Cum sa cresti Kohleria. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Kohleria. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Kohleria. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Kohleria este o planta cu origini in America de Sud, mare amatoare de caldura si uscaciune in mediul in care vegeteaza si care, si asta este foarte important, nu suporta apa in exces. Trebuie sa mai stii ca daca are parte de temperaturi moderate, atunci Kohleria infloreste abundent si ca florile ei sunt rosii, mov, roz, albe sau chiar intr-o nuanta de verde placut ochiului si ca, uneori, aceste flori pot avea pete intense de rosu aprins sau de culoarea visinei putrede.

Cum sa cresti Kohleria. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Kohleria

Inmultire Kohleria
Inmultire Kohleria

Inmultirea acestei plante se face fie prin divizarea tufei, fie prin folosirea butasilor. In primul caz, divizarea tufei se face in lunile februarie-martie, inainte de aparitia primilor boboci de flori.

Practic, la baza plantei mama se afla niste rizomi de culoare roz care pot fi desprinsi de tufa de origine si replantati in ghivece cu pamant de calitate.

Este important ca plantarea rizomilor sa fir facuta la o adancime de 1 centimetru in substrat si ca acesta sa fie mentinut usor uscat, cel putin pana la aparitia unor frunze noi.

Asa cum am spus, Kohleria poate fi inmultita si prin butasi. Pentru acest lucru este suficient sa tai varful unor crengi ceva mai mari, mai solide, mai robuste si sa pui aceasta crenguta mica in apa pana apare o retea fina de radacini.

Apoi, tanara planta poate fi plantata in ghiveci, insa toamna, undeva in septembrie, de preferat intr-un spatiu inchis, in minisere, la caldura.

Conditii de crestere

Floare in ghiveci
Floare in ghiveci

Lumina este poate cel mai important factor de mediu pentru Kohleria. Aceasta planta are nevoie de lumina, dar ar trebui amplasata in semiumbra si, in niciun caz, in actiunea directa a razelor soarelui.

In ceea ce priveste solul, este de preferat ca aceasta sa fie achizitionat din comert si sa fie un amestc de turba bruna, perlit si mranita de scoarta, adaugate in parti egale. Este indicat ca pH-ul sa fi usor acid, cuprins intre 4.5-6.5.

Citeste si: Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect

Udarea ar trebui sa fie facuta la 3-4 zile in perioada de vegetatie si mai rar, iarna. Este important ca in perioada de vegetatie, stratul superficial al solului sa fie uscat complet intre doua udari. Toamna si iarna, cand planta este in repaus vegetativ, planta va fi udata mai rar, asa cum am spus, insa solul nu trebuie sa se usuce complet.

Este importanta asigurarea unei umiditati crecute la nivelul asrului si se recomanda amplasarea ghiveciului pe un pat de pietris care se va mentine umed tot timpul.

Kohleria se simte cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 16 si 20 de grade Celsius. Atentie, insa! Daca planta ramane intr-un mediu cu o tenmperatura cuprinsa intre 12 si 15 grade Celsius timp de doua saptamani, atunci ea va intra in repaus vegetativ.

Ingrijire Kohleria

Ingrijire Kohleria
Ingrijire Kohleria

Fertilizarea este important sa fie facuta lunar in perioada de vegetatie, primavara si vara, cu ingrasamant pentru orhidee sau cu un ingrasamant special pentru plante decorative prin flori.

Trebuie sa mai stii ca aceasta planta se dezvolta foarte bine in ghivece suspendate, iar recomandarea este ca acestea sa fie amplasate pe terase sau pe balcoane insorite sau foarte bine luminate. Este o planta care se simte bine in spatii aerisite si care se va dezvolta, atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Citeste si: Cum sa cultivi Tamarillo. Beneficii, ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Este o planta care infloreste in luna mai si te va bucura cu florile ei pana toamna tarziu. Daca reusesti sa ii asiguri conditiile optime de vegetatie si pe timpul iernii, atunci vei avea flori si in sezonul rece.

Desi are nevoie de umiditate la nivelul aerului, este important sa nu pulverizezi nicicum apa peste frunzele Kohleriei.

Trebuie sa mai stii ca aceasta planta poate fi transplatata anual, intr-un alt ghiveci, iar aceasta actiunea este de preferat sa fie facuta iarna, undeva in luna februarie.

Boli si daunatori Kohleria

Kohleria Amabilis
Kohleria Amabilis

Kohleria este o planta destul de rezistenta la boli si la daunatori. Cele mai multe afectari apar ca o consecinta a nerespectarii conditiilor de mediu.

Astfel, in cazul umiditatii excesive, mai ales la nivelul solului, radacinile putrezesc, iar planta este compromisa. In plus, ea poate fi afectata de putregaiul cenusiu.

In ceea ce priveste daunatorii, acarienii plantelor, paduchii lanosi si tripsii, printre care tripsul comun si tripsul californian, sunt cei mai intalniti.

Pentru eliminarea daunatorilor este recomandata utilizarea de produse omologate din comert.