Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta. Sfaturi utile
Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta. Sfaturi utile

Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta. Sfaturi utile


Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta. Sanatatea noastra si a celor dragi este o prioritate pentru toti, iar aerul pe care il respiram are impact direct asupra tuturor indivizilor. Afla cum poti sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta.

Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta

Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta
Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta

Sunt putine locuri unde poti respira un aer curat. Oricat te-ai stradui, locuinta ta nu are aer suta la suta curat. De fapt, specialistii au cu totul alta parere. Sustin ca aerul din casa este de cinci ori mai poluat decat cel din exterior. Este absolut necesar sa stii cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta.

Se intampla acest lucru din cauza produselor de curatenie pe care le folosim si care contin compusi chimici nu foarte blanzi cu sanatatea noastra.

Citeste si: Defectiuni aparat aer conditionat. Cum sa iti dai seama de acestea din timp

Cercetarile au scos la iveala faptul ca aproximativ jumatate din produsele de pe piata (cele de curatenie) contin substante extrem de periculoase pentru organismul uman. Din fericire, poti imbunatati foarte usor acest aspect.

Primul lucru pe care il poti face este sa renunti la produsele de curatare cu care esti obisnuit si sa achizitionezi doar pe cele de tip bio.

Un alt aspect important este sa renunti si la odorizantele de camera. Si ele sunt toxice. Unele produse de acest gen contin ftalati, substante chimice periculoase, si arome sintetice care afecteaza sistemul endocrin si activitatea hormonilor, ceea ce duce la probleme de fertilitate si chiar cancer. Poti alege in schimb saculeti cu lavanda, spre exemplu. Planta nu este toxica, plus ca mirosul din camera va fi unul extrem de placut.

Ventilatie aer casa
Ventilatie aer casa

Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta. Pentru miros placut in camera pot alege si alte produse prietenoase cu mediul si cu sanatatea ta. Este vorba despre: rozmarin, citrice sau produse bio cu arome naturale din plante sau fruncte.

Trebuie sa stii ca toate produsele pe baza de hidroxid de potasiu si sodiu afecteaza plamanii, iar cele pe baza de formaldehida sunt chiar cancerigene.

Asadar, inainte de a pune in cos un produs de curatat sau unul odorizant, citeste eticheta si vezi ce contine si alege-le doar pe cele care chiar contin substante bio.

Citeste si: Ionizarea aerului. Cum sa o faci in casa ta, cu un purificator de aer

Urmatorul sfat poate sa ti se pare destul de ciudat, dar da rezultate. Aeriseste camera mai rar. Eviti astfel sa introduci in locuinta aerul incarcat de afara, mai ales daca locuiesti intr-o zona unde industria este in dezvoltare sau este trafic intens.

Calitatea aerului se poate imbunatati si cu ajutorul plantelor de ghiveci.  Printre cele mai eficiente plante pe care le poti tine in casa si care te vor ajuta sa elimini si toxinele din locuinta sunt: crizantemele, ferigile, palmierul doamnei sau aloe vera.

Poti imbunatati calitatea aerului si curatand sistemul de ventilatie si sa folosesti purificatoarelor de aer.

Cum poti evalua daca aerul din locuinta este unul curat

Cum sa evaluezi calitatea aerului din casa
Cum sa evaluezi calitatea aerului din casa

Daca nu locuiesti in varf de munte, intr-o zona izolata, de pe tarmul unei mari sau a unui ocean, sau pe o insula inca virgina, unde civilizatia nu si-a pus amprenta intr-un mod nefast, este putin probabil sa ai o locuinta cu aer pur sau macar curat. Asadar, trebuie sa stii cum sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta ta.

In continuare, te vom invata ce poti face pentru a afla daca in locuinta ta este sau nu aer cu adevarat curat.

Una din metode este sa te studiezi pe tine si pe cei din casa ta. Daca observi ca membri famliei au reactii alergice, de tip stranut repetat si lacrimare excesiva, atunci trebuie sa stii ca este foarte posibil ca aerul din locuinta ta sa nu fie la fel de curat precum ti-ai inchipui.

O alta metoda pe care o poti pune in practica este sa apelezi la o analiza profesionala a calitatii aerului. Pe piata gasesti diverse instrumente speciale care iti vor demonstra rapid daca in locuinta ta exista urme de fum, amoniac sau alcool. Practic, instrumentele respective au niste senzori care detecteaza compusii organici volatili – agenti poluanti ai atmosferei interioare.

De asemenea, examineaza camerele si verifica daca exista zone cu diferente de temperatura semnificative, fara sa fie influentate de sistemul de incalzire. Daca sesizezi aceste schimbari, este nevoie de  ajutor pentru purificarea aerului, pentru ca nivelurile ridicate de CO2 pot provoca fluctuatii semnificative de temperatura in incaperi – pana la 0,5 ° C.

Ai mare grija si la umiditatea din casa ta. Umiditatea excesiva din locuinta are impact instant asupra calitatii aerului, bineinteles, in sens negativ. Deci, si in acest caz este nevoie de moderatie.

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru verificarea aerului din locuinta, este simplu sa imbunatatesti calitatea acestuia si sa previi diversele probleme – printr-o mai buna aerisire, dar cu moderatie si, de preferat, dimineata, chiar daca este in sezonul rece. Este nevoie de o aerisire scurta.