Cum sa faci asocierea vinului cu mancarea. Afla ce tip de vin trebuie sa servesti in functie de ce mananci si de ce este important sa respecti anumite aspecte. Iata ce trebuie sa stii daca iti place sa consumi un pahar de vin la masa!
De ce este important tipul de vin
Daca si tu vrei sa stii cum sa faci asocierea vinului cu mancarea, ar fi bine sa stii inainte si de ce este important tipul de vin pe care il servesti atunci cand mananci.
Ei bine, mancarurile pe care le servim contin un nivel ridicat de grasimi, iar atunci cand asociezi un anumit tip de vin pentru preparatele pe care le servim vom contrabalansa aromele grase cu ceva amarui.
De exemplu, textura mancarii poate fi complementata cu un vin taninos. Tocmai de aceea, atunci cand servim o friptura, vom asocia preparatul cu un vin Cabernet, deoarece taninul va imbunatati gustul preparatelor.
Atunci cand servim un preparat acrisor, va trebui sa alegem un vin cu o aroma la fel de intensa. Spre exemplu, cand servesti o salata sau un peste stropit cu lamaie, vei alege un Sauvingnon Blanc sau Pinot Grigio.
Mancarurile sarate se servesc cu un vin Chardonnay, in timp de branza cu mucegai merge cu un vin de Porto. Tocmai de aceea, in randurile ce urmeaza, o sa iti explicam ce vin sa bei atunci cand servesti diverse preparate.
Asocierea vinului cu mancarea. Cum sa alegi cel mai bun vin
Cum sa faci asocierea vinului cu mancarea. Asadar, daca servesti o portie de paste, ar trebui sa stii ce fel de vin poti combina cu acest preparat.
Daca servesti paste cu sos de tomate, atunci ar trebui sa alegi un vin rosu cu o aroma intensa, pentru a contrabalansa aciditatea ridicata a rosiilor. Asadar, alege un vin rosu precum un Cabernet Sauvignon.
Daca pastele pe care le servesti sau prepari sunt cu sos de branza, atunci este indicat sa le asociezi cu un Chardonnay. In cazul in care iti plac pastele cu sos de ciuperci, asociasa-le cu un Pinot Noir. Un vin alb precum Sauvignon Blanc merge cu pastele care au fructe de mare, stridii sau homar.
Citeste si: Cum sa alegi vinul pentru nunta in functie de anotimp. Cantitatea ideala
De multe ori, vinul este asociat cu o friptura suculenta, asa ca o sa mentionam si aici ce tipuri de bauturi sunt recomandate. Daca servesti o carne de vita mai slaba, atunci aceasta va merge de minune cu un Pinot Noir sau Shiraz. Carnea de vita mai grasa se asociaza cu Feteasca Neagra, Serve sau Jar.
O carne de vanat merge perfect cu un vin rosu sec, asa ca va trebui sa o asociezi cu un Merlot, Feteasca Neagra, Shiraz sau Syrah.
Carnea de porc merge de minune cu un vin rosu sec, iar in acest caz este recomandat sa o asocizezi cu un Novac sau un Grand Cuvee. Asadar, asocierea vinului cu mancarea este foarte importanta pentru un gust intens.
In acelasi timp, carnea de miel va trebui asociata cu un vin rosu sec, insa mai usor si mai aromat. Tocmai de aceea, este recomandat un Negru de Dragasani sau Syrah.
Carnea de pui merge cu un vin alb sec sau demisec, asa ca o poti asocia cu Riesling, Chardonnay sau Sauvignon Blanc. La fel si carnea de curcan, care se asociaza cu un vin alb precum Sauvignon Blanc sau Riesling.
Carnea de rata sau de gasca trebuie asociata cu un vin rosu, iar cea mai buna alegere va fi un Pinot Noir. Pieptul de rata sau curcanul afumat se pot servi cu un vin rose sau un vin alb, insa ambele trebuie sa fie seci.
Preparatele din peste se asociaza, de regula, cu un vin alb sec. Asadar, atunci cand mananci peste asociaza-l cu o Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay sau vinuri spumante albe.
Asocierea vinului cu mancarea. Atunci cand servesti un desert, afla ca acesta poate fi combinat cu un vin dulce sau demidulce ori rose, insa si cu vinuri spumante. Astftel, poti servi un Muscat Ottonel, Rieseling, Tamaioasa Romaneasca sau Busioaca de Bohotin.
Cei ce prefera branzeturile trebuie sa stie ca cele proaspete se servesc intotdeauna cu vinuri rose, spumant rose sau un vin alb precum Sauvignon Blanc.
Daca preferi o branza cremoasa cu mucegai alb, Brie sau Camembert, afla ca acestea se servesc cu un vin alb precum Chardonnay, merg foarte bine cu Sampanie, dar si cu un vin rosu precum Pinot Noir.
Branzeturile tari si maturate precum Parmezan, Gouda, Cheddar, Gruyere sau Emmental se asociaza de minune cu vinurile rosii bogate in taninuri. Asadar, le poti servi cu un Shiraz sau Syrah. Branzeturile Gorgonzola sau Roquefort merg cu un vin de Porto.