Cum sa faci compost organic si la ce sa il folosesti
Cum sa faci compost organic si la ce sa il folosesti

Cum sa faci compost organic si la ce sa il folosesti


Cum sa faci compost organic. De ce este recomandat si cum poti sa il folosesti. Iata ce trebuie sa stii, daca te pasioneaza agricultura ecologica si daca vrei sa obtii legume curate, fara ajutorul ingrasamintelor chimice.

Cum sa faci compost organic si la ce sa il folosesti – Cuprins:

De ce sunt recomandate ingrasamintele organice

Ingrasamintele organice
Ingrasamintele organice

In primul rand, agricultura ecologica este cea folosita si de bunicii nostri, asa ca daca si tu ai avut rude la tara stii despre ce vorbim. Gandeste-te ca in acele timpuri nu se foloseau ingrasaminte chimice, asa ca toate alimentele erau curate si cresteau in mod natural.

Pentru ca majoritatea fructelor si legumelor pe care le cumparam astazi din piete sau din supermaketuri sunt modificate genetic sau primesc tratamente chimice, alimentele nu mai au gustul pe care ni-l amintim din copilarie.

Ei bine, ingrasamintele organice te ajuta sa cultivi legume sau fructe fara a forta cresterea acestora. Practic, acestea se dezvolta in mod natural si coacerea nu este grabita pentru a ajunte mai repede pe tarabe si pentru a scoate profit.

Totusi, este de retinut faptul ca si in agricultura ecologica este nevoie de fertilizatori, iar astazi vom vorbi despre compost organic. Este extrem de util in a fertiliza solul si in a ii aduce un aport de substante nutritive precum azot, fosfor, potasiu, magneziu etc.

Cum sa faci compost organic

Compost organic
Compost organic

Daca ti-am trezit interesul cu ce am spus mai sus, ar trebui sa stii ca prepararea unui compost organic este solutia, daca si tu vrei sa practici agricultura ecologica. Poti face acest lucru in gradina ta, recicland deseurile care provin din activitatile casnice sau cele care rezulta din gradina ta.

Bineinteles, comparativ cu ingrasamintele chimice, substantele nutritive provenite din compost organic actioneaza mai lent. Tocmai de aceea, ingrasamintele organice trebuie folosite mai devreme, pentru ca plantele sa beneficieze din plin de nutrienti.

Compostul organic va imbunatati structura solului, va neutraliza pH-ul din sol, dar in acelasi timp va pastra si umiditatea, ceea ce inseamna ca vei face economii serioase la apa atunci cand e vorba de irigarea culturilor.

Totodata, compostul va stimula activitatea biologica din sol, va fi asimilat mult mai usor de catre plante, iar acestea vor avea o rezistenta mai mare in fata bolilor sau a daunatorilor. Mai mult, solul se va incalzi mai rapid datorita culorii mai inchise a compostului, ajutat bineinteles de razele soarelui.

Si mai e ceva! Nu te costa absolut nimic sa faci compost, trebuie doar sa ai rabdare si sa lasi natura sa isi faca treaba. Va trebui sa depui putina munca, insa rezultatele vor fi pe masura si vei beneficia din plin de ele.

Pentru a face compost va fi nevoie sa folosesti materii organice bogate in azot si in carbon, fara acestea deseurile provenite din gospodaria ta nu se vor descompune. Nu este recomandat sub nicio forma sa folosesti deseuri precum sticla, plasticul, oasele, resturile de mancare gatita sau carnea ori produsele sanitare.

Iarba taiata folosita la compost
Iarba taiata folosita la compost

Daca inca nu stiai, materialele organice bogate in azot sunt cojile de oua, zatul de cafea, resturile vegetale, iarba taiata, florile, frunzele, buruienile, dar si baliga provenita de la vaci sau cai ori oi.

Pe de alta parte, materialele bogate in carbon sunt rumegusul, frunzele uscate, aschiile provenite de la taierea lemnului, paiele, hartia, cartonul, ramurile taiate de la pomii sau copacii sanatosi, cojile de nuci sau fanul.

Urmatorul pas va fi sa pregatesti locul unde vrei sa prepari acest compost organic. Drept urmare, te sfatuim sa gasesti o suprafata ferita de umezeala, in care razele soarelui nu ajung. Ar fi bine sa folosesti un palet de lemn sau un strat de crengi, pentru a permite aerului sa circule.

Citeste si: Cum sa faci compost prin metoda Berkeley. Dureaza doar 18 zile!

Dupa aceea, va fi nevoie sa alternezi straturile cu materiale organice bogate in azot si in carbon, pentru ca procesul de descompunere sa inceapa. Pentru ca umiditatea sa fie pastrata, te sfauim sa acoperi gramada de compost cu un strat de paie sau iarba uscata.

Gramada de compost organic se va amesteca prima data dupa 3-4 saptamani, iar procedeul se va repeta la fiecare 5 saptamani. Acest lucru va grabi descompunerea deseurilor, pentru ca ele sa fie gata cand vine primavara. Daca nu vrei sa faci acest lucru, trebuie sa stii ca durata de descompunere va fi dubla si va dura aproximativ un an.

Dupa ce compostul va fi gata, acestea va putea fi folosit pentru a fertiliza solul din gradina ta. Practic, vorbim despre un ingrasamant 100% organic, asa ca nu vei mai fi nevoit sa folosesti toti acei fertilizatori chimici! Poti folosi ingrasamantul pentru pomii fructiferi din livada, dar si pentru legumele pe care le cultivi in gradina.