Cum sa circuli in Bulgaria cu masina. Reguli bine de stiut in concediu
Cum sa circuli in Bulgaria cu masina. Reguli bine de stiut in concediu

Cum sa circuli in Bulgaria cu masina. Reguli bine de stiut in concediu


Cum sa circuli in Bulgaria cu masina. Afla ce reguli trebuie sa stii daca te-ai decis sa iti faci concediul in tara vecina sau doar esti in tranzit. Evita amenzile pe care le poti lua!

Conditii de intrare in Bulgaria

Punctul de trecere de la Giurgiu
Punctul de trecere de la Giurgiu

Daca si tu vrei sa circuli cu masina in Bulgaria, atunci ar trebui sa stii cate ceva si despre conditii de intrare sau regim de sedere.

In primul rand, accesul pe teritoriul Bulgariei se face in baza cartii de identitate, a pasaportului temporar, a pasaportului electronic simplu sau in baza pasaportului simplu. Minorii nu pot intra in tara vecina doar in baza certificatului de nastere!

Autoritatile ne avertizeaza ca in statiunile turistice exista cabinete medicale private, insa care au costuri foarte ridicate. Tocmai de aceea, este necesar sa detii un card european de sanatate sau o asigurare medicala.

Totodata, verifica documentele de identitate pentru a te asigura ca acestea se afla in perioada de valabilitate. La fel si cu documentele autoturismului pe care il conduci, asigura-te ca certificatul de inmatriculare si asigurarea internationala de tip Carte Verde sunt in perioada de valabilitate.

In cazul in care doar tranzitezi Bulgaria catre Turcia, ar fi bine sa te asiguri ca pasapoartul pe care il detii sa fie valabil pentru minimum 150 de zile de la momentul intrarii in Turcia si sa aiba cel putin o fila goala. Trebuie sa stii ca romanii nu pot intra in Turcia folosind cartea de identitate.

Cum sa circuli in Bulgaria cu masina. Taxa de drum sau vinieta electronica

Control vinieta Bulgaria
Control vinieta Bulgaria

Atunci cand ajungi in Bulgaria cu masina, te sfatuim sa ai mare grija la vigneta sau taxe de drum. Autoritatile din tara vecine foloseste sistemul de emitere a vinietelor electronice a caror masa totala admisibila este mai mica sau egala de 3.5 tone.

Mare atentie! Vinieta electronica trebuie achizitionata cel tarziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. In cazul in care nu ai facut acest lucru, exista riscul de a fi sanctionat si vei plati o taxa compensatorie pentru ca ai parcurs un segment de drum national care era supus taxarii, asta chiar daca ai achizitionat ulterior vinieta.

Taxa compensatorie este de 70 leva pentru tutoturisme si se poate achita la fata locului daca esti surprins de un control doar cu card bancar de debit sau de credit.

Vinieta electronica se poate elibera pe o durata de 1 saptamana, 1 luna, 3 luni sau un an. Totodata, exista si viniete electronice care se elibereaza doar pentru zilele de sambata si duminica, asa numita vinieta de sfarsit de saptamana. Aceasta poate fi achizitionata doar pentru autoturisme sau mijloace de transport a caror masa totala admisibila este de pana la sau de 3.5 tone.

Pretul unei viniete electronice in Bulgaria in anul 2023 este:

  • 13 leva – 1 saptamana
  • 27 leva – 1 luna
  • 48 leva – 3 luni
  • 87 leva – 1 an
  • 9 leva – vineta de sfarsit de saptamana valabila de vineri ora 12:00 pana in ziua de duminica ora 23:59

Poti cumpara vinieta electronica daca circuli in Bulgaria cu masina folosind site-ul oficial recomandat de autoritatile bulgare:  https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica.

Limita de viteza pe drumurile din Bulgaria este de 50 km/h in localitati, de 90 km/h in afara localitatilor si de 140 km/h pe autrostrazi.

Totodata, mai trebuie sa stii ca in Bulgaria nu este permisa folosirea unui aparat anti-radar si daca esti oprit de politie, risti o amenda.

Din cauza evenimentelor nefericite care s-au soldat cu furtul masinilor, autoritatile romane avertizeaza cetatenii romani care isi petrec concediul in Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas sau Albena sa parcheze autoturismele doar in locurile special amenajate si care se platesc.

Cum procedezi in cazul unui accident sau daca ti s-a furat masina in Bulgaria

Masina furata
Masina furata

Daca automobilul ti-a fost furat, se va anunta lipsa acestuia la telefonul unic de urgenta 112, la telefonul de urgenta al Ambasadei Romaniei in Republica Bulgaria (00359879440758) sau la receptia hotelului unde esti cazat.

In acelasi timp, daca esti implicat intr-un accident usor va trebui sa completezi formularul pus la dispozitie de societatea de asigurari si sa parasesti locul accidentului doar in cazul in care ai stabilit de comun acord cu celalalt sofer implicat in incident. Ar fi bine sa ceri si o copie a asigurarii celuilalt sofer, deoarece politia din Bulgaria nu este obligata sa va puna la dispozitie acel document.

Daca accidentul s-a soldat cu victime, adica raniti sau decedati, va trebui sa suni la numarul unic de urgenta 112 sau la telefonul de urgenta al Ambasadei Romaniei in Republica Bulgaria (00359879440758).

Pentru tractari auto in Bulgaria, poti suna la numarul 00359 2 91146, un serviciu oferit de Uniunea Automobilistilor din Bulgaria.

Reguli pentru soferii care circula cu masina in Bulgaria

Cum sa circuli in Bulgaria cu masina
Cum sa circuli in Bulgaria cu masina

Soferii romani pot circula pe teritoriul Bulgariei doar daca au asupra lor permisul de conducere care se afla in perioada de valabilitate. Mentionam faptul ca autoritatile romane nu recomanda conducerea unui autovehicul daca soferul are asupra lui doar o dovada inlocuitoare a permisului de conducere. Daca esti oprit de politie, Risti sa ti se retina certificatul de inmatriculare al vehiculului si placutele de inmatriculare.

Daca ai incalcat legea si ti s-a retinut permisul de conducere, iar politistul ti-a solicitat acest lucru, esti obligat sa il insotesti la sectia de politie. In cazul unei amenzi, aceasta se achita la sediul sectiei de politie doar daca este dotata cu POS sau la cea mai apropiata banca sau sucursala bancara.

Citeste si: Cum sa iti faci o vacanta perfecta in Bulgaria in extrasezon. Avantaje

In cazul in care permisul de conducere ti-a fost retinut, acesta va ajunge in posesia ta in termen de 60-70 de zile.

De asemenea, trebuie sa mai stii ca este interzisa utilizarea unui telefon mobil de catre soferi in timp ce acestia se deplaseaza cu autoturismul. Bineinteles, purtarea centurii de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii masinii, inclusiv cei ce ocupa locurile din spate!

Soferii care circula pe drumurile din Bulgaria cu masina au obligatia de a folosi faza scurta pe intreaga perioada a deplasarii, chiar si pe timpul zilei. Ai grija ca masina ta sa fie dotata cu o vesta reflectorizanta, extinctor, triunghi reflectorizant si trusa de prim ajutor.