Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. Documente necesare
Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. Documente necesare

Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. Documente necesare


Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. Inscrierile la gradinita pentru anul 2021-2022 au inceput deja, asa ca nu voi insista pe etapele derulate de Ministerul Educatiei. Mai degraba prefer sa iti spun care sunt criteriile de departajare, ce documente iti sunt necesare si, de ce nu, cum alegi gradinita potrivita pentru piciul tau.

Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita si ce documente sunt necesare

Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita
Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita

Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. In primul rand, vei avea nevoie, asa cum probabil ti-ai dat seama, de o cerere de inscriere generala de SIIR – cel mai probabil o poti obtine de la sediul gradinitei sau online, de pe site-ul inspectoratului scolar.

Apoi, vei avea nevoie de certificatul de nastere al micutului tau, dar si de o copie a cartii de identitate a adultului in grija caruia se afla copilul, fie ca vorbim despre unul dintre parinti, de tutore sau orice alt reprezentant legal. Daca este cazul, la dosar trebuie atasate si hotararile judecatoresti.

Tot in dosarul de inscriere ar trebui inclusa o declaratie-acord de inscriere la unitatea solicitata, semnata de ambii parinti, de tutore sau de reprezentantul legal.

Citeste si: Cum sa devii asistent maternal. Salariu, abilitati necesare

Atunci cand faci inscrierea copilului la gradinita, nu trebuie sa lipseasca din dosar fisa medicala, eliberata de medicul de familie, in conformitatea cu prevenderile in vigoare, document pe care il poti atasa pana la momentul inceperii anului scolar.

Trebuie sa mai atasezi la dosar o copie a documentului eliberat de inspectoratul judetean sau al municipiului Bucuresti si o copie a documentului medical in cazul justificarii amanarii inceperii scolarizarii pentru copiii care implinesc sase ani pana la 31 august. In fine, documentele care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare generale si sau specifice ale celor trei gradinite pentru care ai optat…trebuie si ele atasate la dosar.

Toate documentele sunt verificate de o comisie, apoi datele sunt introduse in sistemul SIIR si, dupa validarea datelor, ele vor aparea intr-o cerere electronica pe care parintele o va verifica si, daca este totul in regula si informatiile sunt valide, o va semna. Este important sa stii ca poti opta pentru cel mult trei gradinite.

Care sunt criteriile de departajare

Copil la gradinita
Copil la gradinita

Incep prin a-ti spune ca acestea sunt de doua feluri: criterii generale si criterii specifice. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare in parte. Asadar, trebuie sa stii cum vrei sa faci inscrierea copilului la gradinita.

Criteriile generale se refera la existenta unui document care atesta faptul ca micutul este orfan de ambii parinti – in general este valabil pentru copiii care provin din centre sociale, un document care atesta ca prescolarul este orfan de unul dintre parinti, existenta unui frate sau a unei surori inmatriculat(a) in gradinita pentru care se solicita inscrierea, existenta unui document medical care sa specifice incadrarea copilului in grad de handicap.

Pe de alta parte, criteriile specifice, sunt elaborate si aprobate de fiecare gradinita in parte si sunt utilizate abia dupa epuizarea criteriilor generale de departajare. aceste criterii specifice nu pot avea un caracter discriminatoriu si nu pot include preinscrieri organizate in afara calendarului aprobat de Ministerul Educatiei.

Cum alegi cea mai buna gradinita pentru piciul tau

Inscrierea copilului la gradinita
Inscrierea copilului la gradinita

Cum sa faci inscrierea copilului la gradinita. Misiunea parintilor in gasirea gradinitei perfecte nu este una deloc usoara. Sunt cateva idei care te pot sprijini intr-un astfel de demers.

In primul rand, este vorba despre zona in care se afla gradinita. Gandeste-te ca cel mici va trebui sa ajunga acolo in fiecare zi si, chiar daca esti dispus sa il duci si sa il aduci acasa cu masina, timpul petrecut in trafic scurteaza durata somnului celui mic. Asa ca alege o gradinita care sa fie cat mai aproape de casa ta.

Este important si programul gradinitei. Poti merge in fiecare dimineata sa il duci pe micut? Il poti prelua la pranz sau, daca optezi pentru program prelungit, il poti prelua la 16-17?

Nu ar strica sa te gandesti daca iti doresti o gradinita de stat sau una din sistemul privat. Ambele vin cu avantajele si dezavantajele lor, iar tarifele la gradinitele private nu sunt deloc modeste…

Citeste si: Cum sa devii educatoare. Abilitati, cursuri, studii, salariu

Mergi in parc cu piciul tau si vorbeste cu parintii unor copii mai mari. Ei ce varianta au ales, care sunt conditiile din gradinita, sunt multumiti sau nu? Doar asa te asiguri ca ai facut inscrierea copilului la gradinita fara sa ai anumite riscuri.

Cauta pe internet si arunca un ochi si pe eventualele recenzii. Fii atent la prezentarea de pe site, urmareste recenziile, fii atent la imaginile postate… si fa o vizita pentru a arunca un ochi!

Daca nu ai foarte mult timp sa le iei la pas, suna si cere detaliile de care ai nevoie, cum ar fi programul, costurile, conditiile, educatoarele disponibile pentru piciul tau, si orice te mai intereseaza pe tine.

Daca totusi iti faci timp sa programezi o vizita, fii foarte atent la starea cladirii, este renovata, ingrijita sau e mai degraba o cladire veche, care sta sa cada. Fii atent si la detaliile din interior, dar si la oamenii pe care ii intalnesti si la interactiunea pe care acestia o au cu cei mici.

Sigur, asigura-te ca gradinita functioneaza legal, ca are toate autorizatiile si aprobarile la zi. Desigur, in cele din urma, vei alege locul in care simti ca celui mic ii va fi mai bine!