Cum sa scapi de astenia de primavara. Simptome si remedii naturale
Cum sa scapi de astenia de primavara. Simptome si remedii naturale

Cum sa scapi de astenia de primavara. Simptome si remedii naturale


Cum sa scapi de astenia de primavara. Care sunt cele mai cunoscute simptome, dar si ce remedii naturale poti folosi pentru a scapa de starile respective. Ce trebuie sa stii si tu, cu ce se trateaza aceasta astenie de primavara.

Simptome astenie de primavara

Simptome astenie de primavara
Simptome astenie de primavara

Iritabilitatea, melancolia, oboseala si somnolenta sunt cateva dintre simptomele cele mai cunoscute ale asteniei de primavara.  Aceasta este o stare e organismului caracterizata prin slabiciune, oboseala musculara, fizica si, asa cum am spus, iritabilitate.

Astenia de primavara apare pe fondul unui deficit de vitamine si minerale, consumate in sezonul rece. Este o manifestare de extenuare a organismului, dar si de adaptare la noul sezon si, ca orice stare negativa, ne poate afecta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.

Ti-am spus deja care sunt in mare simptomele specifice asteniei de primavara, dar mai adaug lipsa poftei de mancare, durerile de cap si o stare usor depresiva. Este important sa stii ca aceste simptome se remit, dispar de la sine in cateva saptamani, iar daca acest lucru nu se intampla, poti face o vizita la medic pentru a verifica daca semnalele astea nu ascund afectiuni mai mult sau mai putin grave.

Cu ce se trateaza astenia de primavara

Padure inverzita
Padure inverzita

Astenia de primavara poate fi ameliorata cu o serie de remedii din farmacie, in special complexe de vitamine si minerale, dar si cu ajutorul unor retete naturale.

Prima dintre acestea ar fi miscarea in aer liber. Stim deja ca miscarea, mai ales cea practicata in aer liber, vine cu o serie de beneficii pentru organism, oferindu-ne o stare de bine, mai multa energie, pofta de viata si o mai buna memorie si concentrare.

Adica lucruri de care ducem lipsa in astenia de primavara. Asadar, fie ca faci o plimbare mai lunga in parc, fie ca alergi, mergi cu rolele sau bicicleta miscarea in aer liber este o solutie naturala impotriva asteniei. Incearca sa uiti de mijloacele de transport public, de masina, dar si de lift…

Citeste si: Cum sa scapi de tiuitul urechilor. Remedii naturale

Hidrateaza-te corespunzator. Am tot vorbit despre necesarul de apa al organismului si este posibil ca pe timpul iernii sa consumi mai putine lichide, iar venirea primaverii sa aduca o crestere a aportului de lichide. Consuma si ceva ceaiuri daca simti ca te ajuta, insa nu uita de cei 1.5-2 litri de apa.

Alimentele pe care le consumi contribuie si ele la starea ta de bine. Iarna tindem sa consumam mi putine alimente proaspete si este posibil ca asta sa ne priveze de o serie de vitamine si minerale necesare uneibune functionari.

Primavara este momentul din an cand poti incerca sa mananci mai multe salate, legume si fructe proaspete si sa renunti la grasimi, prajeli, la dulciuri si la alimentele procesate. Nu uita de nevoia de lactate, iaurtul fiind printre cele mai indicate, pentru ca tine la silueta ta si iti aduce un aport semnificativ de calciu.

Ai grija la nevoia ta de somn, incearca sa nu pierzi noptile si sa te odihnesti atat cat ai nevoie. E indicat sa respecti un necesar de 7 ore de somn in fiecare noapte, insa nu uita ca si calitatea somnului este importanta aici. Incearca sa nu consumi alimente sau bauturi energizante in a doua parte a zilei sau catre seara pentru ca sunt sanse mari sa ai un somn ceva  mai agitat.

Cum sa scapi de astenia de primavara. Remedii naturale

Cum sa scapi de astenia de primavara. Remedii naturale
Cum sa scapi de astenia de primavara. Remedii naturale

Sunt si o serie de remedii naturale care te pot ajuta in ameliorarea asteniei de primavara.

Primul este magneziul, un mineral care ajuta la schimbul proteic si care metabolizeaza grasimile si carbohidratii in energie. Este calmant si, deficitul lui duce la stari de oboseala si iritabilitate. Asadar, poti consuma 400 mg de magneziu in fiecare zi.

Ginsengul este un remediu natural impotriva oboselii si a starii de slabiciune a organismului. Utilizeaza doar suplimente avizate, care contin cel putin 4% ginseng si consuma nu mai mult de 2 capsule de 100 mg in fiecare zi. Despre ginseng trebuie sa mai stii ca sustine sistemul nervos si protejeaza organismul de efectele nocive ale stresului, mai ales ale stresului prelungit.

Guarana este un stimulent mental, antidepresiv natural si poate sustine organismul in trecerea de la iarna la primavara.

Coenzima Q10 sustine eliberarea de energie si este produsa in mod natural de catre organismul nostru. Poti administra suplimente de 30 mg in fiecare zi, doar la micul dejun si masa de pranz. Poti lua coenzima Q10 si din alimente, mai ales din uleiuri si nuci.

O lingura de mierea de albine administrata dimineata, pe stomacul gol, combate starile asociate asteniei, intareste sistemul imunitar si ne ofera o stare de bine.

Sucurile naturale contribuie si ele la eliminarea asteniei, cele mai recomandate sunt cele care ne incarca de fiecare data cu energie, cum sunt citricele.

Cu ce se trateaza astenia de primavara
Cu ce se trateaza astenia de primavara

Ceaiurile sun remedii naturale, mai ales cele de papadie, busuioc si sunatoare. Atentie, insa, daca exista ceva contraindicatii pentru una sau alta dintre plante.

Baile calde, de plante, cum sunt cele cu muguri de brad, musetel si tei au un efect bun asupra corpului si te ajuta sa te relaxezi si sa te simti mai bine.

In farmaciile naturiste mai poti gasi o serie de remedii naturale care sunt recomandate in astenie. Unele dintre acestea contin extracte de brad si catina rosie, cu rolul de a sustine metabolismul fosfo-calcic, stimuland producerea de globule rosii. Totodata, produsele care contin extracte de maces, afin si coacaz negru potenteaza si ele functionarea organismului in perioada de trecere de la iarna la primavara.

Sa nu uitam de urzica, unul dintre remediile naturale impotriva bolii si care este recomandata sa fie consumata pe timpul primaverii, venind cu o serie de beneficii pentru organism. Si in cazul urzicii, este necesara o oarecare precautie pentru ca este contraindicata in anumite afectiuni.

Fructele de goji sunt bogate in vitamina C si pot sustine reechilibrarea organismului, mai ales dupa o iarna grea, complicata. Trebuie sa mai stii ca aceste fructe mai contin si fier, magneziu, calciu, seleniu, fosfor, potasiu, aminoacizi si vitaminele B1, B2, B6 si E.

Poti include in dieta ta si fructe de catina alba, bogate in vitaminele A, C, B1, B2, B6, B9, D, E, P si PP, dar si o serie de acizi grasi esentiali. Aceste fructe sustin recuperarea dupa efort fizici si psihic si scad durata recuperarii dupa boli lungi, complicate.