Cum sa devii brancardier. Alaturi de infirmiera, brancardierul este un cadru din serviciile medicale important pentru pacient. El asigura transportul pacientului in sectia de primiri urgente, pe diferite sectii pentru investigatii, si ofera sprijin acestuia la externare.
Ce face un brancardier
Principalul rol al brancardierului este acela de a transporta pacientul in interiorul spitalului. Brancardierul este cel care te ajuta, de exemplu, sa ajungi la sala de operatii sau la computerul tomograf si tot el te preia de acolo pentru a te muta intr-un salon pentru ingrijirile de care ai nevoie.
Fie ca va folosi o targa sau, mai nou, paturile din urgenta, fie ca te va ajuta cu un scaun cu rotile, misiunea sa nu este deloc de neglijat.
Tot brancardierul are rolul de a transporta persoanele decedate la morga spitalului, dar si de a ajuta la imobilizarea celor agresive sau foarte agitate.
Citeste si: Cum sa te angajezi ca infirmiera. Cursuri de calificare, salariu
In plus, cand este aglomeratie mare, brancardierilor li se poate cere sa supravegheze un pacient si modul in care merge perfuzia acestuia si sa anunte cand se termina. se intampla mai rar asta…
Dar… un brancardier are obligatia de a dezinfecta targa sau caruciorul dupa folosire, de a mentine o evidenta a activitatilor intreprinse si, uneori, de a transporta probele biologice.
Face parte din echipa de garda alaturi de medici si asistente atat in unitatile de primiri urgente, cat si in diferite sectii ale spitalelor.
Este obligat sa respecte normele de protectie sanitara si de igiena, motiv pentru care va purta echipamente de protectie si se va igieniza la fel ca personalul medical.
Mentine o legatura profesionala cu medicii, dar si cu pacientii si nu furnizeaza informatii despre starea de sanatate a acestora, decat daca medicul solicita acest lucru.
Abilitati
Brancardierul are nevoie de cunostinte minime de mecanica, de functionare a echipamentului rulant pe care il foloseste. Trebuie sa fie empatic fata de pacient si suferinta acestuia si sa il transporte cu grija si in conditii de siguranta.
Are nevoie de multa rabdare, dar si caldura si, in plus, are nevoie de ceva pregatire fizica pentru a putea muta pacientul de pe targa sau scaun in pat sau pe masa de examinare sau interventie chirugicala.
Are nevoie de o minima pregatire medicala, sa inteleaga starea de sanatate a unui pacient si sa il transporte asa cum se cuvine.
Munca in echipa, rezistenta la stres si oboseala sunt alte calitati de care un brancardier are nevoie pentru a face fata cu brio acestei profesii.
Trebuie sa mai stii ca brancardierul raspunde in fata medicului de garda sau al sefului de sectie, dar si in fata asistentei sefe si primeste sarcini de la acestia.
Studii pentru a deveni brancardier
Profesia de brancardier nu presupune studii superioare si, de cele mai multe ori, nu este necesar nici liceul, ci doar absolvirea ciclului gimnazial.
Totusi, este necesara o scoala de calificare in care sa inveti detalii legate de profesie, dar si norme de igiena si siguranta la locul de munca.
Astfel de cursuri de calificare sunt destul de usor de gasit in piata, iar costurile pleaca de la 500 de lei.
Vei invata atat notiuni teoretice, dar vei avea si ocazia de a le pune in practica, mai ales daca vorbim de transportul pacientilor.
Ce salariu are un brancardier
In functie de experienta in munca, dar si de spitalul in care isi desfasoara activitatea, un brancardier poate avea chiar si 7.000 de lei lunar, salariul net. Stiu, pare mult, dar salariile din sistemul medical au crescut destul de mult in ultimii ani.
Depinde, cum am spus, de spitalul in care brancardierul isi desfasoara activitatea. Cel mai probabil, in localitatile mici, salariile sunt mai mici si ele. Unele surse spun ca salariul unui brancardier ar pleca de la 2.500 de lei net, dar cred ca e o suma mai veche.
Citeste si: Cum sa devii paramedic. Abilitati, studii si salariu
Desigur, intr-un spital privat, eventual unul mare, cu renume, salariul poate fi chiar mai mare de 7500 de lei.
Asadar, o profesie care implica destul de mult efort fizic, responsabilitate si rabdare. Este o meserie care implica anumita riscuri de accident sau de infectare, de aceea este foarte important ca daca alegi o astfel de cariera sa faci tot ce se poate pentru a respecta normele de igiena si siguranta medicala. Cele mai importante sunt spalatul pe maini si purtarea de echipament de protectie.