Cum sa scapi de afide la un trandafir japonez cu acest insecticid bio
Cum sa scapi de afide la un trandafir japonez cu acest insecticid bio

Cum sa scapi de afide la un trandafir japonez cu acest insecticid bio


Afide la trandafir japonez. Afla cum poti sa prepari un insecticid bio chiar la tine acasa pentru a scapa planta de paduchi, fara sa folosesti substante chimice daunatoare pentru insectele benefice. Vrei ca natura sa lucreze, asa ca insecticidele naturale sunt ceea ce iti trebuie.

Cum sa identifici un atac al afidelor la trandafirii japonezi

Afide la trandafir japonez
Afide la trandafir japonez

Afide la trandafir japonez. Afidele sau acei paduchi verzi ne dau mari batai de cap, mai ales in aceasta perioada. Trandafirii sunt unele dintre cele mai interesante „mese” pentru acesti daunatori, asa ca ar fi bine sa stii cum sa identifici un posibil atac al acestora.

Iti recomandam ca in aceasta perioada sa verifici de doua ori pe saptamana daca trandafirii japonezi sunt afectati de acesti paduchi. Afidele se gasesc de obicei pe muguri sau pe suprafata inferioara a frunzelor, unde isi depun ouale.

Citeste si: Afide la tomate. Cum sa combati paduchii la rosii

Atunci cand frunzele se ingalbenesc sau sunt deformate, mai mult ca sigur ca exista un atac al afidelor la trandafirul japonez. Mai mult decat atat, planta se va opri din crestere, deoarece aceste insecte mici si verzi se hranesc cu seva, asa ca hrana nu va mai ajunge la lastari sau muguri.

In cazul in care observi mici pete lipicioase pe suprafata frunzelor, inseamna ca planta este afectata de afide, deoarece acele pete sunt excrementele acestor daunatori. Totodata, afidele atrag si furnicile, care se hranesc cu acele excremente. In acelasi timp, este posibil sa se dezvolte si un mucegai de culoare neagra.

Cum sa scapi de afide la trandafir japonez folosind un insecticid bio

Afide mugur trandafir japonez
Afide mugur trandafir japonez

Afide la trandafir japonez. Ei bine, in cazul in care exista o suprafata mica afectata de afide (Aphidoidea), iti sugeram sa iei o pereche de manusi chirurgicale si sa strivesti. Totusi, metoda este eficienta doar in cazul in care sunt afectati 2-3 muguri.

Daca vorbim despre un atac mai serios al afidelor la trandafirul japonez, atunci trebuie sa trecem la artileria grea. Razuieste un pic de sapun de casa, mai exact cat sa pui intr-o lingura. O sa mai ai nevoie de un pic de apa calda, pentru a dizolva sapunul, iar apoi un litru de apa.

Amesteca foarte bine solutia pana ce s-a omogenizat si tot sapunul s-a dizolvat. Urmatorul pas este sa pui acest insecticid bio intr-un recipient cu pulverizator, iar apoi sa il aplici pe trandafir. Iti recomandam sa faci acest lucru dimineata sau dupa masa.

Citeste si: Paduchi la trandafiri. Cum sa scapi de afide si ce tratamente sa folosesti

In cazul in care sunt foarte multe afide la un trandafir japonez si nu ai reusit sa le indepartezi pe toate, incearca sa mai adaugi in acea solutie si 100 ml de ulei, in care ai zdrobit 4-5 catei de usturoi. Amesteca foarte bine, iar apoi lasa totul la macerat pana a doua zi.

Solutia va trebui filtrata, iar apoi pusa intr-un recipient cu pulverizator. Agita foarte bine solutia inainte de folosire, iar apoi aplic-o pe trandafirul japonez. Nu uita ca solutia trebuie aplicata dimineata sau dupa masa, nu in timpul zilei atunci cand soarele este puternic.

Mare atentie! Nu uita nici de suprafata inferioara a frunzelor, deoarece acela este locul unde afidele depun ouale. Astfel, o sa reusesti sa elimini toata colonia de afide si sa cureti cu succes trandafirul japonez de afide.

La final, iti mai spunem un mic secret. Nu arunca zeama de varza murata din butoaiele care au stat peste iarna, pentru ca acest lichid este folositor pentru a elimina afidele. Aciditatea lichidului va elimina afidele pe loc. Totusi, nu exagera cu folosirea acestui lichid, deoarece contine foarte multa sare! Aplica doar pe suprafetele afectate de afide.