Adidasi de alergare. Cum sa ii alegi in functie de nevoi
Adidasi de alergare. Cum sa ii alegi in functie de nevoi

Cum sa alegi o pereche de adidasi de alergare, in functie de nevoi


Cum sa alegi o pereche de adidasi de alergare. Sezonul cald a sosit si, odata cu el, cei mai comozi dintre noi si-ar putea relua rutina de alergare in aer liber. Spun asta pentru ca nu toti suntem amatori de miscare in aer liber cand gradele din termometru nu sunt foarte prietenoase. Sigur, nu mai sunt iernile grele din copilarie, dar chiar si asa.

Adidasi de alergare. Cum sa ii alegi si care ti se potrivesc – Cuprins:

Adidasi de alergare. Cum sa ii alegi

Adidasi de alergare
Adidasi de alergare

Daca te numeri printre cei pasionati de alergare in aer liber sau vrei sa iti faci si tu o astfel de rutina sanatoasa, iti spun cum sa alegi pantofii de alergare potriviti, adica adidasii care sa iti usureze misiunea, mai ales ca inceputul nu e niciodata usor sau comod.

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este mediul in care vei alerga, tipurile de teren pe care vei alerga. Acesta este si cel mai important criteriu in alegerea pantofilor pentru alergare, spun oamenii care se pricep la treaba asta.

Asadar, daca alergi pe asfalt, trebuie sa stii ca pantofii de alergare pot oferi dinamism si amortizare, pe de o parte, dar si stabilitate si amortizare, pe de alta parte, in functie de preferintele celui care alearga si care, pe langa cimentul din marile orase si aleile parcului, poate utiliza acesti adidasi si pe cararile bine batatorite, adica pe un teren mai tare, mai stabil.

Acesti adidasi pot fi utilizati si in sala, pe banda de alergare si permit piciorului sa respire in timpul alergarii. Acesti pantofi de alergare nu sunt recomandati pe terenuri cu noroi, denivelari pentru ca aderenta talpii nu este cea mai buna si astfel exista un risc ridicat de accidentare.

Pe de alta parte, daca alergi pe un teren accidentat, asa cum sunt traseele din padure sau cele montane, trebuie sa incalti o pereche de adidasi trail care protejeaza piciorul de accidentari si datorita caracteristicilor pe care le au iti ofera confort. Trebuie sa stii despre acest tip de pantofi ca sunt destul de grei, rezistenti la apa, au o talpa groasa, cu textura adanca – aceasta asigurand aderenta pe un teren denivelat si neutralizand impactul cu acest tip de suprafata.

Banda de alergat
Banda de alergat

Terenurile de alergare acoperite cu iarba sunt moi si ofera piciorului un impact mai fin, insa, alergearea pe iarba presupune mai multa forta de repornire. Astfel, adidasii trebuie sa ofere o buna sustinere pentru bolta piciorului, pentru protejarea fasciei plantare si sa ofere amortizare suficienta pentru a stabiliza calcaiul.

Un alt criteriu in alegerea adidasilor este reprezentat de intensitatea alergarii, a antrenamentului. Aici putem vorbi despre jogging – care este o alergare mai lenta – sau de alergare in viteza, cu imbunatatirea performantei de la un antrenament la altul. Pe de alta parte, trebuie luat in calcul daca alergi des dar antrenamentul tau e unul de scurta durata sau esti deja un alergator care nu poate sta fara acest tip de miscare si alearga zilnic, pentru un interval mai mare de timp.

Asadar, daca alergi de cel mult 3 ori pe saptamana, cu o viteza mica, de cel mult 12 km/ora, atunci ai nevoie de adidasi care sa poata reduce undele de soc, adica pantofi care sa aiba ceva elemente de amortizare. Fii foarte atent ca pantofii pe care ii alegi sa iti ofere stabilitate in cadrul antrenamentelor.

Adidasi de alergare pe teren accidentat
Adidasi de alergare pe teren accidentat

Daca alergarea este o parte importanta a rutinei tale zilnice, alergi mult si, eventual participi la diverse intreceri sau evenimente, ai nevoie de pantofi de alergare usori, care sa amortizeze la fel de bine socul ca si cei din prima categorie.

In plus, trebuie sa tii cont si de tehnica de alergare, ceea ce inseamna modul in care talpa ia contact cu solul. Cei mai multi dintre alergatori au o pronatie normala, adica laba piciorului calca pe zona din mijloc. In acest caz, pantofii potriviti sunt cei conventionali, care nu vin la pachet cu specificatii in plus.

Pe de alta parte, hiperpronatia poate genera disconfort pe timpul alergarii, iar persoanele cu acest tip de tehnica de alergare, trebuie sa se incalte cu adidasi cu suport pe interior, care sa sustina laba piciorului.

Este vorba despre un material mai rigid, pus in partea inferioara a talpii intermediare si care are rolul de a impiedica exercitarea unei presiuni mai mari acea zona, in momentul alergarii. Aceste specificatii tehnice sunt adaugate, de obicei, in culori diferite si din acest motiv sunt usor de recunoscut in magazinele de specialitate.

Citeste si: Cum sa asortezi ceasul la costum, in mod corect

In cazul pronatiei insuficiente se suprasolicita partea exterioara a talpii pantofilor si, in cazul alergarii, sunt necesari adidasi care echilibreaza perfec talpa si reduc presiunea exercitata pe articulatii.

In fine, ar mai fi o categorie speciala, a celor care aterizeaza pe calcai in timpul alergarii. In acest caz e nevoie de o mai mare atentie la indicele de amortizare si la cel numit heel-to-toe drop. Acesta din urma indica distanta dintre calcai si restul talpii, masurata cand esti incaltat.

Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat fixarea piciorului va fi mai fireasca, mai normala in timpul alergarii. Asadar, daca te stii cu o astfel de problema, ar trebui sa iti spun ca cei mai buni adidasi au acest indice cuprins intre 4 si 6 mm. Totodata, aceasta specificatie este potrivita mai ales pentru alergatorii incepatori pentru ca ii sustine in deprinderea unei tehnici de antrenament corecta.

Trebuie sa mai stii ca adidasii de alergare sunt alesi si in functie de greutatea ta corporala, dar si de a lor, astfel incat greutatea sa fie distribuita cat mai bine, cat mai uniform, pe intreaga talpa.