Guzmania sau Bromelia este o planta cu frunze lungi, originara din America, care nu creste mai mult de o jumatate de metru, cel putin nu daca este o specie de interior. Este important sa iti spun inca de la inceput ca aceasta planta isi satisface nevoia de umiditate mai degraba din aer decat din sol.
Cum sa inmultesti Guzmania
Guzmania sau Bromelia este o planta exotica, asa ca s-ar putea ca zona de inmultire, obtinere de rasaduri sa iti dea ceva bataie de cap.
Daca vrei sa inmulteste Guzmania cu ajutorul semintelor, trebuie sa stii ca acestea au nevoie sa fie usor prelucrate inainte de a fi plantate. Asadar, mai intai, semintele sunt tinute intr-o solutie de permanganat de potasiu, care are menirea de a le dezinfecta. Nu iti face griji, praful asta se gaseste la farmacie si este destul de ieftin.
Abia dupa ce semintele se inmoaie si sunt dezinfectate, ele pot fi plantate intr-un amestec de turba si nisip. Atentie! Este indicat ca cele doua ingrediente sa fie amestecate in cantitati egale.
Nu este necesar si nici recomandat ca semintele sa fie acoperite cu pamant, insa recipientele in care au fost puse pot fi acoperite cu folie de sticla sau de plastic. Apoi, acestea sunt mutate intr-o camera cu soare, luminata, unde temperatura poate fi controlata si mentinuta la 25 de grade Celsius.
Citeste si: Cum sa ingrijesti palmierul pitic (Chamaedorea)
Semintele vor germina in aproximativ 3 saptamani, iar rasadurile vor putea fi mutate in ghivece individuale cu un diametru de 7 centimetri, dupa o luna.
A doua varianta de inmultire este prin lastari. Acestia sunt produsi de planta-mama cand infloreste. In momentul in care micile plante ating o inaltime de 15 centimetri, ele pot fi mutate in recipiente individuale. Este moment cand planta-mama se usuca si moare.
Lastarii isi dezvolta radacina si frunzele undeva in 2-4 luni de la aparitia lor. Transplantarea lastarilor se recomanda sa fie facuta primavara. Plantele trebuie scoase din recipient, separate cu un cutit de planta-mama si transplantate in ghivece individuale.
Unde se simte cel mai bine aceasta planta
Guzmania este o planta destul de sensibila, care are nevoie de anumite conditii de sol pentru a se simti bine. Asadar, este recomandat ca substratul sa fie fribros, alcatuit dintr-un amestec, in parri egale, de sphagnum, nisip, pamant de frunze si turba. Este necesar ca pH-ul sa fie unul usor acid, cuprins intre 5-6.
Este necesar ca udarea in substrat sa fie facuta moderat, astfel incat acesta sa se mentina reavan. Este recomandata apa necalcaroasa sau de ploaie. Aceasta se puna in rozeta, astfel incat aceasta sa fie mentinuta cu apa.
Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru petunii
Atentie! In sezonul rece, apa din rozeta se scurge. In rest, la fiecare doua luni, rozeta se goleste, iar apa este inlocuita. Asa cum am spus, Guzmania are nevoie de umiditate la nivelul aerului, asa ca daca simti ca nu poti indeplini aceasta conditie, pulverizeaza apa peste planta.
In ceea ce priveste lumina, Guzmania este mare amatoare de lumina, insa vara este indicat sa fie tinuta la distanta de razele directe ale soarelui.
Guzmania se simte bine la temperaturi cuprinse intre 20 si 28 de grade Celsius, cel putin primavara-vara. Apoi, spre iarna, este recomandat ca temperatura sa nu scada sub 16 grade.
Cum sa ingrijesti Guzmania
Guzmania are nevoie sa fie fertilizate de doua ori pe luna de-a lungul primaverii si verii. Este recomandat un ingrasamant cu potasiu, magneziu, azot, fosfor, fier, bor, zinc, cupru si molibden.
Trebuie sa mai stii ca Guzmania este o planta care nu se tunde. Frunzele ofilite se indeparteaza usor, fara a afecta restul plantei.
Este necesar sa iti mai spun ca este o planta care nu necesita transplantarea intr-un alt ghiveci decat imediat dupa cumparare. Atunci, este indicat sa o muti din ghiveciul in care ai achizitionat-o intr-un ghiveci mai degraba lat decat inalt, asigurandu-i solul de care am vorbit mai devreme.
Guzmania. Boli si daunatori
Guzmania este o planta rezistenta la boli si la daunatori. In general, problemele apar daca nu se respecta conditiile optime de vegetatie.
Fuzarioza se manifesta prin putrezirea coletului cand substratul nu este bine drenat. Coletul poate putrezi si din cauza umiditatii excesive la nivelul aerului, mai ales daca planta este crescuta in sera.
Citeste si: Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)
Afidele sunt cei mai cunoscuti daunatori ai Guzmaniei. Acestea fac planta cumva lipicioasa si sunt eliminate fara probleme prin spalarea plantei cu sapun. Desigur, poti folosi si insecticide, daca asta doresti.
Paianjenul rosu este cel mai intalnit dintre acarienii care ataca planta. Iti dai seama ca se intampla asta cand frunzele incep sa se indoaie si au pete galbene. In acest caz sunt recomandate nebulizarile.
Paduchele lanos este un alt daunator al plantei, alaturi de Cochinilea Mealy, care poate fi eliminata cu succes cu bile de bumbac inmuiate în alcool.