Termometru cu mercur spart. Cum sa procedezi daca si spart un temometru la tine in casa. Termometrele cu mercur sunt din ce mai putin prezente in trusa medicala a fiecaruia dintre noi pentru ca au fost inlocuite deja cu cele digitale, mai sigure, mai practice si mai usor de citit.
Daca, totusi, te numeri printre cei care inca mai au in casa un termometru clasic, cu mercur, si il mai si folosesti in caz de nevoie, probabil ca stii deja ca e extrem de sensibil si ca, odata spart e o sursa de contaminare cu o substanta extrem de toxica, mercurul.
Termometru cu mercur spart. Cum sa procedezi in acest caz
Este important sa te asiguri ca in termometrul tau chiar exista mercur. Poti face asta verificand ambalajul original sau uitandu-te la termometru. Daca lichidul este argintiu, atunci cel mai probabil ai in casa un termometru cu mercur, daca nu, poti sta linistit, cel mai probabil e un compus din alcool, ceva non-toxic.
Daca tot nu esti 100% sigur si spargi acest dispozitiv medical, trebuie sa stii ca mercurul se va scurge si se va coagula in mici margele care se vor uni apoi intr-o forma sferica. Aceasta se poate rostogoli si apoi imparti iar in mici broboane argintii.
Proprietatea asta de a se rostogoli, coagula si apoi sparge iar in mici broboane de culoarea argintului i-a dat mercurului denumirea populara, cea pe care o foloseau bunicii nostri – argint viu.
Si da, tocmai proprietatea asta de a se misca il face si mai riscant cu privire la contaminare si la efectele pe care le poate avea odata ajuns in corpul tau. Nu trebuie sa te panichezi daca spargi un termometru cu mercur, dar nici sa tratezi treaba asta cu indiferenta pentru ca nu e de glumit.
Daca se intampla un astfel de accident, sfatul meu este sa indepartezi copiii si animalele de companie din zona pe care ai contaminat-o. Izoleaza camera de restul spatiului de locuit prin inchiderea usii.
Apoi, deschide ferestrele si aerieseste cat de bine poti aceasta camera. Este important ca vaporii toxici sa nu patrunda in alte spatii de locuit. Ventileaza camera cel putin 15 minute inainte de a trece la curatarea spatiului si apoi, la final, pentru urmatoarele 24 de ore. Evita sa intri in aceasta camera pe toata durata aerisirii ei.
Este important ca pentru a curata mercurul sa nu utilzezi aspiratorul pentru ca acesta va ajuta la evaporarea substantei si va spori, in acest fel, expunerea toxica.
Nu utiliza matura pentru ca nu vei face altcvea decat sa il imprastii si, asa cum am spus mai sus, poate ajunge in spatii greu accesibile, continuand sa mentina toxicitate in casa ta.
In niciun caz, nu turna mercurul in sistemul de canalizare. Asa cum am spus, acest metal lichid este extrem de toxic.
Arunca, insa, orice obiect sau material textil care a intrat in contact cu mercurul, indiferent ca este vorba despre covor, tapiserie sau haine. Este exclus sa calci pe acest metal, indiferent daca esti sa nu incaltat.
Cum sa cureti resturile de mercur
Trebuie sa mai stii ca mercurul scurs pe suprafete mai tari, cum sunt podeaua din gresie sau parchet, cimentul, faianta sau linoleumul este mai usor de curatat decat cel varsat pe suprafete moi, cum sunt covoarele, perdelele sau hainele.
Pentru a-l curata ai nevoie de cativa saci de gunoi, insa dintr-un plastic ceva mai tare, mai rezistent, manusi de cauciuc, latex sau nitril, cateva prosoape de hartie, o racleta de geamuri, banda adeziva sau crema de ras – depinde ce ai la indemana- si o pensula mai mica si pudra de sulf – e un compus care se prinde de mercur si in acest fel te ajuta sa il cureti mai usor.
E usor de gasit in magazinele cu articole pentru casa si gradina, in zona unde se vad pesticidele…si… o masca medicala/chirurgicala. Daca ai la indemana poti utiliza si ochelari de protectie.
Asadar, pentru a incepe, protejeaza-te cum trebuie. Pune-ti manusile, masca si ochelarii si aduna cu grija bucatile de sticla ramase dupa ce ai spart termometrul – daca este cazul. Pune-le intr-un prosop de hartie si apoi, dupa ce il impachetezi cu grija, arunca-l intr-un sac de gunoi. Pune o eticheta pentru colectare.
Localizeaza margelele de mercur. Foloseste racleta pentru a le aduna si pune-le pe un servetel de hartie. Foloseste miscari cat mai lente si aduna mercurul cu mare grija. Tine minte ca acesta tinde sa se imprastie si sa se rostogoleasca foarte usor.
Citeste si: Cum sa pastrezi bananele proaspete pentru un timp indelungat
Cauta cu o lanterna si in spatiile mai greu accesibile pentru a fi sigur ca nu ramane nici macar o bobita de mercur. Fii atent la spatiile cu denivelari sau la micile scobituri, daca exista. Spatiile de langa tevile pentru calorifer sau cele de langa eventualele cabluri pot fi ascunzatori foarte bune…
Dupa ce ai strans tot mercurul, impacheteaza cu grija servetelul si pune-l intr-un sac pe care sa-l etichetezi corespunzator.
Aplica crema de ras sau banda adeziva pe zonele de pe care ai adunat mercurul pentru a te asigura ca nu au ramas reziduri. Toate obiectele pe care le utilizezi pentru a curata mercurul trebuie puse in saci de plastic, pe care sa ii inchizi bine si sa ii etichetezi.
La final, solicita sprijinul pompierilor sau al celor care se ocupa de preluarea si transportul substantelor periculoase pentru a scapa de mercur. Trebuie sa stii ca este ilegal sa detii acest metal in casa si ca daca il pastrezi sau incerci sa il vinzi te vei alege cu dosar penal si o amenda.
Daca crezi ca nu poti face treaba asta singur, atunci anunta serviciile de urgenta pentru a te sprijini in eliminarea mercurului din spatiul tau de locuit. Nu uita ca la final sa aerisesti bine spatiul in care s-a produs accidentul.