Ventrilica este una dintre cele mai curative dintre plantele medicinale, insa este prea putin popularizata si cunoscuta la noi. Planta, cunoscuta in popor ca soparlita, are numeroase beneficii pe linie gastro-instestinala si hepatica, dar este utilizata si in tratarea sau ameliorarea altor afectiunie medicale.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Ventrilica (Veronica filiformis) este o planta erbacee, perena, cu rizom scurt si subire. Tulpina este taratoare, paroasa si nu se dezvolta in inaltime mai mult de 15-35 de centimetri. Este inradacinata la noduri si are ramuri ascendente scurte.
Frunzele ventrilicai sunt scurt petiolate, iar florile au petale de un albastru-violaceu, fiind grupate in raceme dispuse axial.
Ventrilica infloreste in lunile mai-august si o poti gasi in preajma stejarului si a molidului, in zona padurilor in care au fost facute defrisari, dar si pe pajisti, in maracinisuri, sau chiar la marginea gardurilor si a drumurilor. Ventrilica mai creste pe marginea apelor curgatoare de la munte.
Beneficii ventrilica
Ventrilica este bogata in glucozie, flavonoide, precum luteolina, dar si taninmuri, rasini, ulei eteric, saponozide si acizi fenolici.
Despre ventrilica se spune ca ar fi hepatoprotectoare, antiulceroasa, tonica si ca ar avea efecte expectorante, de scadere a nivelului colesterolului din sange, de potentare a apetitului alimentar, dar si cicatrizante si astringente.
Ceaiul de ventrilica amelioreaza simptomele racelii si, in plus, are si efectul de a ajuta organismul in lupta cu virusurile, astfel incat sa previna o eventuala imbolnavire. Ceaiul de ventrilica este utilizat pentru calmarea tusei, favorizand expectoratia si vindecarea mai rapida.
Citeste si: Cum sa folosesti flori de galbenele. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Ventrilica are beneficii in ameliorarea durerilor incheieturilor, dar si a celor de spate si a reda mobilitatea in afcetriunile articulare.
Ventrilica reduce nivelul colesterolului din sange, asa cum am spus deja, dar si al glicemiei. Unii specialisti recomanda ceaiul si in tratarea anemiilor, dar si a hipertensiunii arteriale, a inflamatiilor de la nivelul vezicii biliare, precum si in ameliorarea unor simptome ale oboselii, cum ar fi starile de nervozitate si agitatie sau chiar afectiuni ale pielii, survenite pe fond nervos.
Ceaiul ajuta la imbunatatirea concentrarii, fiind benefic mai ales in perioadele de suprasolicitare psihica, asa cum sunt perioadele cu examene sau cu un volum de munca mai mare.
Cum sa folosesti ventrilica
Infuzia de ventrilica, administrata cate doua cani pe zi, contribuie la scaderea nivelului colesterolului din sange.
Ceaiul de ventrilica sustine digestia si reduce hiperaciditate gastrica si disconfortul asociat acesteia.
Infuzia consumata seara, inainte de culcare, este buna in calmarea starilor de agitatie si de nervozitate, contribuind in acest fel la un somn mai linistit si mai odihnitor.
Tot infuzia sustine functiile cognitive si imbunatateste activitatea intelectuala.
Ceaiul de ventrilica, administrat cate doua cani pe zi, este un bun calmant al durerilor articulare, de spate si ajuta la cresterea mobilitatii in afectiuni cum este reumatismul.
Sucul de ventrilica, din care se iau cate 2 lingurite in fiecare zi ajuta la ameliorarea simptomelor specifice afectiunilor hepatice sau ale splinei, dar si ale celor cae apar in eczeme.
Aceasta planta-minune mai este utilizata si in ulcerul gastric si duodenal, dar si in litiaza renala.
Ceaiul poate fi utilizat extern pentru a grabi procesul de vindecare a unor rani mai vechi, care se vindeca greu.
Veronica filiformis. Preparare si administrare
Infuzia se obtine prin oparirea unei lingurite de planta cu o cana de apa clocotita. Se va lasa la infuzia nu mai mult de 10 minute si se va filtra. Se consuma cate doua cani pe zi, indulcita cu putina miere.
Sucul proaspat se obtine din flori. Este important ca acestea sa fie bine spalate inainte de a fi stoarse cu storcatorul electric. Se vor administra doua lingurite de suc in fiecare zi.
Compresele cu ventrilica sunt recomandata pentru vindecarea ranilor mai vechi. Este se realizeaza cu unfuzie de ventrilica si este recomandat ca bandajul aplicat sa fie lasat sa actioneze peste noapte.
Pentru obtinerea tincturii de ventriloca sunt necesare 2-3 linguri de planta maruntita care se lasa la macerat, timp de doua saptamani, intr-un loc caldut, in aproximativ o jumatate de litru de alcool. La finalul intervalului, preparatul se filtreaza si se pune in sticlute. Se vor administra 15 picaturi de tinctura de trei ori pe zi.
Pulberea de ventrilica se obtine prin macinarea fina a plantei. Se va administra cate o lingurita rasa, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Este recomandat ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa.
Maceratul la rece se obtine dintr-o lingura de planta si 250 ml de apa. Amestecul se va mentine la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi se va filtra si se va administra pe stomacul gol. Doza recomandata este de 2-3 cani pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Ventrilica. Contraindicatii si reactii adverse
Ventrilica nu are contraindicatii. Este, totusi, de preferat avizul medicului inainte de a folosi tratamente naturiste.
Precautiile sunt legate de femeile insarcinate si de cele care alapteaza.
Persoanele care se stiu cu alergii trebuie sa testeze efectele acestei plante pe suprafata cutanata mica sau sa ceara sfatul unui medic alergolog.
Toxicitate. Nu este documentata, insa iti recomandam sa folosesti cantitatile recomandate.