio-video sau filtrul de cafea. Acum, in piata, au aparut si aspiratoarele smart insa noua tehnologie e inca destul de scumpa, asa ca va mai trece timp pana ce oricine si-o va permite.
Sistemele de iluminat pot fi automatizate usor si asta le va permite sa isi inceapa activitatea in acelasi timp cu tine. Totodata, un sistem smart iti va permite sa controlezi maniera in care lumina ta functioneaza cand esti plecat de acasa. Cafetierele, jaluzelele verticale sau aparatele radio pot fi si ele automatizate si programate sa functioneze in concordanta cu programul tau zilnic.
Consumul de energie electrica poate fi eficientizat daca folosesti becuri inteligente si senzori de miscare. In acest fel, lumina se va stinge cand incaperea este goala sau cand senzorul nu detecteaza niciun fel de miscare.
Casele inteligente sunt prevazute si cu sisteme de securitate la fel de inteligente care se axeaza evident pe siguranta casei tale. Acestea includ incuietorile inteligente, luminile de la intrarea in locuinta, camerele video, senzorii de miscare, detectoarele de fum sau de gaz si alarmele de incendiu. Aceste sisteme iti permit sa fii anuntat cand sunt detectate activitati suspecte, iar alerta va ajunge la tine cu ajutorul telefonului mobil.
Concret, o casa smart inseamna ca poti controla lumina, caldura, accesul si securitatea, ca te ăpoti bucura de un sustem de prize inteligente – care pot fi sincronizate din aplicatie, dar si de o gradina inteligenta care va folosi singura aspersoarele daca nu ploua.
Citeste si: Cum sa mentii aerul curat in casa, fara sa deschizi geamul
Printre avantajele casei inteligente se numara reducerea sau eficientizarea consumului de gaz, apa si energie electrica, eficientizarea timpului prin automatizare, eliminarea grijilor privind siguranta locuintei sau asupa unora dintre elementele locuintei, cum sunt filtrul de cafea pe care nu iti mai amintesti daca l-ai inchis sau nu cand ai plecat, in graba de acasa.
Pe de alta parte, dezavantajul vine din faptul ca fiind o casa foarte inteligenta presupune ca tu, proprietarul, sa ai o cultura IT si digitala destul de buna si sa fii conectat a noile tehnologii. Un alt dezavantaj vine din nevoia constanta de conectare la energia electrica si la internet, in absenta carora, aceasta casa nu poate functiona, dar si faptul ca este destul de vulnerabila la atacurile care vizeaza retelele de internet WiFi.