Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Rozmarinul este un arbust cu flori rosii-albastrui, cu origini in Marea Mediterana, unde creste in flora spontana, dar care a fost adus la noi in tara ca planta de cultura. Este o planta aromatica, folosita in bucatarie, dar care are numeroase beneficii ca produs curativ.

Descrierea plantei. Unde gasesti rozmarinul

Rozmarinul
Rozmarinul

Rozmarinul (Salvia rosmarinus) face parte din familia labiatelor si, asa cum am spus, face parte din flora spontana din zona Marii Mediterane. La noi, rozmarinul este cultivat fie pentru proprietatile ornamentale, fie pentru beneficiile pe care le aduce in ameliorarea unor suferinte ale corpului.

Rozmarinul creste pana la doi metri inaltime, are frunzele de forma aciculara. Acestea se mentin mereu verzi si sunt pieloase.

Florile sunt albastre, albe, sau chiar de o nuanta violacee, rosie. Rozmarinul infloreste in lunile aprilie-mai si in prima luna de vara.

Beneficii rozmarin

Beneficii rozmarin
Beneficii rozmarin

Rozmarinul este bogat in uleiuri esentiale, in cetone, camfor, cineol, tanin si acid rozmarinic, un compus specific. In plus, in rozmarin se regasesc cantitati mari de vitamina A, C, B6, dar si acid folic, calciu, fier, mangan si magneziu.

Rozmarinul sustine sistemul imunitar si, prin compusii antioxidanti, contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Rozmarinul reduce stresul perceput de organism si ajuta in ameliorarea iritabilitatii, nelinistii si agitatie din anxietate, fiind utilizat si pentru imbunatatirea calitatii somnului.

Despre rozmarin se spune ca ar imbunatati calitatea memoriei daca este utilizat ca ulei aromatic in camera de studiu.

Tot rozmarinul ajuta in prevenirea diabetului tip II si a bolilor cardiovasculare prin diminuarea actiunii stresului oxidativ asupra organismului. Totodata, acidul rozmarinic are o actiune similara insulinei, contribuind la reglarea glicemiei si mentinerea acesteia la un nivel normal.

Rozmarinul este cunoscut pentru proprietatile sale curative la nivelul pielii, fiind deseori utilizat in vindecarea ranilor si a altor patologii ce se pot instala la nivelul dermei. Are, totodata, o puternica actiune antimicrobiana.
In fine, iti mai spun despre rozmarin ca sustine sanatatea celulelor nervoase si previne aparitia unor boli neurodegenerative, de tipul dementei Alzheimer.

Cum sa folosesti rozmarinul

Cum sa folosesti rozmarinul
Cum sa folosesti rozmarinul

Cum sa folosesti rozmarinul. Intern, in indigestie, atonie digestiva, colici intestinale, greata si voma, este admistrata pulberea de rozmarin. In atonia digestiva, se administreaza o jumatate de lingurita de pulbere cu 20 de minute inaintea mesei de pranz, si, apoi, la 15 minute dupa masa se mai administreaza un varf de cutit de pulbere.

Rezultate mai bune in aceste tipuri de afectiuni sunt obtinute daca se combina tinctura de rozmarin cu cea de anghinare, in proportii egale. Se va administra o jumatate de lingurita sau chiar o lingurita din acest amestec cu 10 minute inainte de masa.

Pulberea este recomandata in diabet si pentru diminuarea, normalizarea valorilor crescute ale colesterolului din sange.

Pulberea indulcita cu putina miere este recomandata in stari depresive, de iritabilitate sau de slabiciune dupa boli grave, de lunga durata. Se vor amesteca o lingura de pulbere de rozmarin cu patru linguri de miere, iar produsul obtin se administreaza cate o lingurita rasa, de 2-3 ori pe zi.

In amenoree se administreaza pulberea de rozmarin si semintele de marar amestecate in parti egale. Doza recomandata este de o lingurita rasa, de patru ori pe timp, timp de cel putin 2 luni, asadar, este un tratament de lunga durata.

Pulbere de rozmarin
Pulbere de rozmarin

Pulberea amestecata cu miere, administrata cate 2-3 lingurite pe zi, amelioreaza astmul si tusea comvulsiva. Pulberea este recomandata si in surmenaj fizic si nervos, in starile de oboseala cronica accentuata, in starile de slabiciune si/sau convalescenta secundare unor boli grave, complicate sau de durata.

Este recomandat ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 20 de minute pentru ca efectele vindecatoare sa fie resimtite mai repede.

Totodata, la varstele inaintate este recomandata cura cu pulbere, cel putin cate 7 zile pe luna. Doza recomandata este de o jumatate de lingurita de pulbere, de ori pe zi. In acest fel pot fi prevenite imbatranirea prematura a celulelor, aparitia unor boli neurodegenerative, insa se obtine si o tonifiere semnificativa a organismului.

Infuzia combinata este recomandata in combaterea celulitei, in ameliorarea reumatismului articular si in hidropizie. Asadar, poti folosi rozmarinul si pentru asta.

Citeste si: Cum sa folosesti scortisoara. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Congestia ficatului, icterul, inflamatiile dureroase si cronice ale vezicii biliare sunt ameliorate cu macerat la rece, administrat dimineata, pe stomacul gol. Acesta se prepara din 40 mg de planta si un litru de apa.

Tinctura, administrata cate 50 de picaturi, diluate in putina apa, de cel mult 4 ori pe zi, amelioreaza insomnia, ameteala, dar si durerile de cap si migrenele, dar si palpitatiile si poate fi utilizata ca adjuvant in bolile de inima, mai ales in tulburarile de ritm cardiac survenite pe fondul unei emotionalitati excesive, in vreme ce in probleme de memorie si in senilitate sunt recomandate cate 3 cesti de macerat la rece, administrate zilnic, timp de 10 zile in fiecare luna, 3 luni consecutiv.

In tortilis, dar si ca adjuvant in paraplegia spastica si in hemiplegie, maceratul concentrat este recomandat pentru uz extern.

Cataplasmele sunt utilizate in ameliorarea entorselor, a inflamatiilor articulare sau in inflamatiile care apar la nivelul gleznelor. In durerile reumatismale, cataplasmele vor fi mentinute pe zonele dureroase cel putin o ora in fiecare zi.

Rozmarinul. Preparare si administrare

Ceai de rozmarin
Ceai de rozmarin

Cum sa folosesti rozmarinul. Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei. Se administreaza, daca nu exista alta recomandare, cate o lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea va fi mentinuta sublingual timp de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita cu apa. Pulberea nu trebuie pastrata in casa mai mult de 7 zile deoarece isi pierde din proprietatile curative.

Maceratul la rece se obtine din 2 lingurite de pulbere de frunze de rozmarin care se lasa la macerat, timp de 6 ore, in 250 ml apa plata, apoi se filtreaza. Se va consuma cate 1-2 cani pe zi.

Maceratul concentrat este utilizat doar extern si se prepara la fel, doar ca se vor utiliza 2 linguri de pulbere, nu lingurite.

Cataplasma se obtine din pulbere de rozmarin care se amesteca intr-un vas cu apa calduta pana se transforma intr-o pasta care nu curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe zonele cu probleme.

Tinctura se obtine dintr-o treime de borcan de pulbere de rozmarin peste care se adauga alcool de 50 de grade. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 8 zile. La final, se filtreaza si se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza o lingurita in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi.

Contraindicatii si reactii adverse

Salvia rosmarinus
Salvia rosmarinus

Frunzele de rozmarin, consumate in exces, mai ales de catre copii, insa nici la adulti nu este exclus, pot produce reactii adverse precum voma, iritatia la nivelul stomacului si intestinului, dar si, in cazuri severe, afectare renala, coma, edem pulmonar.

Rozmarinul poate produce dermatita alergica de contact.

Rozmarinul este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza. El poate fi consumat, cu prudenta, pentru aromatizarea mancarurilor, dar nu in cantitati mari, deoace favorizeaza producerea avortului spontan.

Rozmarinul poate interactiona cu medicamente anticoagulante, de tipul warfarinei, cu cele prescrise pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale, cu diureticele si cu medicamentele pe baza de litiu, prescrise de obicei in episoadele maniacale.

Totodata, rozmarinul poate diminua absorbia fierului in organismul si, din acest motiv, consumul sau nu este recomandat persoanelor care sufera de anemie.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.