Curatarea cuptorului este o provocare pentru orice gopodina pentru ca, de obicei, e spatiul in care pregatim friptura, legume si o serie de blaturi si prajituri, toate implicand amai mult sau mai putina grasime. Daca ai si cateva mici accidente in timp ce pregatesti ceva anume dintr-un meniu mai pretentios, atunci munca de curatare va fi pe masura.
Curatarea cuptorului. Cum sa o faci si ce ingrediente sa folosesti
Daca iti doresti sa faci cuptorul ca nou, dar cu ingrediente ceva mai prietenoase decat solutiile de curatare din comert, iti spun care sunt cele mai eficiente, dar si la indemana variante pentru care poti opta.
Prima dintre ele este amestecul dintre bicarbonatul de sodiu si otetul alimentar. Trebuie sa amesteci aproximativ o jumatate de cana de bicarbonat cu apa si aplica solutia de curatare pe geamul de sticla, dar si pe peretii cuptorului, evitand insa elementele de incalzire ale acestuia.
Dupa ce aceasta solutie actioneaza doua ore, ai nevoie de o sticla cu pulveriator in care sa pui in parti egale apa si otet alb. Pulverizeaza acest amestec peste solutia cu bicarbonat. Otetul si bicarbonatul vor avea o reactie chimica, dar tu nu trebuie sa te sperii de spuma creata, ci sa o lasi sa actioneze o jumatare de ora. Curata apoi cu o carpa aceste amestecuri si mai sterge o data cu carpa umeda pentru a te asigura ca nu raman reziduri.
Citeste si: Cum sa cureti cuptorul cu microunde folosind solutii 100% naturale
Daca in timpul prepararii alimentelor observi cum vasele tale dau pe dinafara, adica mancarea si grasimea din interior se scurg in cuptor, ai o solutie rapida la indemana. Tot ce trebuie sa faci este sa presari sare de masa peste aceste pete. Odata ce cuptorul s-a racit, iti va fi foarte usor sa cureti murdaria.
Apa fierbinte combinata in parti egale cu otetul alb curata de minune cuptorul. Pune apa la fiert, adauga apoi otet si mentine ametescul pe foc inca 30 de secunde. Ia apoi vasul cu apa si otet, pune-l in cuptor si inchide usa acestuia. Atentie! Cuptorul nu trebuie pornit, iar vasul trebuie lasat sa actioneze cel mult o ora. Menirea acestui abur cu vapori de otet este mai degraba sa inmoaie murdaria, pe care o poti indeparta mai apoi cu o carpa si cu sapun lichid.
Sucul de lamaie iti este si el de ajutor. Tot ce ai de facut este sa amesteci 1 lingura de sapun lichid de vase cu 1 lingura de suc de lamaie si o jumatate de lingura de inalbitor. Toate ingredientele se pun intr-un litru de apa calda, iar amestecul se va aplica pe cuptor cu ajutorul unui burete. Trebuie sa actioneze 45 de minute inainte de a indeparta efectiv murdaria. Atentie si la indepartarea rezidurilor!
Amoniacul lichid, undeva la 250 de grame, trebuie pus intr-un bol si lasat in cuptor peste noapte. A doua zi, petele dificile vor fi eliminate, indepartate mult mai usor. Atentie, insa! Nu iti recomand sa folosesti vasul in care ai pus amoniacul decat pentru acest scop.
Amesteca putina apa cu zeama de la doua lamai si pune acest amestec in cuptorul care merge. Asigura-te ca apa incepe sa fiarba pentru ca vaporii sa actioneze pentru eliminarea petelor de grasime si murdarie. La final, dupa ce cuptorul se raceste, foloseste o carpa curata pentru a indeparta murdaria, clateste un pic si bucura-te de un cuptor curat.
Pentru a curata foarte bine colturile si spatiile mai inguste din cuptorul tau foloseste o periuta de dinti.
Grilajele din interiorul cuptorului nu sunt bintocmai usor de curatat. Poti sa le scufunzi in cada cu apa, insa nu inainte de a pune niste prosoape mai vechi, pentru a te asigura ca nu se zgarie nicicum cada. Adauga apoi in apa o tabelta pentru masina de spalat vasele si lasa grilajele la inmuiat peste noapte. A doua zi, curata temeinic folosind o perie mai dura, apoi buretele sau o carpa si clateste cu mare grija.
Nu ti-am spus la inceput, dar iti las sfatul acesta aici, la final. Inainte de a te apuca sa speli cuptorul, nu uita sa il aspiri mai intai pentru ca altfel nu iti va fi deloc usor. Murdaria fina, resturile, firimiturile trebuie scoase cumva din cuptor inainte de a trece la curatarea grasimii, a resturilor uscate si a petelor.
Daca nu ai un aspirator mai mic cu care sa faci treaba asta, atunci utilizeaza furtunul de aspirare de la aspiratorul pe care il ai in casa. Cel mai bun, insa, e un aspirator de mana si daca nu ai deja unul, poate ca ar fi momentul sa iti cumperi pentru ca iti va fi de mare folos in gospodarie.