Plantare afin toamna. Cum sa o faci si cum pregatesti terenul
Plantare afin toamna. Cum sa o faci si cum pregatesti terenul

Plantare afin toamna. Cum sa o faci si cum pregatesti terenul


Plantare afin toamna. Afla cum sa o faci in mod corect, dar mai ales cum sa pregatesti terenul inainte de asta. Care sunt cerintele fata de clima sau sol, dar si ce trebuie sa iei in considerare daca vrei sa plantezi afini la tine in gradina.

Plantare afin toamna. Cum sa o faci si cum sa pregatesti terenul – Cuprins:

Cum a pregatesti terenul pentru plantarea afinului

Plantatie de afini pe biloane
Plantatie de afini pe biloane

Inainte de a afla cum sa faci o plantare de afin ca la carte, pe timp de toamna, ar fi bine sa stii si cum sa pregatesti terenul. In cazul in care nu stiai, afinul este un arbust fructifer care poate avea o inaltime de pana la 2 metri si creste sub forma de tufa. Radacinile afinului pot ajunge pana la o adancime de 40 cm, ceea ce inseamna ca arbustul va dezvolta si numeroase tulpini.

Afinul este foarte raspandit in zonele de munte, ceea ce inseamna ca poate rezista chiar si la temperaturi de pana la -20 grade Celsius. Totodata, acest arbust este sensibil la seceta, dar si la umiditatea ridicata din sol. Cele mai bune zone pentru cultivarea afinului sunt cele unde exista precipitatii anuale cuprinse intre 800 si 1000 mm.

Citeste si: Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect

pH-ul solului unde se cultiva afinul trebuie sa fie cuprins intre 4.4 si 5.5, iar pamantul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus. Asta inseamna ca afinul poate fi cultivat pe suprafetele cu sol acid.

Plantare afin toamna. Terenul pentru cultivarea afinului se pregateste pana la sfarsitul lunii septembrie si va trebui sa incepi cu curatarea acestuia. Bineinteles, daca exista prea multe buruieni va fi nevoie sa cureti acea suprafata.

Afinul se planteaza in gropi individuale sau in santuri, iar daca pe acea suprafata se intampla frecvent ca apa sa balteasca, iti recomandam sa plantezi afinul pe biloane. Acum, haide sa aflam mai multe despre cum sa faci o plantare de afin pe timp de toamna.

Plantare afin toamna. Cum sa o faci in mod corect

Plantare afin toamna
Plantare afin toamna

Daca si tu vrei sa faci o plantare de afin la tine in gradina, trebuie sa stii ca cea mai buna perioada este toamna, mai exact in lunile octombrie si noiembrie. De asemenea, iti recomandam sa cumperi material saditor din pepiniere sau de la statiunile de cercetare.

Pentru a mentine aciditatea solului si a ii imbogati textura, expertii recomanda sa folosesti turba acida, gunoi de grajd fermentat sau rumegus de conifere. Acestea se amesteca impreuna cu pamantul scos din groapa.

Gropile pentru plantarea afinului trebuie sa aiba o lungime de 40 cm, o latime de 40 cm si o adancime de 40 cm. Distanta de plantare trebuie sa fie de un metru intre plantele de pe acelasi rand si de 3 metri intre randuri.

Desigur, inainte de plantare va fi nevoie sa te ocupi si de fasonarea radacinilor, adica taierea celor uscate sau rupte, dar si scurtarea celor sanatoase. Totodata, trebuie sa faci si mocirlirea acestora, adica sa le inmoi intr-un amestec de gunoi de grajd proaspat, pamant galben si apa.

De regula, atunci cand faci o plantare de afin pe timp de toamna, trebuie sa iei in considerare faptul ca 10 cm din tulpina sa fie acoperiti de pamant. Dupa ce ai pus pamantul peste radacini, va fi nevoie de o tasare, pentru a evita formarea golurilor de pamant. Apoi, este nevoie sa mai pui inca o data pamant si sa tasezi foarte bine.

La final, ar fi bine sa uzi afinul cu o galeata de apa, iar apoi sa mulcesti solul folosind rumegus. Stratul de mulci va proteja afinul pe toata durata sezonului rece, dar va opri si cresterea buruienilor. Ca o alternativa, poti folosi folia de tip agryl.