Cum sa scapi de durere in gat folosind doar remedii naturale. Durerea in gat este data, de cele mai multe ori, de inflamatia la nivelul mucoasei gatului, in diferite zone ale acestuia. Este sacaitoare si neplacuta si se resimte mai ales la inghitire.
Dureri in gat. Cauze
De cele mai multe ori, un gat inflamat este asociat unei infectii virale sau bacteriene si provoaca atat durerea in gat, cat si afectari pentru faringita, laringita sau amigdalita.
In cazuri rare, si cand tratamentele clasice, desi sunt urmate pentru mult timp, nu au efect, inflamatia poate semnaliza patologii oncologice, reactii alergice sau afectare tiroidiana si este necesara prezentarea la medicul specialist pentru un diagnostic corect.
Uneori durerea in gat este atat de neplacuta incat produce disconfort la inghitirea salivei, a alimentelor si bauturilor, dar si dificultati de respiratie.
In cazul in care afectarea ta nu necesita investigatii facute la medic sau preferi ca pe langa tratamentul prescris de acesta sa incerci si solutii naturiste, iata care sunt cele mai la indemana, dar si cele mai eficiente.
Cum sa scapi de durere in gat. Remedii naturale
Prima solutie de a scapa de o durere in gat este reprezentata de clatirea gurii si a gatului cu suc proaspat din sfecla rosie si o lingura de otet de mere. Trebuie sa clatesti gura si gatul cu acest amestec de cel putin 5 ori in fiecare zi si, evident, se recomanda sa faci asta dupa masa si sa nu mai consumi bauturi si mancare cel putin o jumatate de ora dupa clatire.
O alta solutie este clatirea gatului cu trei amestecuri diferite. In primul pahar cu apa calda adauga o lingura de sare de mare, in cel de-al doilea, o lingurita de bicarbonat si in cel de-al treilea, cateva picaturi de iod. Clateste gatul, pe rand, cu amestecul din cele trei pahare. Cei care au incercat aceasta reteta spun ca durerea din cap se amelioreaza instantaneu si inghitirea devine mult mai usoara.
Turmenicul este un dezinfectant natural. Asadar, amesteca o jumatate de lingurita de pudra de turmenic cu o jumatate de lingurita de sare, pune amestecul intr-un pahar cu apa calda si fa gargara cu acest amestec seara, inainte de culcare.
Infuzia cu doua lingurite de pudra de cuisoare la o cana de apa fierbinte poate fi folosita tot pentru gargara, si tot seara, inainte de culcare, avand efect dezinfectant.
Ceaiurile de plante sunt buni amelioratori ai durerii asociate inflamatiei de la nivelul gatului. Sunt recomandate ceaiul de menta, de musetel si de eucalipt, insa si teiul are efecte calmante. Este important ca ceaiurile sa fie baute caldute sau la temperatura camerei, dar nu fierbinti, de mai multe ori, de preferat neindulcite. Daca simti nevoia sa le indulcesti adauga putina miere. Zaharul este de evitat pentru ca nu aduce niciun beneficiu organismului.
Ia o mana de nuci, adauga peste ea o cana cu apa fierbinte si o capatana de usturoi si cand acestea se inmoaie, scurge apa, iar ingredientele pune-le intr-un ciorap cu ajutorul caruia sa faci o compresa. Mentine aceasta compresa la nivelul gatului pana simti ca se amelioreaza durerea. Poti lasa compresa sa actioneze peste noapte si pentru a te vindeca ai nevoie sa repeti acest procedeu de 2-3 ori.
Tinctura de propolis face minuni in ameliorarea inflamatiilor, dar si a durerilor in gat. In plus, este un remediu natural care nu costa deloc mult si pe care il poti gasi in mai toate farmaciile. Poti aplica local cateva picaturi de tinctura de propolis. Vei simti o usoara arsura, insa este absolut normal si efectul acesta te va ajuta sa te vindeci. Daca nu ai la indemana tinctura de propolis, poti mesteca propolis ca atare. Efectul este unul similar.
Mierea este un dezinfectant natural si o poti utiliza cu incredere pentru a scapa de infectiile in gat. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-un borcan mai mic miere, o lamaie taiata cubulete si putina scortisoara, sa lasi amestecul sa macereze cateva zile si apoi sa iei cate o lingurita de mai multe ori pe zi. Daca ti se pare complicat, poti lua cateva lingurite de miere in fiecare zi.
Apa cu sare este poate cel mai cunoscut amestec pentru gargara pentru ca, pe langa faptul ca amelioreaza durerea, curata infectia, daca aceasta exista. Dizolva o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta si fa gargara cu acest amestec de trei ori in fiecare zi.
Amesteca o lingurita de sirop de lemn dulce cu o cana de apa calda si fa gargara cu acest amestec seara inainte de culcare. Lemnul dulce face minuni in ameliorarea inflamatiilor si infectiilor de la nivelul gatului.
Citeste si: Cum sa scapi de gripa sezoniera cu remedii naturale
Mierea si zeama de lamaie au proprietati antiseptice, antiinflamatoare si antibacteriene, in vreme ce ghimbirul amelioreaza senzatia de durere. Ai nevoie de un amestec realizat dintr-o lingurita de ghimbir ras, o lingurita de miere, zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de cana de apa calda. Fa gargara cu acest amestec de doua ori pe zi si vei simti imbunatatiri in timp scurt.
Salvia are efect antiinflamator asupra cailor respiratorii si o poti utiliza ca sa scapi de durerile in gat. Amesteca o lingurita de salvie maruntita cu un sfert de cana de miere, putin otet de mere si putina apa. Consuma amestecul dimineata si seara.