Cum sa folosesti scortisoara. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti scortisoara. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti scortisoara. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Scortisoara este unul dintre cele mai cunoscute, apreciate si folosite condimente din bucataria noastra. Este, la origine, din America de Sud si Asia de Sud-Est, unde este cunoscuta si utilizata, atat in bucatarie, cat si in medicina traditionala, de aproape 4000 de ani. In Europa a ajuns ceva mai tarziu si, initial, a fost un condiment scump, de lux, utilizat mai ales de casele regale si persoanele instarite ale epocii.

Descrierea arborelui. Unde il gasesti

Scortisorul
Scortisorul

Scortisorul sau arborele de scortisoara (Cinnamomum verum) este un arbore de mici dimensiuni – poate atinge pana la 10-15 metri inaltime – vesnic verde, originar, in fapt din zona Sri Lanka si sudul Indiei. Scortisorul face parte din familia Lauraceae.

Frunzele au o forma ovala si sunt puternice, consistente si aparent cerate, in vreme ce florile au un miros placut, foarte persistent.

Scoarta are un aspect rosiatic si este cea pe care o gasim in magazine, fie sub forma de batoane, fie macinata, si pe care o utilizam mai ales pentru a da savoare deserturilor.

Beneficii scortisoara

Beneficii scortisoara
Beneficii scortisoara

Scortisoara contine ulei eternic, glucide, rezine, mucilagii, dar si taninuri si pectine.

Cele mai importante beneficii sunt efectele de relaxare, dar si cele tonice, antimicrobiene si antiparazitare. In plus, scortisoara actioneaza in ameliorarea inapetentei alimentare si are efecte cicatrizante. Medicina traditionala asiatica include acest condiment printre afrodiziace.

Scortisoara vine cu beneficii pentru persoanele care au suferinte la nivelul pancreasului, in vreme ce uleiul esential amelioreaza spasmele stomacului si ale intestinului, creste pofta de mancare si sustine digestia, mai ales cand este vorba despre o digestie lenta.

Scortisoara sustine pierderea in greutate, accelerand procesul de metabolizare a alimentelor, dar si, mai ales, de ardere a grasimilor.

Consumata alaturi de o gustare din fructe, scortisoara taie pofta de mancare si lasa corpului senzatia de satietate pentru cel putin 2-3 ore.

Totodata, este utilizata in bauturile calde, cum sunt infuziiile, pe care le administram in raceala si gripa. Efectele sale astringente si antibacteriene sustine lupta organismului cu infectiile virale si bacteriene.

Mai multe studii au evidentiat efectele pe care scortisoara le are in diabet sau boli cardiovasculare. Aceasta regleaza glicemia, dar si nivelul colesterolului din sange, reducand, totodata, si nivelul trigliceridelor. In acest fel, sustine buna functionare a vaselor de sange si previne aparitia unor afectari acute la nivel cariovascular.

Fiind un foarte bun tonic cerebral, sustine functiile cognitive in perioadele stresante, aglomerate sau foarte obositoare. Efectele sale la nivel cognitiv sunt, in special, de imbunatatire a memoriei si a concentrarii atentiei. Sunt studii care sustin ca scortisoara, tocmai prin acest efect tonic, poate intarzia degenerararea neurocognitiva specifica inaintarii in varsta si care duce la aparitia diferitelor tipuri de demente.

La final, iti spun ca poate inlocui, de multe ori cu succes, medicatia alopata mai ales cand vine vorba despre dureri de cap si migrene.

Cum sa folosesti scortisoara

Ceai de scortisoara
Ceai de scortisoara

Scortisoara este recomandata in diferite tipuri de afectiuni gastrointestinale. Este un condiment utilizat in ameliorarea diareei si a greturilor, dar si pentru a calma mucoasa stomacului sau pentru eliminarea gazelor acumulate la nivelul stomacului si intestinului, specifice meteorismului abdominal.

Asa cum am spus, inclusa pe cat posibil in dieta zilnica, scortisoara este un remediu natural pentru digestia lenta si calmeaza simptomele dureroase, asociate cu disconfort, din colicile intestinale.

La fel, daca este inclusa in alimentatia zilnica, mai ales sub forma de infuzie sau chiar ceai, decoct, scortisoara ajuta la topirea mai rapida a grasimilor, contribuind la pierderea naturala in greutate, fiind un remediu natural impotriva obezitatii.

Poate fi consumata, in alimente sau sub forma de ceai, pentru a reduce efectele stresului oxidativ si, implicit, ale radicalilor liberi.

Citeste si: Cum sa folosesti ginsengul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Totodata, acest condiment poate sustine buna functionare cardiovasculara si, prin continutul mare de antioxidanti, previne aparitia unor boli severe, precum cele de inima, din sfera oncologica sau chiar psihice, in acest ultim caz si datorita efectului tonic pe care il are la nivel cerebral.

Scortisoara este recomandata in ameliorarea durerilor, a febrei musculare si a inflamatiilor.

Totodata, acest condiment, prin actiunea antibacteriana si antimicrobiana, protejeaza sanatate orala, prin mentinerea unei microflore orale la nivel optim. Previne, in acest fel, aparitia cariilor dentare, dar si a respiratiei urat mirositoare.

Scortisoara este un bun aliat in lupta cu simptomele suparatoare ale racelii, gripei si virozelor. Asociata cu ghimbir, reduce durerile musculare si lupta impotriva infectiilor bacteriene sau virale.

Preparare si administrare

Tinctura de scortisor
Tinctura de scortisor

Ceaiul de scortisoara se prepara dintr-o lingurita de scortisoara macinata care se infuzeaza in apa fierbinte timp de 10 minute. Infuzia se consuma calda, neindulcita. Mie imi place mai degraba infuzia obtinuta din fierberea batoanelor.

La o cana pe apa fiarta se pune un baton, poate chiar doua de scortisoara, si se lasa pe foc vreo 10 minute. Apoi se raceste si se consuma neindulcit…e foarte aromat si placut si…cu beneficii pentru silueta…

Pentru tinctura sunt necesare 50 de grame de scortisoara macinata si 500 ml de alcool  de 70 de grade. Amestecul se lasa la macerat 15 zile, la temperatura camerei si se agita din cand in cand. La finalul procesului de macerare, tinctura se filtreaza, se pune in recipiente mici si se pastreaza la rece.

Uleiul de scortisoara se obtine din 3-4 batoane pasate care se lasa la macerat in ulei de masline sau de floarea soarelui timp de 10 zile.

Contraindicatii si reactii adverse

Lemne de scortisor
Lemne de scortisor

Scortisoara este sigura pentru consum, fara a avea efecte negative. Desigur, persoanele cu suferinte cronice trebuie sa ceara sfatul medicului curant inainte de a utiliza medical scortisoara.

Pe de alta parte, daca este consumata in cantitati mari si pentru perioade mari de timp, poate produce alergii sau iritarea mucoasei stomacului.

Toxicitate. Nu este documentata, insa te sfatuim sa utilizezi cantitatile recomandate.