Cum sa faci un exfoliant. Pielea este un organ care se regenereaza in permanenta. Celulele care mor sunt inlocuite de unele tinere, iar gomajul sau exfolierea ajuta acest organ in procesul de regenerare celulata prin eliminarea celulelor moarte aflate la suprafata pielii. Exfolierea este un tip de ingrijire care contribuie la mentinerea pielii ferme si catifelate.
Desigur, oferta din magazinele de specialitate este una pe masura cand vine vorba despre produsele de ingrijire a pielii, incluzand aici si cremele sau gelurile exfoliante. Poti sa faci ceva economie, daca iti prepari acasa propriul exfoliant, cu ingrediente naturale.
Cum sa faci un exfoliant chiar la tine acasa
Beneficiile gomajului includ activarea formarii colagenului, imbunatatirea circulatiei sanguine, imbunatatirea aspectului pielii, cresterea fermitatii pielii si prevenirea aparitiei ridurilor, curatarea pielii de toxine, mentinerea unui aspect catifelat si stralucitor. Iata cum sa faci un exfoliant.
Inainte de a trece la treaba, iti spun ca este recomandat ca gomajul sa fie facut o singura data pe saptamana.
Pentru prepararea unui exfoliant ai nevoie de bicarbonat de sodiu – un ingredient care actioneaza delicat, fiind ideal pentru pielea fetei pentru pielea sensibila, in general, dar si de zahar – un exfoliant mediu ca forta si de sare grunjoasa. Aceasta din urma este numai buna pentru zonele mai putin sensibile, dar si pentru ameliorarea circulatiei sanguine, a celulitei si vergeturilor.
Nu trebuie sa folosesti toate ingredientele de mai sus, ci unul singur, pe care il vei amesteca impreuna cu un ulei esential, pe care e bine sa il alegi in functie de tipul de piele pe care vei folosi exfoliantul. Asadar, pentru pielea uscata, poti pune ulei de macese si/sau ulei de masline.
Pielea grasa se va simti mai bine cu ulei de cocos si aloe vera, in vreme ce pielea mixta si normala se regenereaza mai bine cu ulei de susan sau ulei de cocos. Efectul exfoliant este potentat de ulei esential de lamaie, portocale, rozmarin sau de muscata.
Cum sa faci un exfoliant. Uleiul de arbore de ceai este recomandat pentru pielea acneica, dar are un miros mai puternic, usor deranjant. Asadar, pentru a-ti face propriul exfoliant trebuie doar sa amesteci ingredientele de mai sus, iar amestecul sa il pui intr-un recipient de sticla si sa il pastrezi intr-un spatiu mai racoros sau in frigider.
Trebuie sa iti mai spun ca lotiunile exfoliante se aplica pe pielea uda, dupa baie, si se maseaza delicat, cu miscari circulare. Este important ca lotiunea sa fie aplicata pe zonele cu ceva probleme, dar sunt de evitat zonele sensibile. Pe fese si coapse, se poate insista cu masajul pana ce senzatia este de imbunatatire a circulatiei. Exfoliantul este lasat sa actioneze cateva minute inainte de a fi clatit cu apa.
Citeste si: Cum sa scapi de cosuri. Iata cele mai bune 6 tratamente si remedii impotriva acneei!
Este important sa iti spun ca aceste exfoliante nu nsunt neaparat recomandate pentru pielea fetei, care este ceva mai sensibila. Pentru aceasta poti folosi un exfoliant pe baza de fructe, care, desi nu este abraziv, va curata chimic tenul datorita compusilor continuti.
Pot fi utilizate fructele de kiwi – pentru tenul gras si mixt, cel de ananas, daca ai un ten gras, papaya pentru un ten mixt si uscat si para pentru tenul uscat si delicat.
Procedeul de a face acest exfoliant nu este deloc complicat. Trebuie sa aplici o felie de fruct pe pielea curata si uscata si sa o lasi sa actioneze pana ce aceasta se usuca. Spala-te apoi pe fata cu apa calduta. In urma aplicarii acestui tratament, nu mai des de o data pe saptamana, este posibil sa apara senzatia de prurit la nivel local, insa aceasta este normala si nu foarte suparatoare.
Daca ai probleme cu celulita, se recomanda aplicarea unui exfoliant din zat de cafea. acesta trebuie masat usor pe zonele cu probleme si inlaturat apoi cu apa calduta.
Daca te gandesti sa prepari o lotiune exfolianta pe care sa o faci cadou cuiva drag, atunci poti adauga in retetele de mai sus si alte ingrediente. Scortisoara si ghimbirul macinat, asociate cu uleiul esential de ylang-ylang au efect afrodiziac. Daca, insa, iti doresti o lotiune exfolianta racoritoare si parfumata, recomandarea mea este sa utilizezi ulei esential de mandarine sau de portocale si sa adaugi si coaja de portocale data prin razatoare.
O aroma puternica si placuta in acelasi timp este data de pudra de cacao si uleiul esential de menta.
Daca suferi de acnee, iti recomand un exfoliant pe baza de bicarbonat de sodiu, aloe vera, ulei esential de arbore de ceai si ulei de cocos.