Cum sa scapi de gripa sezoniera cu remedii naturale
Cum sa scapi de gripa sezoniera cu remedii naturale

Cum sa scapi de gripa sezoniera cu remedii naturale


Cum sa scapi de gripa sezoniera folosind remedii naturale. Gripa sezoniera pare sa-si fi intrat in drepturi. Desi sezonul ei e mai degraba toamna, nici primavara nu scapam asa usor de actiunea virusului gripal, care reuseste, cumva, sa gaseasca terenul propice la persoanele cu imunitatea ceva mai scazuta dupa sezonul rece sau la cele care au o imunitate scazuta pe fondul unei boli cronice. Copiii, prin expunerea la colectivitate, si batranii sunt cei mai expusi imbolnavirii, insa nici tinerii nu sunt ocoliti de virsul gripal.

Simptome gripa sezoniera

Simptome gripa sezoniera
Simptome gripa sezoniera

Ti-am spus deja ca gripa are un debut brusc si destul de violent, fiind o afectiune care te tintuieste la pat, cel putin in primele zile. Se manifesta prin febra – de obicei destul de ridicata, frisoane, tuse si dureri in gat, dar si prin dureri osteo-musculare, senzatia fiind ca ai fost batut.

Cea mai mare greseala pe care o fac cei mai multi este sa isi autoadministreze antibiotic, sperand ca acesta va reduce simptomele. Nu se intampla asta pentru ca antibioticul nu are efect pe infectiile virale, iar gripa este o astfel de infectie.

Se recomanda tratarea simptomelor prin administrarea de medicamente care favorizeaza o mai buna respiratie, ameliorarea durerii in gat, dar si a antitermicelor, menite sa reduca temperatura corpului, mai ales cand aceasta este foarte crescuta.

Cum sa scapi de gripa sezoniera. Remedii naturale

Tratament natural gripa sezoniera
Tratament natural gripa sezoniera

Sunt si cateva remedii naturale care iti pot fi de ajutor in tratarea gripei si care te pot ajuta sa te pui pe picioare ceva mai repede si mai usor.

Primul dintre acestea este hidratarea corespunzatoare a corpului. Febra mare poate duce la deshidratarea organismului, asa ca medicii iti recomanda ca, daca ai gripa, sa consumi cat mai multe lichide.

Apa este primul dintre ele, dar poti bea, la fel de bine, ceaiuri si poti manca supa de pui. Consumul de lichide te va ajuta sa scapi de senzatia de nas, gura si gat uscat si va contribui la eliminarea mucusului acumulat in caile respiratorii, asadar nu neglija consumul de lichide.

Foloseste un umidificator, atat pentru a impiedica multiplicarea virusurilor – care se simt foarte bine intr-un are uscat, cat si pentru a te ajuta sa respiri mai bine.

Ti-am spus putin mai sus, cand am vorbit despre hidratare, cat de important este sa mananci supa de pui. Se pare ca un castron cu supa de pui nu doar ca te ajuta sa te hidratezi, dar poate incetini miscarea neutrofilelor din corp, acestea fiind unele dintre celulele responsabile de raspunsul organismului la infectii. Asta inseamna ca prin incetinirea miscarii lor, aceste celule albe se vor concentra in zonele din corp care au mai mare nevoie de actiunea lor impotriva infectiilor.

Remedii naturale gripa
Remedii naturale gripa

Poate ca urmatorul remediu nu iti face cu ochiul, mai ales in primele zile de imbolnavire, insa fa un efort si consuma cu incredere… usturoi. Se stie despre usturoi ca are proprietati antibacteriene si antimicrobiene, gratie continutului de alicina. Asadar, daca incluzi usturoiul in dieta ta zilnica, acesta te poate ajuta sa reduci severitatea simptomelor din gripa. 

Mierea este un dezinfectant natural si, in plus, un foarte bun hidratant, asadar adaug-o cu putina lamaie si scortisoara in tratamentul gripei si te va ajuta sa scapi mai usor de durerea in gat, de tuse si va calma caile respiratorii iritate de mucus si de tuse, mai ales daca aceasta este una violenta.

Despre echinaceea s-a tot scris si este primul remediu care ne vine in minte cand vorbim despre imunitate scazuta si patologii respiratorii. Aceasta planta este bogata in flavonoide, compusi chimici care reduc inflamatia si stimuleaza imunitatea. 

Si vitamina C este cunoscuta ca un aliat de incredere in lupta cu infectiile, actiunea ei fiind de sustinere a sistemului imunitar. O poti folosi sub forma tabletelor din farmacii sau poti gasi variante mai naturale, printre care consumul de fructe si legume care abunda in vitamina C, cum sunt citricele, consumul de limonada – care vine in plus si cu beneficiile aduse de miere. Daca adaugi zeama de lamaie in ceaiul cald, atunci aceasta combinatie te va ajuta sa reduci mucusul acumulat in caile respiratorii.

Baile calde pot fi de ajutor

Baie fierbinte
Baie fierbinte

Baile calde te ajuta sa te incalzesti mai ales daca ai frisoane. Initial, din cauza febrei ridicate, par incomod de facut, insa vin cu o serie de beneficii pentru organism. Daca faci o baie fierbinte la picioare nu uita sa adauga sare grunjoasa pentru ca aceasta te va ajuta sa elimini durerea de oase.

O poti include si in baia pe care o faci in cada. Adauga un apa si un ulei esential care sa te ajute sa calmezi simptome cum sunt cele respiratorii. Uleiul de lavanda, de portocala, de arbore de ceai, de eucalipt, de ienupar, de cimbru sau de rozmarin poate face minuni pentru sanatatea ta.

Citeste si: Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Ce trebuie sa stii

Gargara cu apa calduta si sare te ajuta sa scapi de durerea in gat si sa elimini mucusul care se acumuleaza la nivelul cailor respiratorii superioare.

Daca ai nasul infundat si pare sa nu cedeze la nimic, incearca niste inhalatii cu un ulei care iti place tie. Uleiul de cimbru este minunat pentru desfundarea nasului.

Nu uita sa bei cat mai mult ceai. Ceaiul de cimbrisor face minuni impotriva durerilor in gat, iar tusea poate fi ameliorata cu ceai de patlagina.