Cum sa cultivi rosii salbatice. Rosiile salbatice, cunoscute si sub denumirea Lychee sunt originare din America unde initial erau cultivate ca plante ornamentale. Se intampla in secolul al XIX-lea. Ulterior, cei care le cultivau au observat ca fructul poate fi consumat atat proaspat, cat si in sosuri sau gemuri.
Beneficii rosii salbatice
Aceste fructe, care seamana putin cu prunele noastre, sun foarte bogate in vitamine, carbohidrati si acizi organici, oferind organismului o multitudine de beneficii.
Sustin imunitatea. In primul rand prin aportul mare de vitamina C, rosiile salbatice mentin imunitatea la un nivel ridicat si te ajuta in lupta cu boala, daca aceasta a fost instalata. Se pare ca sunt un aliat de nadejde in tratarea durerilor in gat.
Previn aparitia bolilor cardiovasculare. Au un continut ridicat de potasiu, magneziu si vitamine din complexul B, ceea ce contribuie, pe de o parte, la mentinerea unui cord sanatos, cu o functionare in limite normale, dar prevenirea aparitiei unor boli precum hipertensiunea arteriala, bolile coronariene, ateroscleroza sau chiar aparitia aritmiilor si a infarctului de miocard.
Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect
Aceste rosii salbatice mentin multiplicarea celulara sanatoasa in timpul sarcinii. Rosiile salbatice contin acid folic, responsabil cu prevenirea aparitiei mutatiilor genetice si, implicit, favorizand multiplicarea celulara normala, sanatoasa.
Sunt de ajutor in digestie. Chiar daca au o cantitate mare de carbohidrati, ajuta digestia si sunt de nadejde in lupta cu kilogramele in plus. In plus, aceste fructe si-au dovedit utilitatea in lupta impotriva constipatiei cronice, avand un usor efect laxativ.
Mentin pielea, parul si unghiile sanatoase. Au o cantitate mare de vitamina A, E si multe vitamine din complexul B care sustin sanatatea pielii, a unghiilor si a parului.
Atentie! Chiar daca au multe beneficii, rosiile salbatice nu trebuie consumate in exces, in caz contrar fiind responsabile de un deficit de vitamina B12, gastrita sau urolitiaza.
Cum sa cultivi rosii salbatice. Cum obtii rasaduri folosind seminte
Este necesar sa iti spun ca aceste rosii salbatice (Litchi chinensis) prefera un climat tropical sau, pe cat posibil, asemanator, ferit de orice urma de inghet. Nu au nicio sansa sa reziste daca temperaturile scad sub -4 grade Celsius.
Au nevoie, asadar, de temperaturile ridicate specifice verilor, de ploi si umiditate si de un sol bine drenat, usor acid, cu un pH cuprins intre 5 si 5.5, dar si bogat in materii organice si mulci.
Daca te decizi sa infiintezi o astfel de cultura, asigura-te ca ea este intr-o zona protejata de curentii puternici de aer si de vant. Arborele, caci despre asta vorbim, va ajunge la maturitate 9-12 metri, insa pana atunci, in perioada de crestere se poate rupe din cauza vantului.
Este bine de stiut ca nu te vei bucura de delicioasele fructe imediat. Arborele are nevoie de 3-5 ani pentru a rodi.
Fiind o planta destul de pretentioasa, se recomanda obtinerea de rasaduri in ghiveci sau tavite alveolate, la o temperatura cuprinsa intre 21-33 de grade Celsius.
Citeste si: Cum sa faci polenizarea manuala a rosiilor
Semintele de rosii salbatice se vor pune intr-un substrat special pentru obtinerea de rasaduri, la o adancime de 0,5 centimetri, urmand ca imediat dupa aceasta procedura, sa udam. Plantele vor fi gata sa fie mutate afara, in aer liber, dupa ce rasadurile vor avea 2 frunze adevarate.
Odata mutate in aer liber, intr-un loc ferit de vant si curenti, cum am mai spus, planta are nevoie de lucrari de palisat si musuroit, nu si de copilit.
Pe durata cresterii, acest arbore are nevoie de lumina aproximativ 12 ore pe zi si de o temperatura care sa nu scada sub 20 de grade Celsius. In plus, ideal ar fi ca razele soarelui sa nu bata direct pe planta.
Este necesara udarea moderata, dar la intervale regulate de timp, astfel incat solul sa se mentina umed. Este recomandat ca dupa fiecare udare sa slabesti putin solul astfel incat radacinile sa se poata bucura de oxigen.
Mare atentie la aplicarea ingrasamintelor! Aceasta este recomandata abia dupa ce planta are 90 de zile, folosind compusi minerali. O a doua fertilizare se recomanda a fi facuta la un an dupa prima.
Boli si daunatori Lychee
Chiar daca sunt plante extrem de sensibile, aceste rosii salbatice sunt rezistenta la boli. Sunt afectate de acestea cand conditiile de crestere nu sunt indeplinite. De exemplu, udarea excesiva favorizeaza aparitia putregaiului radacinilor, o boala care va compromite definitiv planta.
Printre daunatori se afla acarienii, afidele, mustele albe sau scutul de scara si Pseudococcidaele.
Este important sa fii atent la orice semn de imbolnavire si sa ceri sfatul unui specialist cand crezi ca planta sufera. Poti folosi atat produse din comert, cat si ceva mai traditionale, cum ar fi praful de cenusa sau tinctura de usturoi.