Purici rosii pe tomate. Afla cum sa scapi de acesti daunatori, care sunt primele semne ale unei infectari, dar si ce tratament trebuie sa aplici pentru a avea plante sanatoase. Ce trebuie sa stie orice gradinar!
Tetranychus urticae. Primele semne ale unui atac
Daca si tu ai observat acei purici rosii pe tomate, trebuie sa stii ca vorbim despre paianjenul rosu comun sau Tetranychus urticae. Este un daunator des intalnit si la castraveti, vinete, ardei, vita de vie, zmeur, mur sau chiar pomi fructiferi.
Acest acarian este deosebit de periculos, asa ca ar fi bine sa stii si care sunt primele semne ale unui atac. Nu de alta, dar trebuie sa actionezi din timp, pentru ca recolta sa nu fie afectat.
Vestile proaste continua, pentru ca paianjenul rosu poate avea pana la 10 generatii pe an gradina si pana la 20 de generatii in spatii protejate, adica sere sau solarii.
Citeste si: Cum sa combati musculita alba la rosii. Tratamente
Trebuie sa stii ca paianjenul rosu comun devine activ incepand cu luna mai, atunci cand temperaturile cresc, dar isi mentine activitatea pana in luna octombrie. Totusi, cele mai periculoase atacuri vor avea loc in timpul verii, in lunile iunie-august.
Ca si afidele, acesti purici rosii la tomate se vor hrani cu sucul celular al platenlor, asadar ii vei gasi pe partea inferioara a frunzelor sau chiar si cea superioara. De asemenea, o sa observi si mici panze pe frunze, asadar va fi nevoie sa inspectezi plantele in mod frecvent.
In punctele unde au fost intepate frunzele vor aparea si suprafetele decolorate, iar acestea vor prinde o culoare cenusie. Dupa un timp, frunzele se vor usca si vor cadea.
Purici rosii pe tomate. Cum sa combati, ce tratamente folosesti
Trebuie sa stii ca acesti purici rosii pe tomate afecteaza destul de grav plantele, iar in cele din urma florile vor cadea, ceea ce inseamna o fructificatie scazuta si o recolta mai mica.
Totodata, plantele se vor opri din crestere, iar daca nu vei aplica niciun tratament risti ca acestea sa moara. Asadar, culturile pot fi compromise in totalitate daca nu vei actiona la timp.
In cazul in care ai observat un atac la tomate, trebuie sa stii ca va fi nevoie de un tratament cu acaricide. Astfel, specialistii recomanda urmatoarele produse: Milbeknock EC, Apollo 500 SC, Nissorun, Vertimec, Kanemite SC, Voliam Targo, Movento 100 SC, Ovipron Top, Floramite, Mospilan Oil 20 SG 10, Sanmite 10 SC sau Flanco 10 WP.
Primul tratament se va executa atunci cand vine primavara, pentru a impiedica femelele hibernante sa depuna ouale. De asemenea, in perioadele calduroase de vara este recomandat sa aplici un tratament la fiecare 2 saptamani pentru a impiedica atacul acestor daunatori.
Este important sa alternezi folosirea produselor pentru a nu creste rezistenta la anumite substante. Mai mult, este recomandat sa folosesti cantitatile recomandate de producator!