Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Ridichea neagra este destul de cunoscuta si utilizata in alimentatia noastra. Desigur, de cele mai multe ori o includem in salate si sunt multi care se sperie putin de gustul intepator al acestei legume. Beneficiile ei pentru organism sunt, insa, numeroase.

Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contrindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde gasesti ridichea neagra

Sirop natural
Sirop natural

Ridichea neagra este o leguma, care face parte din familia brasicaceae. Radacina, de altfel partea pe care o si consumam, este rotunda sau usor alungita si are o coaja neagra, in vreme ce miezul este alb si are un gust dulceag-intepator.

Ridichea neagra isi are originea undeva in Egiptul Antic, dar a fost adaptata si este cultivata si in gradinile de la noi, nefiind o planta care creste in flora spontana.

Radacina poate ajunge pana la 10 centimetri in diametru, iar planta in sine poate creste destul de inalta, pana la 1 metru inaltime, in functie, insa de soi.

Frunzele de ridiche, indiferent de soi sunt destul de fragede si crestate, iar petiolul este unul lung si puternic.

Beneficii ridiche neagra

Beneficii ridiche neagra
Beneficii ridiche neagra

Ridichea este o leguma bogata in potasiu, vitamina C, microelemente, vitaminele A, B1 si B2, dar si in compusi precum rafanolul, tocoferolul, sau diverse proteine si uleiuri volatile.

Ridichea neagra (Raphanus sativus var. sativus) este bogata si in vitamina B9 si prin aceasta regleaza metabolismul si ajuta sistemul imunitar. In plus, vitamina B9 reduce oboseala.

Potasiul este util in imbunatatirea functiilor sistemului nervos si muscular si sustine, de asemenea buna functionarea a zonei cardiovasculare, prin normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

Ridichea neagra este cunoscuta pentru beneficiile pe care le aduce in tulburari digestive, cum sunt meteorismul abdominal si constipatia, pe care le amelioreaza. In plus, este un aliment care usureaza digestia si, implicit, tranzitul intestinal.

Tot ridichea neagra detoxifica ficatul si stimuleaza activitatea bilei, contribuind astfel la eliminarea toxinelor acumulate in corp in urma unei digestii deficitare.

Radacina uscata de ridiche neagra este benefica in ameliorarea simptomelor bronsitelor usoare, in vreme ce sucul de ridiche neagra amelioreaza tulburarile si afectiunile din sfera cardiovasculara, dar si din zona oncologica.

Sucul de ridiche neagra calmeaza iritatiile pielii si arsurile solare si ajuta la vindecarea mai rapida a unor rani superficiale.

Cum sa folosesti ridichea neagra

Cum sa folosesti ridichea neagra
Cum sa folosesti ridichea neagra

Ridichea neagra este recomandata, asa cum am spus deja, in ameliorarea simptomelor din bronsita cronica si din astm. Compusi prezenti in aceasta leguma ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice.

Ridichea neagra, consumata constant, ajuta la eliminarea toxinelor acumulare la nivelul ficatului, sustinand buna functionare si regenerarea celulei hepatice, acolo unde este cazul.

Sucul de ridiche neagra sau leguma inclusa in salate amelioreaza alergiile si eruptiile cutanate, indiferent de etiologia acestora.

Ridichea neagra creste pofta de mancarea fiind recomandata in tulburari alimentare, dar si in convalescenta si in perioadele de recuperare a organismului dupa boli complicate sau de lunga durata. Poate fi utilizata pentru cresterea apetitului alimentar si de catre persoanele care sufera de afectiuni oncologice si urmeaza cure de chimioterapie.

O cana de suc de ridiche, consumata in fiecare zi, eventual indulcit cu miere, poate ameliora simptomele din colica biliara. Este de preferat, totusi, ca sucul sa fie consumat neindulcit, pentru a-i creste efectul curativ.

In indigestie se recomanda administrarea unei linguri cu suc de ridiche inaintea meselor principale.

Tot sucul de roidiche neagra poate fi utilizat pentru ameliorarea litiazei biliare, dar si a eczemelor, precum si a simptomelor dureroase din reumatism si guta. In acest ultim caz, ridichea neagra favorizeaza eliminarea apei si a toxinelor acumulate la nivelul tesuturilor si articulatiilor.

Preparare si administrare

Sirop de ridiche neagra
Sirop de ridiche neagra

Ridichea poate fi consumata, in primul ca atare. Se curata de coaja, se spala si se taie felii subtire. Se pune putina sare si se lasa putin, apoi, apa eliminata de leguma se arunca, iar feliile de ridiche se consuma.

Ridichea neagra poate fi utilizata in salate, cu ceva sare, ulei si putin otet sau chiar zeama de lamaie, dupa gust si preferinte. Este important ca sucul care se elimina dupa ce se sareaza ridichea, sa fie totusi inlaturat pentru ca poate produce tulburari la nivel digestiv.

Sucul de ridiche neagra se obtine prin stoarcerea legumei. Se va consuma simplu sau indulcit cu putina miere. De asemenea, sucul de ridiche neagra poate fi amestecat cu cel de morcov si telina.

Citeste si: Cum sa folosesti cimbrul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Fiind extrem de bogat in vitamina C, acest suc ajuta la sustinerea imunitatii, mai ales in cazul copiilor si actioneaza ca expectorant natural in bronsitele rebele. Sucul poate fi utilizat si la copiii care se dezvolta mai greu, nu iau in greutate – pentru stimularea apetitului alimentar, dar si in cazul oboselii extreme, a surmenajului, atat la adulti, cat si la copii, in perioadele cu evaluari sau examene, de exemplu.

Tusea poate fi ameliorata cu o reteta ceva mai dulce. Ridichea neagra se scobeste si se pune in ea putina miere. Sucul care se formeaza este benefic pentru calmarea tusei si actioneaza, ca si sucul obtinut prin stoarcere, ca un expectorant natural extrem de eficient. In plus, mierea vine cu un efect calmant, dar si antimicrobian.

Contraindicatii si reactii adverse

Raphanus sativus var. sativus
Raphanus sativus var. sativus

Ridichea neagra nu are contraindicatii si, teoretic, nu prezinta potentiale efecte adverse. Totusi, este recomandat ca persoanele cu probleme medicale sa ceara avizul medicului inainte de a include aceasta leguma in dieta.

Ridichea neagra este contraindicata persoanelor cu sensibilitate gastrica ridicata, asa cum sunt cele cu gastrita sau ulcere, avand un efect iritativ la nivelul mucoaselor tubului digestiv.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu hipertiroidism au nevoie de acordul medicului pentru a consuma aceasta leguma, iar administrarea trebuie facuta cu mare prudenta si in doze destul de mici.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.