Cum sa combati carenta de calciu la tomate
Cum sa combati carenta de calciu la tomate

Carenta de calciu la tomate. Cum sa combati aceasta boala la rosii


Cum sa combati carenta de calciu la tomate si care sunt semnele acestei boli. Pentru a se dezvolta si a rodi corespunzator, toate plantele au nevoie de anumite conditii si de nutrienti.

Ce este carenta de calciu

Carenta de calciu la tomate
Carenta de calciu la tomate

Carenta de calciu la tomate este una dintre cele mai frecvente dereglari fiziologice, care afecteaza grav productia de fructe.

Carenta de calciu este favorizata de lipsa de apa coroborata cu temperaturile ridicate si esta una dintre cele mai des intalnite afectiuni, mai ales in ultimii ani, odata cu schimbarile climatice si cresterea constanta a temperaturilor.

De obicei, primele semne de imbolnavire apar cand fructele ajung la o treime sau jumatate din dezvoltarea normala. Este o problema care apare mai des in gradinile fertilizate cu gunoi de grajd.

Care sunt nevoile de nutrienti ale tomatelor

Rosii verzi
Rosii verzi

Carenta de calciu la tomate. Dincolo de nevoile de calitate a solului, de lumina, umiditate si temperatura, pentru a se dezvolta normal, plantele, in cazul nostru, tomatele, au nevoie de o serie de nutrienti, iar carenta oricaruia dintre acestia produce probleme la nivelul plantei sau la nivelul recoltei.

Asadar, tomatele au nevoie de macroelemente cum sunt azotul, fosforul sau potasiul.

Citeste si: Solarizarea solului. Cum sa faci dezinfectarea pamantului in mod natural

O alta categorie de nutrienti sunt asa-zisii nutrienti secundare, in aceasta categorie intrand calciul, magneziul si sulful. Desi sunt secundare, aceste substante sunt tot macronutrienti.

In fine, ultima categorie este cea a micronutrientilor si include fierul, manganul, cuprul, borul, zincul si molibdenul.

Toate aceste plante sunt absorbite radicular, uneori si foliar si distribuite in planta, in functie de nevoile diferitelor parti ale acestora, asigurand hranirea acestora.

Carenta de calciu la rosii. Semnele imbolnavirii

Carenta de calciu la tomate
Carenta de calciu la tomate

Primele semne apar in varful fructelor. Acestea vor opri cresterea si vor determina coacerea prematura a tomatelor.

Petele aparute vor favoriza aparitia ciupercilor si stricarea fructelor, putrezirea lor, mai ales in conditii de umiditate crescuta. Aceste probleme sunt usor de recunoscut. Rosiile (Solanum lycopersicum) au mici pete negre care par profunde, care merg in interiorul fructului.

Este important sa tii minte ca desi apar infectiile fungice sau bactericide, acestea sunt secundarea carentei de calciu si ca, in fapt, aceasta trebuie tratata pentru salvarea culturii.

Carenta de calciu la tomate. Cauzele aparitiei

Carenta de calciu rosii
Carenta de calciu rosii

Asa cum am spus, una dintre cauze este data de condiiile climatice secetoase. Astfel, temperaturile crescute, perioadele de seceta prelungita duc mai degraba la dezvoltarea masiva a frunzelor si impiedica aprovizionarea plantei cu calciu in raport cu nevoile mari ale acesteia pentru acest mineral.

Apoi, slaba dezvoltare a radacinilor si cultivarea plantelor pe soluri argiloase, grele, pot duce la aparitia carentei de calciu.

Carenta de calciu la tomate. O alta cauza este fertilizarea excesiva cu azot, mai ales cu azor amoiniacal care impiedica planta sa absoarba necesarul de calciu.

Citeste si: Cum si cand sa aplici ingrasamant foliar Cropmax la rosii

Fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd este, asa cum spuneam la inceput, o alta cauza a aparitiei deficitului de calciu. Si asta pentru ca acest tip de fertilizare duce la aparitia unui numar mare de lastari si frunze care, la randul lor vor consuma calciul necesar fructelor.

In plus, fertilizarea excesiva a solului, indiferent de natura ei, va produce o crestere a concentratiei sarurilor in sol care, la randul ei, va impiedica absorbtia corespunzatoare de calciu.

Trebuie sa mai stii ca aceasta carenta poate sa apara si la tomatele plantate in ciclul I solar, adica primavara devreme si ca lucrul asta se intampla din cauza temperaturii usror mai scazute decat normalul la nivelul solului.

In fine, irigarea deficitara este o alta cauza a carentei de calciu. Se intampla acest lucru cand, dupa o perioada de seceta prelungita, tomatele sunt irigate excesiv.

Ce tratament sa aplici pentru carenta de calciu la tomate

Sistem de irigare rosii
Sistem de irigare rosii

Cel mai bun tratament pentru carenta de calciu la tomate este preventia. Asadar, as insista mai degraba asupra masurilor de preventie, care se refera, asa cum iti poti da seama, la asigurarea conditiilor optime de dezvoltare pentru tomate.

In primul rau, asigura-te ca solul nu este unul dur, tare, argilos. Apoi, asigura din timp lucrarile de prasila care sa mentina solul aerat si sa ofere conditii pentru dezvoltarea coresounzatoare a sistemelor radiculare.

Pentru ca sunt plante care au nevoie de apa constant, nu ar strica sa asinguri un sistem de irigare prin picurare care sa asigure aportul de apa necesar zilnic, mai ales in perioadele de seceta.

Irigarea corespunzatoare si mentinerea pamantului reavan atat ziua, cat si noaptea merg foarte bine cu asigurarea umbrei. Poti face asta cu plase de umbrire, mai ales in zilele foarte calduroase. Masura asta limiteaza mult evapotranspiratia plantelor.

Mulcirea rosiilor
Mulcirea rosiilor

O alta masura pentru a preveni carenta de calciu la tomate este mulcirea. Initial, in perioada primaverii, cand solul este rece, se recomanda mulcirea cu folie neagra. Mulcirea solului cu folie alba sau argintie se realizeaza mai ales vara si toamna.

Aceasta masura are menirea de a mentine solul reavan si a permite astfel plantei sa absoarba necesarul de calciu din sol. Si pentru ca tot am vorbit despre sol, nu ar strica sa te asiguri ca pH-ul acestuia se mentine in jurul valorii de 6,6.

In fine, o a treia masura care poate preveni aparitia carentei de calciu este fertilizarea cu calciu. Sunt recomandate, cu precadere, produsele din gama YARA.

Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect

In fazele de vegetatie si crestere vegetativa, se recomanda fertilizarea cu ingrasaminte granulate pe sol. Cel mai utilizat produs este YaraLive Tropicote.

In perioada de formare si recoltare a fructelor, se face fertilizare la sol cu fertilizator hidrosolubil sau lichid, aplicat prin sistemul de irigare prin picurare. Se recomanda YaraLive Calcinit.

In perioadele cheie se recomanda stropirea frunzelor cu ingrasaminte foliare pe baza de calciu. Aceste ingrasaminte contin mai degraba clorura de calciu si se aplica in fazele cheie ale culturii.

Astfel, in perioada de inflorire se aplica tratamente foliare la 10-14 zile distanta, iar daca apare riscul de carenta de calciu, adica temperaturile sunt ridicate si primele semne de imbolnavire au aparut deja, atunci fertilizarea asta foliara se va face la un interval de cel mult 7 zile.