Cum sa construiesti un solar pentru legume la tine acasa. Este stiut faptul ca produsele de pe piata contin, de multe ori, o multime de substante chimice. Poti avea propria productie de legume si fructe bio, din solarul tau. Iata cum sa construiesti propriul spatiu si ce greseli sunt de evitat.
Cum sa construiesti un solar solar de legume. Principii cheie
Cum sa construiesti un solar pentru legume. Fie ca esti o persoana care doreste sa se bucure de o alimentatie sanatoasa, cu produse de calitate, fie ca vrei sa devii un producator de legume si fructe pe care sa le comercializezi in piata, poti avea la tine in gospodarie propria productie de fructe si legume, suta la suta bio.
Asadar, daca nu te temi de munca, iti poti construi singur propriul solar. Pentru a face acest lucru, este bine sa te documentezi in detaliu, inainte de a te apuca de treaba.
Printre greselile pe care oricine le poate comite, este si sa construiesti spatiul pentru legume si fructe avand o inaltime necorespunzatoare.
Ideal este ca inaltime totala a solarului sa depaseasca 4.5 m. Explicatia este una simpla! Daca inaltimea este prea mica, atunci aerisirea plantelor din interior nu se va produce eficient.
La fel, un volum mare de aer in partea superioara a spatiului va face ca temperatura sa scada mult prea repede, dupa ce apune soarele.
Citeste si: Aerisire solar. Cum sa o faci in mod corect pentru a nu afecta plantele
Acest principiu cheie trebuie respectat cu strictete mai ales cand vine vorba despre culturi de primavara sau de toamna (in special pentru cele din lunile octombrie si de inceput de decembrie) cand soarele nu mai este la fel de generos.
Respectand inaltimea optima, asiguri solarului temperatura ideala pentru dezvoltarea plantelor si dupa ce soarele apune. Doar asa inveti cum sa construiesti un solar pentru legume in mod corect.
Un alt principiu cheie de care trebuie sa tii seama atunci cand vrei sa construiesti singur un solar este si iei in calcul inaltimea peretelui lateral. Acesta trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 2.2 metri. In caz contrar, te vei confrunta cu o aerisire necorespunzatoare care va afecta plantele.
Trebuie sa stii ca in solariile cu pereti laterali de inaltime necorespunzatoare, aerul cald se ridica spre capacul solarului si ramane blocat acolo, unde temperatura poate ajunge si pana la 50 grade Celsius. In acest caz, florile plantelor se vor usca si productia va fi afectata serios.
O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este sa aerisesti solarul prin partea din fata si spate. Desi sunt voci care sustin ca aerisirea optima se face in acest mod, totusi, experienta spune altceva: productia scade semnificativ si nu mai este uniforma. Asa ca, daca vrei productie de calitate, este bine sa faci aerisirea pe laterale, pe toata lungimea solarului.
Ce fel de folie sa folosesti si cum o montezi
Cand incepi construirea solarului, important este si sa folosesti folie de calitate. Desi multi merg pe economie, o folie de slaba calitate isi va pune amprenta repede pentru ca nu va oferi protectie fructelor si legumelor impotriva razelor ultraviolete si plantele vor fi afectate. Trebuie sa stii cum sa construiesti un solar pentru legume in mod corect.
O economie initiala se va transfoma repede intr-o gaura in buget pentru ca o folie ieftina se schimba mult mai des ca una de calitate, deci mai multi bani cheltuiti.
O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este si sa nu ancorezi folia perfect pe structura solarului. Este indicat sa o ancorezi fie cu panglica de ancorare, fie cu o chinga.
In lipsa unei astfel de masuri de siguranta, vei intampina probleme pentru ca folia se dilata si se contracta in functie de temperatura si nu va mai sta fixa.
In aceste conditii se formeaza picaturi de condens care vor ajunge pe suprafata frunzelor plantei si o va contamina cu ciuperci, virusi sau bacterii.
Folia trebuie montata intre arcade si prinsa de tepuse infipte in pamant dintr-o parte si alta a solarului, din doi în doi metri.
Citeste si: Cum sa alegi folia pentru solar, daca vrei sa incepi o afacere cu legume
Un alt principiu pe care trebuie sa-l ai in vedere este si sa nu stropesti solarul cu var in speranta ca-l vei proteja de razele arzatoare ale soarelui. Pentru o protectie optima, trebuie sa folosesti plasa de umbrire. Aceasta permite trecerea intregului spectru de raze, ceea ce va contribui la o productie de calitate.
Este bine cand construiesti solarul sa nu fie unul fix, adica structura sa fie construita din bucati sudate. Solarul trebuie mutat pentru ca, in timp (2-3 ani), elementele esentiale cresterii plantelor sunt absorbite de acestea. Cum sa construiesti un solar pentru legume.
Astfel, intr-un solar fix necesitatea folosirii ingrasamintelor sintetice va deveni iminenta. Asadar, este indicat sa construiesti un solar pe care il poti muta usor si pe care il prinzi in cleme.
Daca alegi sa construiesti un solar fix, trebuie sa-l desfoliezi pe timp de iarna pentru ca solul sa-si refaca balanta de microelemente.
In acest caz, trebuie sa ai grija sa prinzi folia cu profil de tip C si sarma ondulata pentru prevenirea deteriorarii foliei. Intre aceasta si sarma trebuie sa folosesti fasii de 10 cm de folie pe toata lungime profilului.
Pentru o productie satisfacatoare si de calitate, trebuie sa ai grija si ca spatiul respectiv sa aiba sistem de recirculare a aerului. Poti asigura acest lucru prin trape de aerisire sau cu ajutorul ventilatoarelor de recirculare sau destratificare a aerului.
Cum sa construiesti un solar pentru legume. Tipuri de solar
Cum sa construiesti un solar pentru legume. Inainte de a te apuca de construit, trebuie sa te hotarasti si ce tip de solar preferi. Poti alege solar tip tunel, pe structura metalica sau unul cu acoperis in doua pante, pe structura de lemn sau metal.
Primul tip este si cel pentru care vei cheltui cel mai putin, plus ca este si simplu de construit. Trebuie sa iei in calcul ca periodic acesta trebuie reconditionat. Constructia tip tunel are avantajul ca permite o scurgere rapida a apei de pe invelitoare.
Citeste si: Solarizarea solului. Cum sa faci dezinfectarea pamantului in mod natural
Spre exemplu, pentru un solar cu o supafata de 6 m x 8 m vei folosi patru arce de solar. Acestea trebuie sa fie realizate din tevi de otel cu diametrul de 16 mm, de 6 m latime si 2.5 m inaltime.
Pentru rezistenta la vant, arcele pot fi fixate fie cu ajutorul unor tarusi din lem sau metal , fie se prind in fundatii tip pahar, realizate din stalpisori din beton-armat.
Solarul cu acoperis in doua pante, pe structura de lemn sau metal este ceva mai trainic. Acesta se poate construi doar din grinzi din lemn de salcam, ulm, fag sau stejar cu diametrul de cel putin 10 cm. Este exclus sa folosesti lemn de esenta tare (cum ar fi bradul).
Un astfel de solar se va construi, in linii mari, la fel ca o casa, cu coama si capriori, luandu-se in considerare panta acoperisului in asa fel incat, sa permita scurgerea rapida a apei de ploaie si patrunderea luminii intr-un unghi favorabil pentru plante.
Folia se intinde pe structura cu ajutorul sipcilor suprapuse (puse peste folia de plastic) sau printr-un sistem cu grinzi si pane, care sa prinda intre ele marginile foliei. Plasticul se schimba anual, iar lemnul se inlocuieste doar la nevoie.