Pescuit la pastrav, afla cum sa faci asta si care sunt regulile de baza. Intreaba orice pescar ce peste prefera si vei vedea ca pastravul se va regasi intotdeauna pe lista celor mai populari pesti. Nici nu este de mirare ca in jurul lui exista un interes atat de mare, pastravul reprezentand o provocare in sine pentru cei mai multi dintre pescari.
Si asta dintr-un motiv cat se poate de simplu, pastravul fiind o specie de peste care nu se poate captura atat de usor, opunand rezistenta atunci cand este scos din apa. In plus, pastravul este un peste extrem de gustos. In aceste conditii, nu sunt putini deloc cei care se intreaba cum sa pescuiesti, de fapt, la pastrav pentru a obtine rezultate?! Hai sa aflam impreuna ce au de spus specialistii in aceasta privinta!
Specii de pastrav
Exista patru specii de pastrav (Salmo trutta) pe care le prefera pescarii din toate colturile lumii, toate avand niste caracteristici similare. Mai exact, vorbim despre pastravul indigen, pastravul de lac, pastravul de stanca si pastravul curcubeu.
Cel din urma, pastravul curcubeu, este apreciat in mod special in zona Americii de Nord, avand totodata si un comportament destul de diferit in raport cu celelalte trei specii.
Pastravul curcubeu petrece timp in apele oceanului sau in marile lacuri inainte de a se intoarce in ape dulci sau in afluenti mai mici ai raurilor pentru a isi depune icrele. Astfel, pastravul curcubeu ajunge sa capete o nuanta argintie, de aici ajungand si sa poarte acest nume.
Acest comportament il ajuta pe pastravul curcubeu sa ajunga la dimensiuni impresionante si sa dezvolte o rezistenta mai mare la conditii mai dificile. In aceste conditii, nu este de mirare ca pastravul curcubeu este unul dintre cei mai apreciati pastravi printre pescari.
Citeste si: Pescuit la stiuca. Cum sa il practici si ce momeala sa folosesti
Intorcandu-ne la caracteristicile de baza ale pastravului, trebuie sa stim despre acest peste ca poate fi gasit in ape reci, in special in cele din zona montana. Pastravul prefera intotdeauna temperaturile scazute, chiar si atunci cand afara este cald.
In aceste conditii, apele de munte sunt preferatele pastravului, insa acesta poate fi gasit in unele cazuri si in zone submontane sau de deal, in ape puternic oxigenate. Chiar daca sunt reci, pastravul nu va fi gasit niciodata in ape slab oxigenate.
Asa cum probabil ca stii deja, pastravul face parte din aceeasi familie cu somonul, regasindu-se in familia salmonidelor. Este un peste rapitor care traieste in jur de 10 sau chiar 12 ani. Pastravul este un peste destul de masiv, ajungand sa cantareasca chiar si 10 kilograme.
Pescuit la pastrav. Cum sa faci asta si ce trebuie sa stii
Daca planuiesti sa iesi la pescuit de pastrav, trebuie sa stii cateva reguli de baza inainte de a porni la drum. Spre exemplu, trebuie sa stii tipul de momeala de care ai nevoie pentru a atrage un anumit fel de pastrav. Momeala mai mica atrage pastrav de dimensiuni mici, in timp ce una mai mare va atrage un pastrav de dimensiuni mari.
Asadar, tine cont intotdeauna ca o momeala mica nu va reusi niciodata sa atraga un pastrav de dimensiuni mari. Pastravul adult obisnuieste sa se hraneasca cu pesti de dimensiuni mai mici, cu viermi sau cu insecte mai mari. In aceste conditii, momelile sub forma de insecte mici nu vor reusi niciodata sa prezinte prea mult interes pentru un pastrav.
Atunci cand vorbim despre pescuitul la pastrav, avem doua metode principale care se potrivesc. Pescuitul cu musca la pastrav este considerat o tehnica a pescarilor cu experienta, presupunand o precizie si o sincronizare perfecta. Lucrurile sunt ceva mai simple insa in cazul spinning-ului, tehnica putand fi utilizata si de pescarii fara prea multa experienta.
In concluzie, pastravul este, intr-adevar, un peste ceva mai provocator atunci cand vine vorba de pescuit, insa daca stii cate ceva despre comportamentul lui s-ar putea sa ai sanse bunicele de a nu pleca acasa cu mana goala!
Care sunt cele mai bune momeli pentru pescuitul la pastrav
Atunci cand vrei sa practici pescuitul la pastrav trebuie neaparat sa stii mai multe si despre momeli. Nu de alta, dar vrei sa obtii cele mai bune rezultate si sa nu te faci de ras atunci cand prezinti rezultatele prietenilor.
Incepem cu insectele, acestea sunt printre cele mai bune momeli folosite pentru prinderea pastravului. Poti folosi momeli care imita lacustele, greierii sau alti gandaci care cad pe suprafata apei. Pestii le vad des, asa ca iti sugeram sa folosesti momeli asemanatoare.
Mai departe, vorbim despre momeli tubulare, adica tuburi care imita zooplanctonul si pe care pestii le confunda cu hrana pe care o gasesc de obicei la suprafata apei.
Si viermii din plastic ofera rezultate foarte bune atunci cand vorbim de pescuitul la pastrav. Asadar, acestia pot fi o alternativa foarte buna.
Momelile inotatoare ofera iarasi rezultate foarte bune atunci cand vrei sa prinzi pastrav. Nu uita ca pestii sunt atrasi de modul in care se misca aceasta momeala atunci cand mulinam.