Cum sa uzi plantele pe seceta. Lunile de vara nu sunt deloc usoare pentru cei mai multi dintre gradinari, plantele din gradinile lor confruntandu-se cu probleme destul de mari din cauza temperaturilor mult prea ridicate din termometre.
Totodata, pe timpul verii, multe zone ale tarii se confrunta cu perioade de seceta, lipsa precipitatiilor dovedindu-se extrem de problematica pentru cele mai multe dintre plante. In aceste conditii, plantele au nevoie de mai multa atentie din partea voastra in lunile de vara.
Cum sa ajuti plantele sa treaca peste perioadele deosebit de calde
Cum sa uzi plantele pe timp de seceta. Este important sa observati atunci cand apar semnale care indica ca ceva nu este in regula si sa stiti cum sa actionati ca sa va ajutati plantele sa treaca cu bine peste perioadele deosebit de calde!
Trebuie sa stiti de la bun inceput ca atunci cand vremea este foarte calda si precipitatiile lipsesc cu desavarsire, chiar si plantele mature pot avea de suferit. Iti dam in randurile urmatoare mai multe sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca vrei sa stii cum sa uzi corect gradina pe timp de seceta!
In primul si primul rand, iti recomandam sa verifici in fiecare zi starea plantelor din gradina pentru a putea observa la timp care sunt plantele care au nevoie de mai multa apa.
Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?
In asa fel poti observa de indata si care sunt plantele care prezinta semne vizibile ale deshidratarii. Frunzele moarte si florile uscate pe care le gasiti la plantele din gradina trebuie eliminate cat mai repede cu putinta, acestea consumand apa si slabind planta si mai mult.
Este recomandat ca aceasta verificare a plantelor sa se faca dimineata! In cazul in care observati ca frunzele plantelor sunt pleostite chiar si la prima ora a diminetii, trebuie sa stiti ca acea planta sufera din cauza caldurii excesive si este in pericol. Asadar, mare atentie si afla cum sa uzi plantele pe timp de seceta.
Pe timpul zilei, ofilirea usoara a plantelor este oarecum normala in lunile foarte calde, insa acestea ar trebui sa isi revina la normal pana a doua zi de dimineata. Daca observi ca frunzele isi revin la normal dupa asfintit poti sta linistit, inseamna ca plantele respective nu sufera prea mult din cauza soarelui puternic.
Specialistii recomanda ca udarea gradinii sa se faca fie dimineata, fie seara, atunci cand caldura nu este atat de mare. In cazul in care udarea se va face chiar in mijlocul zilei, stropii de apa se vor evapora extrem de rapid din cauza caldurii excesive din atmosfera!
Cum sa uzi plantele pe seceta
Daca vorbim despre niste plante sensibile, este recomandata udarea lor cel putin de doua ori pe saptamana. In cazul legumelor, udarea se poate face chiar si in fiecare zi incepand cu momentul in care apar florile, recolta nefiind pusa in pericol astfel.
Acorda o atentie deosebita florilor, legumelor si plantelor aromatice, acestea avand nevoie de regula de o ingrijire ceva mai atenta. Este foarte important, mai ales daca vrei sa stii cum sa uzi plantele pe timp de seceta.
Cum sa uzi tufele pe seceta. In cazul in care sunt deja mature, cele mai multe dintre tufele de gradina, incepand de la azalee si pana la camelie, au nevoie sa fie udata o data pe saptamana pe timpul perioadelor in care precipitatiile lipsesc.
Citeste si: Cum sa protejezi pomii fructiferi pe canicula. Soiuri mai putin rezistente
Daca vorbim insa despre tufe care se afla in primul an de viata, udarea ar trebui facuta ceva mai des, la fel ca si in cazul florilor. Este important sa studiezi cu atentie frunzele tufelor pe timpul perioadelor secetoase, culoarea lor schimbandu-se atunci cand lipsa de apa devine problematica. Asadar, acum stii cum sa uzi plantele pe seceta!
Cum sa uzi pomii fructiferi pe timp de seceta. In cazul copacilor, lucrurile sunt ceva mai simple pentru gradinari. Daca vorbim despre niste copaci maturi, udarea lor trebuie sa se faca in mod normal o data la doua saptamani in cazul in care ne confruntam cu o perioada de seceta prelungita. Atentie insa, este important ca udarea sa se faca corect, asa ca asigura-te ca apa penetreaza cel putin la 20 – 25 cm in sol.
Cum sa uzi plantele din ghiveci pe timpul verii. In cazul plantelor in ghiveci, asigura-te in primul rand ca solul din ghiveci nu este extrem de uscat, solul uscandu-se in mod normal mult mai rapid.
Este recomandat chiar sa muti plantele intr-un ghiveci mai mare, in care sa poti pune suficient pamant astfel incat acesta sa nu se usuce atat de repede. Uneori, plantele din ghiveci trebuie udate chiar si de mai multe ori pe zi!