Cum sa faci parastasele dupa inmormantare. Cand se fac si la ce interval
Cum sa faci parastasele dupa inmormantare. Cand se fac si la ce interval

Cum sa faci parastasele dupa inmormantare. Cand se fac si la ce interval


Cum sa faci parastasele dupa inmormantare si la ce interval de timp, cand trebuie efectuate. Haideti sa aflam impreuna cand se fac de fapt parastasele si care este mai exact semnificatia acestora in religia ortodoxa! Ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare pentru a afla mai multe detalii despre traditiile crestine legate de inmormantari si parastase!

Cum sa faci parastasele dupa inmormantare. Cand se fac si la ce interval – Cuprin:

Ce este un parastas

Lumanari in Biserica
Lumanari in Biserica

Parastasele dupa inmormantare. Nu vrem niciodata sa ne gandim la acele momente inevitabile in care suntem nevoiti sa ne luam ramas bun pentru eternitate de la cei dragi, insa stim cu totii ca mai devreme sau mai tarziu ne vom confrunta si cu astfel de momente in vietile noastre. Chiar daca nu vrem sa luam in calcul un astfel de eveniment, este de preferat sa stim care sunt procedurile legate de inmormantarea si de parastasele din religia ortodoxa.

In religia ortodoxa, orice ritual de inmormantare este urmat de un parastas, acesta reprezentand de fapt modul prin care cei ramasi pe pamant ii mentin in amintirea lor pe cei trecuti in nefiinta.

Cu ocazia unui parastas, cei vii se roaga pentru cei morti si pentru iertarea pacatelor lor. Totodata, in memoria lor este servita si mancare atat celor care participa la procesiunea de inmormantare, cat si celorlalte rude, apropiati, prieteni, vecini si chiar straini. 

Cand vorbim asadar despre parastas ne referim la un ritual care are rolul de a ingriji sufletul celui trecut in nefiinta, deoarece acesta nu o mai poate face. Atat timp cat traiesc, oamenii au grija singuri de sufletele lor, prin rugaciune, prin post sau prin pocainta.

Dupa ce trec insa in nefiinta, de toate aceste lucruri trebuie sa se ocupe cei ramasi pe pamant. Iar asta se face cel mai usor prin intermediul acestor parastase despre care vorbim si noi in randurile de fata! 

Fie ca vorbim despre persoane religioase sau nu, parastasele dupa inmormantare sau pomenile trebuie respectate de familia celui trecut in nefiinta, acestea fiind cele prin intermediul carora memoria celui care s-a inaltat la cer este pastrata. Parastasele au niste perioade exacte in care trebuie organizate.

Totodata, trebuie tinut cont si de faptul ca Biserica interzice organizarea parastaselor in anumite perioada din an. In aceste conditii, este recomandat ca familia celui decedat sa se consulte cu preotul pentru a putea stabili corect data unui parastas.

Parastasele dupa inmormantare. Cum sa le faci si la ce interval de timp

Parastasele dupa inmormantare
Parastasele dupa inmormantare

Primul parastas organizat pentru o persoana care a trecut in nefiinta se face la 3 zile dupa decesul acestuia. De regula, acest parastas coincide cu ziua inmormantarii. Apoi, urmeaza alte doua parastase importante: cel de 9 zile, respectiv cel de 40 de zile.

Atentie, parastasul nu poate fi tinut in orice zi a saptamanii, ci numai martea, joia sau sambata. De regula, cele mai multe parastase sunt organizate in zilele de sambata. Daca cele 9 sau 40 de zile se implinesc intr-o alta zi decat acestea, este indicat ca familia sa organizeze pomana inainte de a trece perioada indicata.

Citeste si: Cum se scrie un acatist pentru biserica

Mai departe, parastasele dupa inmormantare trebuie organizate la 3, 6 si 9 luni de la deces. Apoi urmeaza parastasul de un an de la inmormantare, un parastas extrem de important. Acesta este si momentul in care poate fi scoasa crucea din lemn de la capataiul celui decedat, locul ei fiind luat de crucea funerara definitiva

In unele zone ale tarii, cu ocazia acestui parastas se ofera in memoria persoanei celebrate si obiecte vestimentare sau alte obiecte utile in casa omului. 

Dupa acest parastas, familia celui decedat poate organiza parastase din an in an, pana se implinesc 7 ani de la deces. La 7 ani este ultima pomenire anuala a persoanei care a trecut in nefiinta. 

Lasand la o parte aceste zile speciale, persoanele dragi celor care au murit pot organiza pomeni si in alte zile dedicate acestora si marcate in calendarele ortodoxe. Spre exemplu, se pot organiza parastase cu ocazia Mosilor de Florii, cu ocazia Sambetei lui Lazar, a Pastelui Blajinilor sau a Pastelui Mortilor, cu ocazia Inaltarii Domnului sau a Schimbarii la fata a Domnului.