Cum sa cresti rucola in ghiveci. Cum plantam si ingrijim rucola in ghivecele de pe balcon. Afla care sunt regulile de ingrijire si cum transformi rapid semintele in planta buna de consum.
Ce este rucola
Carcotasii spun despre rucola ca este acea papadie arhicunoscuta pe care o gasesti pe orice petic de pamant. Nimic mai neadevarat, spun botanistii! Rucola este cu totul altceva decat papadia pe care o stim cu totii. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii cum sa cresti rucola in ghiveci.
Are denumirea stiintifica de Eruca si mai este cunoscuta si drept rucheta sau aragula. Este o planta anuala din familia Brassicaceae (Cruciferae), fiind cultivata ca salata verde.
Planta dezvolta flori albe sau galbui cu vinisoare brune sau violete si are frunze de culoare verde inchis alungite, crestate, late, in forma de limba, cu aroma puternica. Este o planta comestibila, usor amaruie si picanta, folosita inca din antichitate.
Rucola este foarte populara in zilele noastre, numarandu-se printre vedetele bucatariei moderne. Este consumata in stare cruda, ca frunze pentru salate. Medicii o recomanda si ei fiind benefica pentru organismul uman datorita vitaminelor C si K pe care le contine.
Rucola are un regim de crestere foarte rapid si poate atinge inaltimea de 30 de centimetri.
Este celebra nu doar pentru gust si bogatia de vitamin C si K, ci si pentru florile sale. Planta produce vara o floare bogata in seminte ce pot fi folosite drept condiment.
In functie de zona unde este cultivata, rucola este folosita fie in salate sau ca ingredient in omlete, asa cum fac cipriotii, brazilienii sau argentinienii, fie pentru a pune la punct ultimele detalii pentru o masa ideala pentru cei care sunt la dieta de slabire, asa cum fac persoanele active care vor o alimentatie echilibrata, plina de vitamine sau pentru o masa gen fine dining cand pata de culoare, prospetimea si varietatea alimentelor transforma farfuria intr-un tablou culinar.
Indiferent de motivul pentru care consumi rucola, trebuie sa stii ca ai posibilitatea sa o cultivi chiar la tine acasa, in ghivece, pe balcon.
Cum sa cresti rucola in ghiveci
Cum sa cresti rucola in ghiveci. Pe cat este de la moda in alimentatia de zi cu zi sau ocazionala, pe atat de nepretentioasa este. Cu alte cuvinte, cultivarea ei este extrem de simpla si se adapteaza cu succes in ghivece si jardiniere, alaturi de alte plante aromatice pe care le folosesti in bucatarie.
Este important de stiut despre aceasta planta ca nu emite pretentii in ceea ce priveste perioada in care o poti cultiva. Poti face acest lucru oricand doresti. Vei putea avea salate proaspete inclusiv in sezonul rece, cand nevoia de cruditati este foarte mare.
Ca sa te bucuri de o cultura de rucola la ghiveci, trebuie sa pui in practica mai multi pasi. Primul pe care trebuie sa-l efectuezi este sa alegi ghivecele in care vrei sa cultivi rucola. Alege fie ghivece de mici dimensiuni, fie jardiniere.
Pamantul in care vei pune semintele de rucola nu trebuie sa fie unul special. Se multumeste cu orice, inclusiv cu unul nu foarte bogat in nutrienti.
Al treilea pas este sa faci un santulet de aproximativ 3,5 centimetri unde presari semintele (se presara cate 2 sau 3 in ghivece). Santulelete se fac cu ajutorul unei scafe. Pune-le la 2 cm adancime. Apoi, acopera-le cu sol si uda. Nu ridica nicio pretentie nici cand vine vorba de udat. Se dezvolta foarte bine si cu apa de la robinet.
Ghivecele sau jardinierele in care ai plantat semintele de rucola trebuie puse intr-un spatiu unde sa beneficieze de lumina naturala si caldura. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa cresti rucola in ghiveci.
Daca vrei sa ajuti plata sa dea randament bun, poti adauga din cand in cand ingrasaminte organice. Nu este recomandata stropirea cu substante sau ingrasaminte chimice pentru ca planta va fi consumata si, evident, chimicalele de pe ele vor fi ingerate.
In maxim doua luni de la plantare te vei bucura si de primele frunze de rucola. Ai grija sa uzi moderat planta. Se recomanda o udare la aproximativ trei zile. O udare prea deasa va duce la putrezirea radacinilor plantei. Pamantul trebuie sa fie bine umezit, dar nu imbibat de apa.
Citeste si: Cum sa cultivi legume pe balcon. Care sunt cele mai bune soiuri?
Daca te gandesti sa te ocupi de propria productie de rucola, trebuie sa stii ca te vei bucura de un gust diferit fata de cel pe care il vei gasi la plantele comercializate in marile magazine. Explicatia este simpla: cu cat planta este mai matura, te va recompensa cu un gust mai intens, mai piperat, in timp ce rucola tanara va avea un gust mai putin pronuntat.
Ai grija cum culegi frunzele. Se aleg doar cele mari, de pe margine. Cele mai mici, plapande se lasa pentru a mentine planta de ghiveci tanara. Mare atentie atunci cand inveti cum sa cresti rucola in ghiveci.
Ca sa te bucuri de frunze noi, tot ce ai de facut este sa le rupi regulat. Acest lucru va ajuta planta de ghiveci sa produca altele.
Este esential ca florile sa fie taiate. Doar asa vei stimula planta sa produca doar frunze.
Rucola este o planta perena si, daca nu smulgi radacinile, vei avea rucola la ghiveci mulți ani la rand, chiar pe balconul apartamentului tau.