Cum sa faci cartofi prajiti sanatosi si ce greseli ar trebui sa eviti. Cartofii prajiti sunt printre preferatii romanilor care profita de orice ocazie de masa in familie pentru a introduce in meniu acest aliment. Da, sunt deliciosi, dar si o adevarata provocare pentru organism si pentru silueta.
De ce sa nu cumperi cartofi prajiti de la fast food
Daca te gandesti ca cea mai buna solutie pentru a-ti face pofta de cartofi prajiti este sa cumperi o portie gata preparata din fast-food, nu e deloc asa. Si asta pentru ca, dincolo de faptul ca in astfel de restaurante sunt folositi mai degraba cartofi congelati, care nu sunt nici ei indicati daca vrei sa iti pastrezi sanatatea timp indelungat, sunt preparati cu ulei de calitate destul de proasta.
Aceste uleiuri se mai numesc uleiuri de gatit si de obicei provin din soia modificata genetic sau alte uleiuri vegetale care din pacate, odata ce ajung la temperaturi ridicate, devin toxice pentru organism.
In plus, nimeni nu va schimba uleiul intr-un fast-food dupa o singura utilizare, ceea ce face ca produsul final, adica acei cartofi care te ispitesc, sa fie si mai toxici. In plus, cartofii din fast-food sunt prajiti un foarte mult ulei ceea ce ii transforma intr-un produs foarte gras, extrem de daunator sanatatii. In plus, cartofii din restaurante contin foarte multa sare.
Consumul de cartofi prajiti dauneaza sanatatii prin cresterea colesterolului si a trigliceridelor, prin suprasolicitarea ficatului si a rinichilor, dar si prin tulburari gastrointestinale cauzate de cresterea nivelului aciditatii gastrice. Prin cresterea colesterolului si a trigliceridelor, poate aparea o afectare cardiaca, cresterea tensiunii arteriale si retentia de apa, mai ales ca o consecinta a consumului excesiv de sare.
Cum sa faci cartofi prajiti sanatosi
Asadar, daca vrei sa te bucuri de o portie de cartofi prajiti care sa fie ceva mai sanatoasa, iti spun cateva idei pe care le poti pune in practica.
Este foarte important sa alegi corect cartofii pe care ii folosesti. Pentru prajit sunt recomandati, mai degraba, cartofii cu coaja alba, nu cei cu coaja roz, pentru ca primii raman moi la interior desi deasupra capata o crusta caramelizata.
Este la fel de important sa ii tai cu mare atentie, mai ales daca ii prepari cartofi pai. Fasiile nu trebuie taiate nici foarte groase, dar nici subtiri si, pe cat posibil, sa aiba dimensiuni egale. Daca nu faci asta, atunci fasiile groase nu se vor praji integral, in vreme ce fasiile taiate foarte subtire se vor arde.
Spala foarte bine cartofii, cu multa apa rece, astfel incat sa elimini cat mai mult din amidonul pe care acestia il contin. Apoi, scurge-i bine si sterge-i cu servetele de hartie. Apa care ramane pe ei impiedica formarea crustei caramelizate care iti place atat de mult.
Foloseste putin ulei, chiar daca prepari cartofii la cuptor. Este importanta calitatea uleiului si te-as sfatui sa optezi pentru ulei de masline de cea mai buna calitate sau ulei de canola. Nu folosi mult ulei, ci un strat foarte subtire care sa te ajute sa ai cartofii cu crusta pe care ti-i doresti.
Este recomandat sa masezi cartofii cu ulei pentru ca acesta sa fie distribuit in mod egal sau sa pulverizezi uleiul peste cartofi. Daca te gandesti sa renunti la ulei, iti spun ca fara acest ingredient cartofii tai vor avea aspectul si gustul cartofului copt, nicidecum al celui prajit.
Pune intr-o tava hartie de copt si asaza fasiile de cartofi una langa alta. Atentie, nu ii pune in mai multe straturi daca vrei sa te asiguri ca vei obtine cartofi gatiti uniform. Cartofii care sunt pusi deasupra nu vor capata crusta si vor fi mai degraba fierti decat prajiti.
Citeste si: Cum sa faci cartofi prajiti la fel ca la McDonald’s sau KFC
Te mai sfatuiesc sa setezi temperatura potrivita la cuptorul tau. Asta inseamna ca acesta trebuie preincalzit la 230 de grade Celsius si abia dupa ce ai obtinut aceasta temperatura, poti pune tava la copt. Cartofii tai vor fi gata in cel mult 25 de minute si este important ca dupa primele 10-15 minute sa intorci cartofii si pe partea cealalta, astfel incat sa ai o gatire uniforma si o crusta perfecta.
La final, pune ceva condimente deasupra si serveste-i imediat dupa ce au fost scosi din cuptor. Nu este recomandat sa ii consumi reci sau sa ii pastrezi pentru a doua zi.
Daca tii la silueta ta este important sa nu combini cartofii prajiti cu alte alimente care contin amidon sau intra in categoria fainoaselor, cum sunt pastele, pizza sau sandwichurile. Sunt combinatii care nu fac deloc bine digestiei, pe care o suprasolicita si care contribuie, pe de alta parte, la acumulare de kilograme in plus si, evident, grasime inestetica pe abdomen si coapse.