Recoltare seminte de castraveti. Cum sa o faci in mod corect
Recoltare seminte de castraveti. Cum sa o faci in mod corect

Recoltare seminte de castraveti. Cum sa o faci in mod corect


Cum sa faci o recoltare pentru seminte de castraveti in mod corect si ce trebuie sa stii daca vrei sa plantezi si la anul legumele in gradina ta. Cand se face si la ce trebuie sa fim atenti atunci cand vrem sa le obtinem.

Ce trebuie sa stii inainte sa recoltezi semintele

Recoltare seminte castraveti
Recoltare seminte castraveti

Acum ca toamna a sosit, trebuie sa aducem in discutie si cum se face o recoltare pentru seminte de castraveti. Multi dintre noi vrem sa cultivam aceste legume anual, asa ca ar fi bine sa stim ce trebuie sa facem.

Regula de aur este urmatoarea: recoltarea de seminte se face doar de la soiurile de plante care sunt perfect sanatoase. Examineaza-le atent si daca exista boli sau alte viroze ori bacterii, ar fi bine sa le ocolesti.

Mai mult decat atat, expertii recomanda sa recoltam semintele de la castravetii pe care ii avem in gradina si pe care vrem sa ii cultivam si la anul. Nu face acest lucru cu legumele care nu provin din gradina ta si a caror provenienta nu o stii. Dezavantajul este ca fructele vor fi diferite si productia va fi scazuta.

Cum sa faci o recoltare pentru seminte de castraveti in mod corect

Castravete la maturitate
Castravete la maturitate

Primul pas pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand vrei sa faci o recoltare pentru seminte de castraveti, ar fi bine sa selectezi fructele si plantele sanatoase. Analizeaza dimensiunea acestora si forma pe care o au, iar daca totul este in regula este bine sa lasi fructele sa se maturizeze.

Si daca tot am adus vorba despre maturizearea fructelor, trebuie sa stii ca acestea se recolteaza la aproximativ 6 saptamani dupa ce ar fi fost bune de consum. Mai exact, fructele se vor recolta atunci cand vor avea o culoare galbena-aurie. De asemenea, este bine sa stii ca fructele destinate recoltarii semintelor se vor pastra spre sfarsitul perioadei de vegetatie.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la castraveti si ce tratament sa folosesti

Dupa ce ai recoltat fructele, se va face extragerea semintelor. Este o operatiune pe care va fi nevoie sa o faci manual si sa tai castravetele pe jumatate, in lungime. Dupa aceea, foloseste o lingura pentru a extreage semintele, iar apoi o strecuratoare pentru a le spala si pentru a indeparta restul de pulpa ce le leaga.

Recoltare seminte de castraveti. Acum ca ai curatat bine semintele, va trebui sa le pui la uscat. Poti folosi un ziar sau o bucata de lemn, iar uscarea se va face in aer liber si va dura aproximativ 3 saptamani. Este de mentionat faptul ca semintele se rotesc zilnic, pentru a impiedica lipirea acestora.

La final, dupa ce semintele s-au uscat, acestea se pun intr-o punga de hartie sau intr-un plic, iar apoi se vor depozita intr-un spatiu racoros si lipsit de umezeala. Semintele vor putea fi folosite la capacitate germinativa maxima timp de 3 ani.