Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi
Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi

Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi


Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Afla cum trebuie sa procedezi pentru a taia tufele de trandafiri in sezonul rece si care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti atunci cand o faci.

Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi – Cuprins:

De ce se taie trandafirii toamna?

Trandafir uscat
Trandafir uscat

Daca inca nu stiai, taierea trandafirilor pe timp de toamna este esentiala, asta daca vrei ca in anul ce urmeaza acestia sa infloreasca mai mult si sa te poti bucura de mai multe flori. Totusi, trebuie sa respecti niste reguli esentiale pentru ca acestia sa se dezvolte in mod corect.

Pe langa faptul ca trandafirii vor inflori mai mult in anul ce urmeaza, taierea ajuta si la reducerea bolilor si la mentinerea plantelor sanatoase. Trebuie sa tai ramurile uscate sau rupte, dar si lastarii crescuti in interiorul tufei pentru a favoriza circulatia aerului.

Toamna trebuie sa mai tai si florile uscate de trandafiri, pentru ca in acest fel vei preveni aparitia ciupercilor. De asemenea, frunzele uscate pot cauza aparitia mucegaiului, asa ca este bine sa le indepartezi in mod constant.

Totodata, scurtarea ramurilor este necesara in sezonul rece pentru ca acestea se pot rupe din cauza vanturilor puternice sau din cauza greutatii zapezii. Expertii recomanda ca inaltimea tufei taiate sa nu fie mai mare de 20 cm de la nivelul solului.

Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna

Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna
Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna

Atunci cand te ocupi de taierea trandafirilor toamna si vrei ca acestia sa creasca in mod corect, ar fi bine sa respecti unele reguli pentru a te asigura ca tufele se vor dezvolta cum trebuie.

O regula esentiala pe care trebuie sa o respecti este sa tai ramurile la o distanta de 7-8 milimetri fata de mugur, pentru ca acestuia sa nu-i fie afectata crestere.

De asemenea, taieturile pe care le faci trebuie sa fie plate sau usor inclinate inspre exteriorul tufei, pentru a evita cresterea incrucisata a noilor lastari. Taierea se face atunci cand planta a intrat in repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele.

Citeste si: Cum sa plantezi butasii de trandafiri in mod corect. Greseli de evitat!

Mare atentie! Nu trebuie sa tai foarte multe ramuri, asa ca asigura-te ca la baza tufei ai lasat 5-6 ramuri bine dezvoltate, care vor asigura cresterea trandafirilor in sezonul urmator. Foloseste o foarfeca foarte bine ascutita pentru ca taierea sa se faca rapid si fara a provoca rani. Nu uita ca locul unde tai poate reprezenta o „portita” pentru boli.

De retinut faptul ca atunci cand faci taietura trebuie sa vezi miezul alb. Daca acesta are o culoare maro, inseamna ca ramura este uscata, asa ca poti cobora un pic, pana ce miezul va fi alb.

Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Dupa ce ai terminat cu taierea trandafirilor, ar fi bine sa aplici si o stropire cu zeama bordeleza sau un fungicid pe baza de cupru, pentru a steriliza taieturile. In acelasi timp, vei impiedica si aparitia daunatorilor.

Ia in considerare si musuroirea tufelor de trandafiri. Asta inseamna sa acoperi baza tufei de trandafir cu pamant bine afanat, pentru a o proteja de inghet si de temperaturile scazute de pe durata sezonului rece. O alternativa o reprezinta rumegusul sau cocenii.