Frunze de gutui. Afla cum sa le folosesti, dar mai ales ce beneficii au pentru organism. In cazul in care nu stiai, frunzele de la gutui sunt extrem de folositoare si pot vindeca anumite afectiuni. Iata la ce sunt utile.
Frunze de gutui. Cum sa le folosesti
Cu totii ne dam in vand dupa gutui atunci cand vine toamna, dar te-ai gandit vreodata cat de folositoare sunt si frunzele acestui pom fructifer? Iata de ce sunt folositoare si la ce pot fi utilizate.
In primul rand, trebuie sa stii ca frunzele de gutui contin o multime de acizi, precum cel quinic, citric, oxalic, malic, fumaric si shikimic. Dupa cum era de asteptat, cea mai mare concentratie o are acidul quinic, iar frunzele secreta aproximativ 72%.
Pe langa acesti acizi, frunzele mai contin si quercetina si rutin, compusi fitochimici care au o actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Tocmai de aceea, frunzele de gutui sunt folosite pentru a trata probleme de sanatate precum diabetul, tusea sau hipertensiunea arteriala.
Ceaiul din frunze de gutui este recomandat celor ce sufera de boli ale ficatului sau pentru cei ce vor sa trateze insuficienta cardiaca. Mai mult, ceaiul este recomandat celor care sufera de stari de nervozitate, depresie, insomnie sau agitatie. Totodata, ceaiul din frunze de gutui poate fi cu succes in curele de slabire, pentru ca au proprietati depurative, dar si diuretice.
In cazul in care ai luat gripa sau raceala, ar fi bine sa stii ca ceaiul din frunze de gutui este extrem de folositor. La fel si atunci cand suferi de infectii gastro-intestinale. Ceaiul mai poate fi utilizat si pentru a trata crizele de astm.
Daca suferi de diabet zaharat, trebuie sa stii ca o lingura de frunze uscate de gutui pusa intr-o cana cu apa clocotita poate fi extrem de utila pentru a il trata. Infuzia obtinuta se va filtra si se va administra de 3 ori pe zi.
Citeste si: Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare
In cazul in care suferi de tuse sau astm, trebuie sa stii ca o lingurita de frunze uscate te poate ajuta pentru a calma tusea convulsiva. Lingurita cu frunze uscate se pune intr-o cana de apa, iar infuzia se administreaza chiar si in situatiile grave.
Pentru a trata infectiile gastro-intestinale sau diareea, vei avea nevoie de 5 grame de frunze uscate pe care le pui in 200 ml de apa clocotita. Dupa aceea, acopera oala cu o farfurie si lasa totul la infuzat timp de 20 de minute. Lasa totul la racit, iar apoi ia cate doua linguri, de trei ori pe zi.
La final, iti mai spunem ca infuzia de frunze de gutui este foarte buna pentru a scapa de matreata sau pentru a iti face firele de par mai rezistente. Mai mult, parul inchis la culoare va capata si o nuanta bruna.