Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Uleiurile grecesti, adevarate minuni!
Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Uleiurile grecesti, adevarate minuni!

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Uleiurile grecesti, adevarate minuni!


Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Te vom invata cum sa faci diferenta dintre un ulei de foarte buna calitate si unul mai slab, observand indiciile cele mai relevante. Vezi si unde sunt produse cele mai bune uleiuri din masline si cum se pastreaza.

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Uleiurile grecesti, adevarate minuni! – Cuprins:

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline
Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline

Uleiul de masline si-a castigat un loc de cinste in viata persoanelor care au adoptat un stil de viata sanatos si numai. Si cei care vor doar o mancare gustoasa prefera sa foloseasca acest tip de ulei. De aceea trebuie sa stii cum sa alegi cel mai bun ulei de masline.

Calitatile sale incontestabile il pozitioneaza astazi in centrul atentiei si pentru calitatile sale curative. Este dovedit faptul ca un consum regulat si moderat de ulei de masline aduce beneficii asupra aspectului pielii, imbunatateste functiile creierului, scade colesterolul (consumul regulat de ulei de masline este asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare), ajuta in lupta cu kilogramele in plus, protejeaza oasele si multe altele.

Expertii recomanda chiar si combinatia intre ulei de masline si usturoi crud care aduce beneficii multiple in prevenirea si tratamentul multor boli.

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Oferta bogata de pe piata poate cauza unele greutati in alegerea celui mai bun ulei de masline, mai ales ca pretul nu este intotdeauna un indicativ real al calitatii lui. In continuare te vom invata cum sa faci diferenta intre un ulei de calitate superioara si unul mai slabut.

In primul rand trebuie sa stii ca cele mai bune uleiuri de masline sunt cele din Grecia care sunt produse in majoritate din masline verzi (este concluzia la care au ajuns cei mai iscusiti bucatari ai lumii, dar si cercetatorii care au studiat uleiurile si au obtinut rezultate fara echivoc).

Ulei de masline extra virgin
Ulei de masline extravirgin

Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Ca sa-ti dai seama daca este unul de calitate, trebuie sa observi daca isi schimba culoarea. Concret, la lumina artificiala trebuie sa fie verzui, iar in lumina naturala trebuie sa fie galben-auriu.

Uleiul de cea mai buna calitate este cel extravirgin si va trebui sa aiba o aroma usor fructata, cu o aciditate de maxim 0,5%. Daca nu depaseste pragul de 0,5% atunci tocmai ai gasit un ulei extraordinar ce poate fi considerat un medicament natural (il poti consuma drept medicament dimineata pe stomacul gol, intr-o cantitate mica de aproximativ 20 ml).

Un alt indiciu care face referire la calitatea uleiului este si recipientul in care este ambalat. Cele mai bune uleiuri le vom gasi intotdeauna in recipiente de sticla, inchise cu un capac ermetic.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

In cazul in care ai cumparat ulei in sticla transparenta, este indicat sa-l infasori in folie sau intr-o panza inchisa la culoare pentru a preveni contactul cu lumina ce ar putea avea efect asupra gustului. Neparat, trebuie sa stii inainte si cum sa alegi cel mai bun ulei de masline.

Bun de consum este si uleiul de masline virgin. Calitatea lui nu va mai fi la fel de mare ca cea a uleiului extravirgin. O sa observi ca aciditatea lui este mai crescuta, cuprinsa intre 0,8% si 2% si nu va mai putea fi consumat drept medicament natural ca cel extravirgin.

Este important de stiut si faptul ca uleiul din masline verzi nu este destinat prelucrarii termice. Daca vei face acest lucru, practic il distrugi pentru ca se vor pierde instant toate proprietatile. Ca sa beneficiezi de adevarata sa valoare va trebuie sa-l folosesti doar la salate, peste branzeturi, etc, fara  a fi supus gatirii. Daca ai nevoie la gatit, atunci alege uleiul de masline negre. De aceea, trebuie sa stii cum sa alegi cel mai bun ulei de masline.

Cum sa pastrezi uleiul de masline

Cum sa pastrezi uleiul de masline
Cum sa pastrezi uleiul de masline

Daca vrei sa te bucuri pentru mult timp de calitatile uleiului de masline, trebuie sa ai grija la cum il depozitezi si pastrezi. Trebuie ferit de lumina directa si caldura. Cel mai bine se pastreaza in recipiente mate, eventual din sticla, in loc racoros, lipsit de lumina directa naturala. Razele soarelui si oxigenul oxideaza produsul si ii schimba gustul.

Ai grija nici sa il pastrezi in frigider. Vei observa imediat ca isi schimba consistenta si isi va pierde din calitati. Trebuie evitata si inghetarea lui pentru ca isi pierde calitatile. Bineinteles, inainte de asta trebuie sa stii si cum sa alegi cel mai bun ulei de masline.

Ai grija si sa-l consumi in timp optim de la deschiderea recipintului. Este dovedit ca, in timp, isi va pierde din proprietati. Este indicat sa fie consumat in maximum 26 de luni de la data producerii.

Potrivit expertilor, termenul de valabilitate, in cazul unei sticle inchise, nu este mai mare de 9 luni. Temperatura optima de depozitare este cuprinsa intre + 14 grade Celsius si + 18 grade Celsius.

O sticla de ulei care a fost deschisa poate fi pastrata timp de aproximativ o luna de zile. Asadar, pe langa faptul ca trebuie sa stii cum sa alegi cel mai bun ulei de masline, ar fi bine sa stii si cat il poti pastra.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont este si sa ai grija sa ia contact cat mai putin cu aerul. Asadar, este indicat sa cumperi ulei in sticle cat mai mici pentru ca in momentul in care este desigilat sa fie consumat cat mai repede.