Ore de liniste la curte. Afla cand nu trebuie sa faci galagie daca locuiesti la casa, dar si cum sa respecti legea pentru a evita posibilele amenzi pentru deranjarea linistii publice. Iata ce trebuie sa stii cand locuiesti intr-o comunitate linistita.
Ore de liniste la curte. Cum sa respecti legea si sa eviti amenzile
Ore de liniste la curte. Daca inca nu stiai, orice persoana care locuieste intr-o societate trebuie sa respecte anumite ore in care nu este voie sa faci galagie.
Aceste lucruri sunt reglementate prin lege, mai exact Legea 61/1991 care sanctioneaza faptele de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si a linistii publice.
Cetatenii trebuie sa respecte linistea locatarilor intre orele 22:00 si 08:00, dar si intre orele 13:00 si 14:00. Este interzis prin lege sa folosesti un obiect sau un instrument muzical la intensitate mare intr-o locuinta al unei persoane fizice, intr-un local, intr-un sediu al unei persoane juridice sau in imediata vecinatate a imobilelor cu destinatia de locuinte.
Totodata, este interzis sa tulburi linistea locuitorilor prin producerea de zgomote folosind un aparat sau un obiect, dar in acelasi timp este interzis sa o tulburi prin strigate sau larma.
De asemenea, in timpul orelor de liniste este interzis sa organizezi petreceri cu caracter privat, dar in acelasi timp sa folosesti si aparatura muzicala la intensitate mare, ce poate tulbura linistea locuitorilor in spatiu neacoperit, corturi sau alte amenajari care sunt situate in permietrul apropiat al imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social.
Ce amenzi risti pentru deranjarea linistii publice
Acum ca stii care sunt aceste ore de liniste la curte, ar trebui sa stii si ce amenzi risti daca tu sau altcineva nu respecta legea.
Trebuie mentionat faptul ca legea nu difera in zilele saptamanii sau in weekend, asa ca poti lua amenda oricand daca nu respecti orele destinate pentru odihna si liniste.
Bineinteles, intervalele mentionate sunt valabile indiferent de tipul locuintei, asa ca se aplica si pentru cei ce locuiesc la bloc. Asadar, legea trebuie respectata de toata lumea.
In cazul in care ai deranjat ordinea publica si ai dat o petrecere, ai facut zgomot cu o bormasina ori un alt aparat sau obiect, atunci risti o amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei.
Mai mult! Daca in decurs de 24 de ore de la constatarea primei fapte autoritatile constata ca au mai fost abateri, amenzile o sa creasca substantial. Asadar, o sa platesti amenzi cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, dar poti sa primesti si 70-120 ore de munca in folosul comunitatii.
Citeste si: Cum sa depui o plangere la politie daca ai probleme cu vecinii
Pentru petrecerile organizate intr-un spatiu neacoperit sau intr-un cort in orele de liniste la curte, amenzile sunt cuprinse intre 3.000 si 6.000 de lei. In acelasi timp, daca exista mai multe abateri in decurs de 24 de ore de cand ai fost sanctionat atunci poti primi si 100-150 ore de munca in folosul comunitatii.
Chiar si in afara orelor de liniste poti sa primesti o ameda pentru deranjarea linistii publice, asa ca mare atentie! La prima abatere, amenzile sunt cuprinse intre 200 si 1.000 de lei.
Daca o sa repeti faptele in mai putin de 24 de ore de la primirea primei amenzi atunci cea de-a doua amenda o sa fie cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei sau exista riscul sa prestezi 50-100 ore de munca in folosul comunitatii.
In cazul in care nu esti de acord cu o amenda primita pentru deranjarea linistii publice ai posibilitatea de a depune o plangere in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal.