Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat. Ce servicii medicale nu sunt suportate
Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat. Ce servicii medicale nu sunt suportate

Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat. Ce servicii medicale nu sunt suportate


Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat. Teoretic, serviciile medicale de stat din Romania sunt gratuite. Doar teoretic si pentru cei care au calitatea de asigurat. Pentru ca in practica, o serie de investigatii si interventii medicale nu sunt suportate de asigurarea de stat si, in si mai multe dintre cazuri, fondurile sunt insuficiente, asadar, fie astepti inca o luna sau doua, fie platesti pentru investigatii.

Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat. Ce servicii medical nu sunt suportate – Cuprins:

Servicii medicale ce nu sunt suportate de asigurarea de stat

Doctor
Doctor

Chestia asta se intampla, de cele mai multe ori, la analizele medicale, asa numitele investigatii paraclinice. Insa mai mult ca sigur nu sunt singurele situatii.

Apoi, daca nu lucrezi nu beneficiezi de gratuitatea serviciilor medicale, dar poti plati din buzunarul tau – adica din economii, daca le ai, calitatea de asigurat. E important sa iti spun ca, fie ca esti sau nu asigurat, serviciile de medicina de urgenta sunt gratuite si da, in cazul unei urgente medicale nu te va cauta nimeni de bani in buzunare in camera de garda. Dar… cam atat e 100% gratuit, indiferent de situatie.

Daca vrei sa stii care sunt serviciile pe care statul le deconteaza, le poti consulta in lista de aici.

Daca ai avut surpriza ca medicul de familie sa iti recomande o serie de investigatii sau consultatii de specialitate si cand ai sunat sa te programezi ti s-a spus ca nu mai sunt fonduri, sunt cateva lucruri de care poti tine cont pe viitor. Nu de alta, dar unele investigatii chiar trebuie facute la timp.

Asadar, trebuie sa stii ca poti beneficia de aceste servicii medicale, iar furnizorul lor, indiferent cine este acesta, va primi contravaloarea lor, chiar daca limita din contract  – in baza caruia se ofera acest tip de consultatii sau investigatii a fost depasita – in baza unui contract aditional. Acesta se realizeaza in baza documentelor medicale prin care medicul de familie recomanda aceste investigatii ca fiind necesare pentru evaluarea starii de sanatate a asiguratilor, insa doar in cazul in care acestia au peste 40 de ani.

Citeste si: Cum sa te angajezi ca infirmiera. Cursuri de calificare, salariu

Este important sa mai stii ca nu toate serviciile medicale sunt decontate de catre casele de asigurari de sanatate, asadar si daca ai asigurare medicala tot trebuie sa platesti.

Printre exceptii se afla serviciile medicale acordate in caz de boala profesionala, asistenta medicala la locul de munca, accidentele de munca si asistenta medicala a sportivilor, servicii medicale de inalta performanta, care nu sunt prevazute in lista pe care ti-am dat-o mai sus, unele servicii stomatologice, interventiile din sfera chirurgiei estetice, altele decat cele destinate reconstructiei mamare prin endoprotezare, secundara interventiilor si diagnosticelor oncologice, fertilizarea in vitro, o serie de medicamente, serviciile medicale solicitate de asigurat, dar si altele.

Trebuie sa mai stii ca desi multe dintre cardurile de sanatate au expirat inca de acum doi ani, autoritatile au prelungit valabilitatea lor inca vreo 7 ani, deci daca ai deja un card de sanatate eliberat, il poti folosi ceva timp de acum inainte.

Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu lucrezi

Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat
Cum sa beneficiezi de asigurare medicala daca nu esti angajat

Daca esti angajat undeva, atunci banii sunt virati, in numele tau, de catre angajator catre sistemul de asigurari de sanatate. Daca nu lucrezi, dar vrei sa fii asigurat, atunci virarea banilor intra in sarcina ta. Suma minima pe care o platesti anual pentru a beneficia de servicii medicale se calculeaza in functie de salariul minim pe economie. 

Asadar, daca acesta creste, atunci si suma care trebuie platita la Casa de Asigurari de Sanatate din judetul tau de resedinta va fi mai mare.

De exemplu, in acest an, suma platita pentru cele 12 luni este de 1.530 de lei, cu vreo 150 de lei mai mult fata de anul trecut.

Calculul in baza caruia s-a ajuns la aceasta suma nu este complicat. Asadar, cei 1.530 de lei rezulta din inmultirea valorii salariului minim brut pe anul 2022 – 2.550 de lei, cu 6 luni si 10%, cat este cota de contributie pentru asigurarile sociale de sanatate.

Trebuie sa iti mai spun ca, pe langa aceasta asigurare de sanatate de stat, de care cumva beneficiezi automat si… obligatoriu, daca esti angajat sau realizezi venituri fiscalizate, poti beneficia de asigurari de sanatate private, insa banii pe care trebuie sa ii platesti lunar, semestrial sau anual –in functie de optiunea ta, difera de la un asigurator la altul si sunt calculati tot in functie de veniturile tale, de cele mai multe ori.

Si clinicile private ofera un tip de asigurare, desi acela este mai degraba un tip de abonament care include o serie de investigatii, unele dintre ele destul de scumpe. Ele sunt oferite, de cele mai multe, ca bonus, de catre angajator, mai ales in companiile multinationale si in firmele mai mari si cu ceva pretentii de pe la noi.