Cum sa fierbi orezul in mod corect. Invata cum sa-l fierbi ca un bucatar profesionist pentru a te bucura de toate proprietatile superalimentului. Afla si care este metoda perfecta de gatire si tipul de orez ce ofera longevitate.
Cum sa fierbi orezul, in functie de preparat
Orezul este cel mai popular tip de cereala de pe mapamond. In ultimele doua decenii a devenit si mai popular si asta pentru ca nu contine gluten, persoanele cu o astfel de intoleranta putand sa-l consume fara probleme.
Pe cat de popular, banal si versatil este, orezul are si el, la fel ca oricare aliment, secretele lui. In primul rand, trebuie sa stii ca fiecare tip se poate folosi pentru un anumit preparat.
In lume exista 25 de specii de orez si peste 40.000 de varietati. Asa se face ca orezul bun pentru fructele de mare sau risotto nu va fi acelasi cu cel pe care il vei folosi la orezul cu lapte. Spre exemplu, daca vrei sa gatesti sarmale, risotto sau pilaf cu pui, vei alege un orez cu bob rotund.
Un astfel de tip contine mai mult amidon si va lega mai bine preparatul, in timpul gatirii devenind lipicios. Daca orezul este folosit drept garnitura (cum ar fi orez in stil asiatic sau oriental) atunci vei folosi unul cu bob lung sau thai. Un astfel de orez nu se lipeste in timpul fierberii si va arata impecabil in farfurie, punand in evidenta si celelalte elemente.
Daca alegerea lui de pe raftul magazinului nu iti va ridica probleme, trebuie sa ai la fel de mare grija si cand il pui la fiert. Exista un principiu de la care nu trebuie sa te abati pentru a avea un preparat perfect.
Pana la ajunge, insa, la un orez gatit perfect, trebuie sa ai grija la ce faci inainte de acest pas. Daca vrei sa ramana perfect intreg, bucatarii profesionisti recomanda spalarea lui in mai multe ape. Astfel, vei indeparta din amidon si nu se va lipi in timpul fierberii. Va ramane bobul intreg. Vei observa ca apa cu care il speli devine albicioasa, semn ca amidonul este indepartat si ramane in apa.
Apa cu care il speli trebuie sa fie intotdeauna rece. Va trebui trecut prin mai multe ape, pana lichidul nu mai este albicios. De abia apoi il vei putea pune la fiert.
Metoda perfecta de gatire
Exista multe metode de gatire, toate foarte bune. Poti alege sa-l fierbi sau sa-l tragi la tigaie, dar daca vrei varianta perfecta, atunci va trebui sa folosesti un multicooker. Bucatarii asiatici, care sunt si cei mai buni de pe mapamond la acest capitol, ne spun ca aceasta varianta aduce perfectiune in gatirea orezului.
Explicatia este simpla: multicooker-ul va distribui caldura uniform. Evident trebuie sa ai grija si la timpii de gatire indicati pe ambalaj si cu siguranta vei prepara un orez perfect.
In lipsa multicooker-ului, varianta gatirii lui pe aragaz este si ea buna. Va trebui sa ai grija maxima la cantitati. Exista un raport ideal de apa si orez de la care nu trebuie sa te abati, daca vrei ca mancarea sa fie perfecta. Este recomandat sa folosesti o cratita antiaderenta cu fund dublu si sa torni apa cat sa nu depaseasca cu mai mult de un deget nivelul orezului. Se amesteca periodic.
Tipul de orez care ofera longevitate
Cum deja am specificat, exista 25 de specii de orez si peste 40.000 de varietati. Dintre acestea cel mai des folosite sunt: orezul alb cu bob scurt, orez basmati alb, orez basmati integral si orezul salbatic.
Orezul alb cu bob scurt se poate gati fie in apa, fie in lapte. Prin gatire devine lipicios si cremos, bobul comportandu-se asemenea unui burete ce absoarbe foarte bine lichidul.
Este indicat ca inainte de a inchide focul la un astfel de orez sa lasi destul de mult lichid pentru ca il va absorbi si mancarea nu va mai fi deloc cremoasa.
Orezul basmati alb are bobul lung si provine de la poalele muntilor Himalaya. Este considerat unul dintre cele mai bune din lume. La fierbere, boabele nu se lipesc si devin pufoase.
Citeste si: Cum sa folosesti apa de orez pentru florile tale
Orezul basmati integral este ceva mai ferm ca textura si mult mai plin de nutrienti fata de varianta alba. Cel salbatic are subtire si negru sau brun. Este bogat in antioxidanti si nutrenti.
Vedeta ramane totusi orezul negru. In China Antica se credea ca acest superaliment asigura longevitatea celui care il consuma. Este motivul pentru care a ajuns sa fie un aliment interzis pentru a nu putea fi consumat la scara larga. Cel care fura orez negru platea cu propria viata.
Este cel mai rar dintre toate tipurile de orez si are proprietati nutritive de exceptie, printre care se numara si ajutorul pe care il da memoriei.
Cand este gatit capata culoarea mov Este foarte gustos si cu timp de gatire mult mai mare decat cel alb.