Cum sa te comporti si ce nu trebuie sa faci niciodata atunci cand ajungi in China
Cum sa te comporti si ce nu trebuie sa faci niciodata atunci cand ajungi in China

Cum sa te comporti si ce nu trebuie sa faci niciodata atunci cand ajungi in China


China este una dintre cele mai vechi civilizatii de pe Pamant, asa ca daca planuiesti o vizita pe acest continent, ar trebui sa stii care sunt diferentele de cultura si care sunt lucrurile pe care sa le faci, dar si cele pe care trebuie sa le eviti. Afla cum sa te comporti si ce nu trebuie sa faci niciodata atunci cand ajungi in China.

Cum sa te comporti si ce nu trebuie sa faci niciodata atunci cand ajungi in China – Cuprins:

Ce sa nu faci in China daca ajungi sa vizitezi aceasta tara

Strangere de mana
Strangere de mana

Pentru evitarea problemelor, o sa incepem cu lucrurile pe care nu ai voie sa le faci in China. Anumite lucruri ar parea normale in orice alta tara, insa nu si pe acest continent indepartat.

Atunci cand faci cunostinta cu cineva sau vrei sa saluti, esti obisnuit sa ii strangi mana cu putere, pentru ca acest lucru arata un semn de incredere, cel putin pe continentul european. Ei bine, nu si in China, pentru ca acesta este un semn de agresiune.

Totodata, nu te grabi sa imbratisezi pe cineva, mai ales atunci cand il cunosti prima data. Orice contact corporal, in afara de traditionala strangere de maini, ii poate face pe prietenii tai chinezi sa se simta inconfortabil.

Daca inveti cateva cuvinte in limba chineza, asigura-te ca nu te adresezi oamenilor in varsta cu „ni hao”, ci folosind „nin hao”, adica „esti bine”. A doua formulare este mai respectuoasa.

Pranz in China
Pranz in China

Atunci cand esti invitat la masa, asigura-te ca nu pui oase, seminte sau alte chestii pe care nu le mananci, in bolul cu orez. Foloseste mai degraba un servetel sau chiar mana ta pentru a le tine sau uita-te cum procedeaza si cei de pe langa tine.

Nu ciocni betele de bolurile cu mancare, pentru ca acest lucru este considerat nepoliticos. Mai mult, nu folosi betele cu care mananci pentru a lua mancare de pe platourile din centrul mesei. Acest lucru nu este igienic, asa ca cel mai bine este sa folosesti lingurile sau betele speciale pentru acel recipient cu mancare.

Primirea unui cadou
Primirea unui cadou

Cand primesti un cadou, nu te grabi sa il deschizi. Poti face acest lucru doar in cazul in care cel care ti l-a inmanat insista sa il dechizi. In cultura chineza, poti deschide cadourile abia dupa ce oaspetii au plecat. Ai grija sa nu folosesti hartie neagra sau alba pentru a impacheta cadourile. Alege culori vii, de sarbatoare, precum rosul. Daca trebuie sa ajungi la ziua cuiva, nu le lua drept cadou ceasuri sau obiecte simbolice. In China, ceasul este asociat cu moartea, iar obiectele ascutite simbolizeaza intreruperea relatiilor.

In cazul in care vrei sa vizitezi anumite zone, nu fotografia oamenii in varsta. De multe ori, atunci cand ceri permisiunea oamenilor in varsta pentru a ii fotografia, se considera ca o sa ii si platesti. Acelasi lucru se intampla si in multe locuri de pe Drumul Matasii.

Calugar tibetan
Calugar tibetan

Daca o sa vizitezi Tibetul, in nici un caz sa nu atingi persoanele din aceste locuri pe cap. Ei considera ca Dumnezeu esta in capul lor si s-ar putea sa fie ofensati de acest gest. Atunci cand vei ajunge la anumite temple, nu iti baga degetele in lampile cu unt de iak (mamifer  rumegator din Tibet). Nu incerca nici sa gusti acel unt, pentru ca nu este nici sanatos, nici igienic!

In cazul in care ajungi in moschei sau in zonele islamice de pe langa Drumul Matasii nu pune intrebari sensibile, legate de relatiile dintre diversele grupuri etnice si guvern. Alcoolul si tigarile nu sunt permise peste tot, asa ca cel mai bine intreaba. Nu aduce alimente care nu sunt permise din punct de vedere religios (haram) in restaurantele islamice sau in casele musulmanilor.

China
China

Alte lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vizitezi China este sa nu critici aceasta tara. Evita subiectele legate de liderii de stat, de istoria recenta, Taiwan, Tibet sau Xinjiang.

Atunci cand localnicii iti pun intrebari personale, nu te enerva, pentru ca in China este ceva normal sa fii intrebat despre familia ta, locul de munca sau ce venit ai. De multe ori, acestia deschid asemenea discutii pentru a te cunoaste mai bine si daca nu iti plac aceste intrebari, trebuie doar sa le spui.

Tine-ti calmul atunci cand ai de a face cu autoritatile. Chiar daca este o situatie care te enerveaza, nu uita ca te afli in alta tara, si asta nu inseamna ca ai dreptate!

Cerneala rosie
Cerneala rosie

Niciodata sa nu scrii folosind cerneala rosie, pentru ca acest lucru simbolizeaza critica sau protestul fata de anumite lucruri. In trecut, numele criminarilor condamnati la moarte se scria folosind cerneala rosie. De asemenea, tot cu culoare rosie se scria si numele acestora pe pietrele funerare. Asadar, rosul este asociat cu stiri negative!

Punctualitatea este considerata o virtute in China, iar in acelasi timp un semn de respect fata de cel cu care te intalnesti. Totusi, daca esti invitat la masa, trebuie sa-ti spunem ca daca ajungi mai devreme, acest lucru este considerat nepoliticos.

Daca ai plecat impreuna cu sotia sau iubita, evita sa faci gesturi care arata afectiunea fata de jumatatea ta. Aceste gesturi sunt asociate cu acel contact corporal despre care vorbeam la inceputul articolului, iar persoanele din jurul tau nu o sa simta confortabil.

Cum sa te comporti daca ajungi in China

Toast
Toast

Haideti sa vedem ce lucruri sunt permise in China, pentru a sti exact ce poti face atunci cand vizitezi aceasta tara. Atunci cand esti invitat la masa sau in orice alt context unde se face si un toast, fii sigur ca te poti alatura acestuia. Este considerat un gest politicos.

Daca ajungi la un eveniment formal sau la o seara cu prietenii, gusta din toate mancarurile, pentru ca este un gest politicos. Atunci cand ai terminat de mancat, mai lasa un pic de mancare in farfurie. In acest fel ii arati gazdei ca mancare a fost de ajuns si ii multumesti pentru generozitate. Un pic diferit fata de Japonia, unde lucrurile se intampla exact invers!

Fata care bea ceai
Fata care bea ceai

Atunci cand servesti ceai si cineva iti umple din nou cana, atinge masa cu doua degete, pentru ca agest gest multumeste persoanei care ti-a adus ceaiul.

Cand primesti un cadou sau faci unul, foloseste ambele maini. Este un gest ce arata respectul in cultura chineza. Mai mult, atunci cand primesti un cadou, este un gest politicos sa il refuzi de cateva ori inainte de a il primi. Nu te descuraja daca cineva iti refuza cadoul din prima.

Lucruri marunte precum carti, CD-uri, parfumuri, tigari si bomboane din tara ta natala sunt extrem de apreciate de chinezi. Asa ca, daca vrei sa iti surprinzi prietenii din China, cumpara-le astfel de cadouri.

Templu in China
Templu in China

Cand te duci sa vizitezi locuri religioase, trebuie sa te asiguri ca respecti toate regulile. Atunci cand esti intr-un templu sau intr-o manastire, mergi in sensul acelor de ceasornic. Mai mult, scoate-ti palaria sau sapca atunci cand intri intr-un templu, este un semn de respect. Doneaza si cativa yuani in scopuri religioase, este considerat un act de bunatate in cultura tibetana.

In moschei sau zone islamice, este recomandat sa pastrezi distanta fata de jumatatea ta. Nu este recomandat nici sa o iei de mana pe sotia sau iubita ta. Acopera-te atunci cand vizitezi o moschee, asa ca nu purta pantaloni scurti si tricou. Iubita sau sotia ta trebuie sa isi acopere capul cu o esarfa atunci cand intra intr-o moschee.

Afla si cum sa faci rezervari online la Tarom, Wizz Air sau Blue Air!