Cum sa folosesti ginsengul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti ginsengul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti ginsengul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Ginsengul este o planta cu origini in Asia, mai precis in China, dar care se regaseste in flora spontana din mai tot continentul asiatic. Radacina de ginseng este considerata un panaceu, ajutand in ameliorarea unui spectru larg de afectiuni.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Ginsengul
Ginsengul

Ginsengul (Panax ginseng) este o planta perena, din familia araliaceelor. Frunzele sunt lung petiolate, insa aceasta planta se dezvolta mai greu, avand nevoie chiar de cativa ani buni, cel putin patru, pentru a inflori.

Radacina, pe care o utilizam medical poate fi recoltata tot dupa patru ani.

Este important de retinut ca, desi ginsengul poate fi regasit in flora spontana, aceasta planta este si cultivata, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce.

Beneficii ginseng

Beneficii ginseng
Beneficii ginseng

Radacina de ginseng contine tiamina, riboflavina, o serie de vitamine, dar si saponine, ginsenozide, glucozati, si un compus care se aseamana cu hormonii sexuali.

Ginsengul este important in cresterea randamentului fizic si psihic, potenteaza memoria, mentine buna functionare a sistemului nervos central si previne, in acest fel, imbatranirea celulelor nervoase si aparitia dementelor.

Pe de alta parte, ginsengul dezvolta si sustine imunitatea organismului, stimuleaza dezvoltarea de celule care lupta impotriva infectiilor si mentine sanatate sangelui, dar si a circulatiei sanguine. Este un element important in mentinerea unei bune functionari a zonei cardiovasculare.

Unele studii sustin ca ginsengul ar preveni cancerul si ca, odata instalat, ar contribui la remiterea acestei afectiuni, insa este nevoie de mai multe studii care sa sustina aceasta ipoteza.

Ceva studii mai recente spun ca ginsengul ar incetini procesele de imbatranire celulara si ca ar fi un remediu in diabet, prin efectul de normalizare a glicemiei.

Se pare ca ginsengul actioneaza ca un tonic asupra organelor interne si, in plus, ar avea efecte afrodiziace, actionand asupra glandelor corticosuprarenale.

Ginsengul este utilizat si pentru ameliorarea durerilor de oase si articulatii, prezente in reumatism si guta.

Cum sa folosesti ginsengul

Cum sa folosesti ginsengul
Cum sa folosesti ginsengul

Ginsengul este utilizat, in principal, ca tonic general si psihic. Este recomandat in starile de surmenaj, oboseala cronica sau in perioadele de suprasolicitare fizica si/sau psihica.

Planta se recomanda, ca adjuvant, pentru efectele sale tonice, de energizare, si in ameliorarea depresiei, prin inducerea unei stari de bine, eliminand dificultatile de concentrare asociate, dar si fatigabilitate, adica starea de oboseala si extenuare pe care persoanele diagnosticate cu depresie o experimenteaza, de cele mai multe ori, dincolo de emotionalitatea preponderent negativa.

Este recomandat in sustinerea bunei functionari a organismului, mai ales la persoanele varstnice, unde recomandarea vine si pe zona cognitiva, unde imbatranirea celulei nervoase determina disfunctii neurocogntive.

Citeste si: Cum sa folosesti ginkgo biloba. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Ginsengul este recomandat si in ameliorarea simptomelor din anxietate, dar si in tulburarile de memorie si concentrare sau in starile nevrotice.

Totodata, este un supliment prescris de medici in ameliorarea starilor de malnutritie, in inapetenta alimentara, in starile de slabiciune ale organismului sau in convalescenta, precum si in recuperarea organismului dupa perioade de boala, mai ales in boli grave, cum este cancerul. Este un bun tonic, ajutand organismul sa se refaca dupa curele de citostatice.

Asa cum am spus, suplimentele cu ginseng sunt prescrise si pentru normalizarea glicemiei, dar si ca adjuvant in bolile cardiovasculare sau ca adjuvant in profilaxia acestui tip de afectare.

Ginsengul. Preparare si administrare

Supliment alimentar
Supliment alimentar

Ginsengul nu este un produs prim la indemana, nefiind o planta de cultura autohtona. Din acest motiv, se utilizeaza mai degraba gata preparat, din farmaciile naturiste si vine in mai multe forme de prezentare.

Asadar, ginsengul poate fi administrat sub forma de supliment alimentar, care vine ca extract lichid sau capsule, dar si, pe de alta parte, sub forma de ceai, pulbere uscata din radacina. Cele mai multe dintre suplimente propun o doza de 100-400 mg de extract de ginseng, adica undeva la 0,5-2 grame de radacina.

Aceasta este, de altfel, doza recomandata pentru 24 de ore. Desigur, doza administrata individual poate fi mai mare sau mai mica, in functie de afectiunea pentru care este prescrisa si de recomandarea medicului curant.

Trebuie sa iti mai spun ca este important ca ginsengul sa fie administrat zilnic, in mai toate afectiunile pentru care este utilizat, dar si ca tratamentul trebuie intrerupt dupa trei luni si reluat dupa o luna de pauza.

Contraindicatii si reactii adverse

Ceai de ginseng
Ceai de ginseng

Este important de stiut ca ginsengul nu este o planta cu potential toxic, ba din contra. La fel de important este, insa, sa fie respectate dozele inscrise pe ambalaj, dar si recomandarile medicului care prescrie produsul pe baza de ginseng.

Ginsengul nu trebuie administrat impreuna cu alte medicamente cu efecte neurostimulante si nici daca se consuma cafea sau alte bauturi energizante.

Ginsengul este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza deoarece nu exista studii care sa evidentieze daca este sau nu sigur pentru fat, respectiv pentru copil, in perioada alaptarii.

Hipertensivii pot consuma ginseng, insa cu mare atentie si doar daca si medicul curant este de acord.

Pot exista interactiuni intre ginseng si estrogeni, corticosteroizi, warfarina, heparina si aspirina, dar si intre ginseng si inhibitorii de monoaminoxidaza si digoxina.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa respecti cantitatile recomandate.