Cum sa faci diferenta dintre o sera si un solar
Cum sa faci diferenta dintre o sera si un solar

Cum sa faci diferenta dintre o sera si un solar


Cum sa faci diferenta dintre o sera si un solar. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa iti construiesti asa ceva in gradina, dar mai ales care sunt avantejele fiecarui tip de constructie in parte.

Cum sa faci diferenta dintre o sera si un solar – Cuprins:

Diferenta dintre o sera si un solar. Cum sa le deosebesti

Diferenta dintre o sera si un solar
Diferenta dintre o sera si un solar

In cazul in care vrei si tu sa iti construiesti asa ceva in gradina pentru a cultiva legume, ar fi bine sa stii care este diferenta dintre o sera si un solar, cum sa le deosebesti.

Ei bine, explicatia este destul de simpla, diferenta consta in materialele pe care le folosesti pentru a acoperi respectiva structura, adica sticla sau solar. Pentru sera se va folosi sticla, iar pentru solar arhicunoscuta folie de plastic.

Bineinteles, avantajul solarului este la capitolul costuri, pentru ca acestea sunt mai reduse. Totusi, sera vine cu un alt avantaj si anume faptul ca are o durabilitate mai mare in timp, pe cand folia de plastic se poate rupe sau matui si plantele nu vor mai beneficia de aceeasi lumina de la soare.

Totodata, sera permite patrunderea razelor solare la interior si in acelasi timp va retine si radiatia calorica. In acelasii timp, folia de plastic va permite patrunderea unei cantitati mai mici de radiatie solara.

Avantajul unei sere este ca sticla folosita va scadea si costurile legate de incalzire. Datorita faptului ca pastreaza caldura la interior, acel efect de sera inseamna ca nu va mai fi nevoie sa incalzezi atat de mult, pe cand la un solar plantele au nevoie de mai multa caldura.

Solar
Solar

In cazul in care vrei sa iti construiesti o sera in gradina de acasa, ar fi bine sa stii ca aceasta se va pozitiona intr-un loc plin de lumina, dar in acelasi timp adapostit de vanturile puternice.

Mai mult, zona din jurul serei nu trebuie sa fie inconjurata de pomi sau copaci. Expertii ne sfatuiesc sa pozitionam sera mai aproape de casa sau macar de o dependinta, ideal ar fi mai aproape de peretele sudic al casei.

Citeste si: Cum sa construiesti un solar pentru legume, in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!

In cazul in care terenul pe care amplasezi sera poate prezenta pericol de inundatii sau exista posibilitatea ca apa sa stagneze, ar fi bine sa iei in considerare amplasarea acesteia intr-un alt loc sau pe un teren in panta.

Nu uita nici de metoda de ventilare, pentru ca daca nu exista acest lucru va dauna productiei de legume. Este indicat sa folosesti ventilarea pe acoperis.

Cele mai bune materiale pentru constructia unei sere sunt aluminiul (pentru ca nu rugineste si este usor de manevrat), otelul sau lemnul.