Cum sa combati gandacul de Colorado folosind o rosie salbatica. Iata ce trebuie sa faci si de ce acest daunator va fi oprit in drumul spre alte culturi unde poate provoca pagube majore. Iata ce trebuie sa stii.
Ce trebuie sa stii despre acest daunator?
Cum sa combati gandacul de Colorado cu rosie salbatica. Ei bine, gandacul de Colorado este cunoscut de majoritatea agricultorilor, mai ales pentru faptul ca ataca in numar mare culturile de cartofi, dar si pe cele de vinete ori tomate. Tocmai de aceea, este necesar sa stii ce poti sa faci pentru a il combate.
Dupa cum ii spune si numele, acest gandac isi are originea din statul Colorado, America de Nord. Acesta a fost descoperit prima data in anul 1825, in podisurile din Colorado, unde era intalnit pe plantatii de cartof salbatic.
Totusi, intre anii 1845-1850, gandacul de Colorado s-a adaptat culturilor de cartof cultivate si in anul 1876 a fost descoperit pentru prima data in Europa. Se pare ca acest daunator a ajuns in portul Bremen din Germania, cu ajutorul importurilor de cartofi din America.
In Romania, gandacul de Colorado a fost intalnit pentru prima data in anul 1952, in comuna Sapanta din judetul Maramures. Mai departe, a aparut in anul 1955 in Banat, iar apoi a continuat sa se extinda pe toata suprafata tarii unde a produs pagube majore in culturile de cartofi, rosii si vinete. Totusi, trebuie sa stii ca poti sa combati gandacul de Colorado cu rosie salbatica.
Gandacul de Colorado este destul de usor de identificat datorita dungilor negre dispuse longitudinal pe corp. Acesta are o lungime de 9-12 mm, insa trebuie sa stii ca femelele sunt mai mari decat masculii.
Vestea proasta este ca acest daunator are 1-2 generatii pe an, iar daca vorbim despre un an calduros, poate ajunge si la 3 generatii. Primele doua generatii apar in lunile mai si iunie, iar cea de a 3-a generatie apare in lunile iulie-august.
Rosie salbatica pentru gandacul de Colorado. Cum sa combati acest daunator
Cu siguranta nu si stiut ca acest gandac de Colorado are o anumita atractie pentru anumite plante. Pe langa galbenele, hrean, coriandru sau vetrice, poti opri atacul acestui daunator folosind rosie salbatica. Asadar, poti sa combati gandacul de Colorado cu rosie salbatica.
Rosia salbatica (Solanum sisymbriifolium) poate atrage acest daunator, iar gandacul de Colorado nu va mai ataca si alte culturi. Mai mult decat atat, gandacul nu mananca planta, ci pur si simplu sta pe aceasta.
Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale
Asadar, daca vrei sa combati gandacul de Colorado 100% natural, iti sugeram sa plantezi in apropierea culturilor de rosii, cartofi sau vinete si rosii salbatice. Pur si simplu separi culturile cu un rand de rosii salbatice.
Un alt avantaj este ca rosia salbatica nu are nevoie de tratamente, deoarece este extrem de rezistenta la boli si daunatori. Asadar, ia in considerare si aceasta metoda naturala de a combate gandacul de Colorado folosind rosia salbatica.