Plantarea pomilor fructiferi toamna. Cum sa o faci in mod corect
Plantarea pomilor fructiferi toamna. Cum sa o faci in mod corect

Plantarea pomilor fructiferi toamna. Cum sa o faci in mod corect


Plantarea pomilor fructiferi toamna. Afla cum trebuie sa faci asta in mod corect, dar si care sunt avantajele de a planta pomii fructiferi in acest sezon. Cum ar trebui pregatit terenul pentru plantare si care sunt pasii de urmat.

Plantarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt avantajele?

Plantarea pomilor fructiferi toamna
Plantarea pomilor fructiferi toamna

Daca si tu ti-ai propus sa plantezi pomii fructiferi in aceasta toamna, atunci ar trebui si cand trebuie sa faci aceasta operatiune. Ei bine, atunci cand frunzele pomilor incep sa se ingalbeneasca si sa cada, este semnul ca poti incepe plantarea pomilor toamna. Pomii intra in perioada de repaus, asa ca este semnul ca poti incepe plantarea pomilor tineri.

Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna? Pomii fructiferi trebuie plantati inainte de primul inghet, asa ca cea mai buna perioada pentru a face acest lucru va fi de la inceputul lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie, in functie de zona in care locuiesti.

De asemenea, iti recomandam sa cureti solul de frunzele uscate si alte resturi vegetative inainte de a te apuca de plantarea noilor pomi fructiferi.

Citeste si: Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Reguli esentiale!

Avantajul plantarii pomilor fructiferi toamna este ca temperaturile sunt un pic mai scazute fata de perioada verii, dar vine si sezonul ploios, iar asta inseamna ca vor beneficia de pe urma umiditatii ridicate.

Totodata, umiditatea din sol se va acumula la nivelul radacinilor si se va mentine pe toata perioada sezonului rece. Asta inseamna ca radacinile se vor dezvolta mai bine, iar acest lucru va duce si la dezvoltarea unui trunchi puternic.

Un alt avantaj la plantarea pomilor fructiferi toamna este ca acestia vor intra in perioada de vegetatie cu 10 zile mai devreme decat pomii pe care ii plantezi primavara. In acelasi timp, pomii care au fost plantati toamna vor fi mai rezistenti la temperaturile scazute din urmatoarea iarna.

Posibilele rani de pe radacini se vor vindeca mult mai bine pana ce pomii intra in perioada de vegetatie atunci cand vine primavara, asa ca daca este sa alegi, iti recomandam sa plantezi pomii fructiferi toamna.

Cum sa pregatesti terenul pentru plantare

Pregatirea pamantului pentru plantare
Pregatirea pamantului pentru plantare

In cazul in care pe acel teren au mai existat alti pomi plantati, atunci ar fi bine sa faci o defrisare si sa scoti radacinile care au ramas in pamant. Totodata, ia in considerare si rotatia culturilor, pentru a evita sa plantezi aceeasi specie de pomi fructiferi.

Daca plantezi mai multi pomi fructiferi pe aceeasi suprafata, ar trebui sa faci si pichetarea terenului. Asta inseamna sa marchezi locurile unde urmeaza sa faci gropile pentru plantarea viitorilor pomi fructiferi. Nu uita de distanta de plantare care trebuie sa fie undeva la 3.5-4.5 metri, pentru ca pomii sa primeasca lumina.

Expertii recomanda si o desfundare a solului, adica maruntirea acestuia care se realizeaza cu ajutorul unui plug. Desfundarea se face la o adancime de 60-70 cm, pe perioada verii, iar dupa aceea urmeaza o nivelare a terenului folosind discul.

Este bine sa faci si o modelare a terenului, atunci cand plantezi mai multi pomi fructiferi pe acelasi teren. Asta inseamna ca nivelul terenului sa fie egal, pentru a nu exista zone mai joase, deoarece pe durata sezonului ploios se poate acumula apa.

Cum sa pregatesti groapa pentru plantarea pomilor fructiferi toamna

Punct de altoire
Punct de altoire

Daca ti-ai propus sa faci plantarea pomilor fructiferi toamna, atunci trebuie sa stii ca groapa trebuie facuta cu aproximativ 40-60 de zile inainte de aceasta operatiune. In acest fel, se va face si aerarea pamantului, ceea ce va ajuta la dezvoltarea radacinilor.

De obicei, dimensiunile gropii difera in functie de dimensiunile radacinii pomului care urmeaza sa fie plantat. Este foarte important si la ce adancime se afla punctul de altoire, pentru ca aceea ar trebui sa fie adancimea la care se face plantarea pomilor fructiferi toamna.

In general, adancimea la care se face o groapa pentru plantarea unui pom fructifer nu trebuie sa fie mai mica de 50 cm. Adancimea maxima nu trebuie sa depaseasca 80 cm. Lungimea si latimea trebuie sa fie fiecare de cate 50 cm.

Fa o masuratoare folosind punctul de altoire, pentru ca acesta trebuie sa se situeze la nivelul solului sau la 2-3 cm deasupra acestuia. Acest lucru trebuie luat in vedere pentru a opri cresterea de radacini din portaltoi si desprinderea acestuia de altoi.

Pentru cei ce nu stiu, punctul de altoire este acea ingrosare sau cuta de dimensiuni mici care se afla la capatul inferior al trunchiului.

Plantarea pomilor fructiferi toamna. Cum sa o faci?

Plantarea pomilor fructiferi toamna
Plantarea pomilor fructiferi toamna

Dupa ce ai trecut prin toate etapele pe care le-am mentionat mai sus, ar fi bine sa stii si cum trebuie facuta plantarea pomilor fructiferi toamna, in mod corect. Cu aproximativ 2 saptamani inainte de a planta pomii, terbuie sa umpli partial gropile folosind un strat de 15-20 cm de pamant din stratul inferior, dupa care completezi cu pamant din stratul de la suprafata, pana ce acoperi jumatate sau 2/3 din groapa.

Primul strat de pamant pe care il folosesti este pamantul fertil, iar acesta trebuie sa se situeze la nivelul radacinilor. Acest lucru va favoriza dezvoltarea sistemului radicular.

Cand vine timpul sa plantezi pomii, va trebui sa faci si fasonarea radacinilor. Aceasta operatiune consta in scurtarea radacinilor. Cele mari se vor scurta la aproximativ 30 cm, in timp ce radacinile secundare trebuie sa aiba o lungime de maximum 9 cm. Totodata, taie radacinile ranite sau pe cele uscate.

Daca pomii pe care urmeaza sa ii plantezi au semne de deshidratare, se pot introduce intr-o galeata cu apa timp de 10 ore.

Mocirlirea radacinilor este iarasi foarte importanta si se face folosind pamant galben, gunoi de grajd si apa. Amesteca toate aceste ingrediente pana ce totul se omogenizeaza, iar apoi scufunda radacinile in acest amestec.

Dupa aceea, pomii se pozitioneaza in groapa, insa nu uita de punctul de altoire care trebuie sa fie la 2-3 cm deasupra solului. Radacinile trebuie sa fie acoperite cu pamantul de la suprafata, iar apoi acesta trebuie tasat cu piciorul.

Pune doua galeti de apa, iar apoi umple si restul gropii cu pamant. Dupa aceea, taseaza iar pamantul folosindu-ti picioarele, iar la final pune pamantul care a ramas in jurul pomului, sub forma unui musuroi. Acest lucru se face pentru a proteja pomii fructiferi pe toata perioada iernii.