Ce meserii poti practica fara BAC. Cum sa te angajezi fara bacalaureat
Ce meserii poti practica fara BAC. Cum sa te angajezi fara bacalaureat

Ce meserii poti practica fara BAC. Cum sa te angajezi fara bacalaureat


Ce meserii poti practica fara BAC, afla cum sa te angajezi fara bacalaureat. Ai picat examenul de bacalaureat, dar vrei totusi sa incepi sa muncesti pentru a iti castiga proprii bani pana reusesti sa te pui la punct cu materia si sa obtii diploma de BAC?! Ei bine, nu ai de ce sa iti faci griji, nu esti singurul in situatia asta.

Ce meserii poti practica fara BAC. Cum sa te angajezi fara bacalaureat – Cuprins:

Ce meserii poti practica fara BAC. Cum sa te angajezi

Meserii fara BAC
Meserii fara BAC

Peste 20% dintre elevii inscrisi la bacalaureat in acest an au picat la una sau mai multe materii, nereusind astfel sa promoveze asa-numitul examen al maturitatii. Desi nu sunt foarte multe meserii pe care le poti avea fara diploma de BAC, trebuie sa stii ca exista cateva industrii in care iti poti munci si fara acest document. Hai sa vedem ce optiuni ai la dispozitie!

Daca nu ai promovat examenul de bacalaureat, iti poti cauta un job in zona de retail. Spre exemplu, iti poti indrepta atentia catre posturile de lucrator comercial. Nu ai nevoie de diploma de bacalaureat, insa in cele mai multe cazuri vei avea nevoie de o diploma de absolvire a liceului.

Nu trebuie sa ai antecedente penalesi este de preferat sa iti placa sa lucrezi in echipa. Ai nevoie de spirit organizatoric si de atentie distributiva. Cat despre salarii, vei porni cel mai probabil cu putin peste 1.500 de lei, la acest venit urmand sa se adauge si diverse bonusuri.

Operator call center
Operator call center

Mai departe, te poti angaja intr-un call center, nici pentru aceasta meserie nu ai nevoie de o diploma de bacalaureat. Trebuie sa ai cunostine de baza de operare pe calculator, abilitati de comunicare si de negociere, capacitatea de a lucra in echipa si sa fii orientat intotdeauna catre client.

In plus, daca stii o limba straina vei avea un avantaj important. Salariile nu sunt foarte mare, insa in timp vei putea ajunge la castiguri semnificative datorita bonusurilor ce iti pot fi oferite!

Suntem deja in plina vara, asa ca poti lua in calcul si meserie de ospatar. Daca ai un aspect fizic placut si o prezenta agreabila, un job in domeniul ospitalitatii s-ar putea dovedi o idee extrem de buna pentru tine. Este de preferat sa ai disponibilitate de a lucra in ture si pana tarziu in noapte.

Totodata, trebuie sa stii ca vei lucra de cele mai multe ori si in week-end-uri. Castigurile pot fi insa pe masura, in special daca ajungi sa lucrezi intr-o locatie putin mai pretentioasa.

Manichiurista
Manichiurista

Iti place sa le faci unghiile prietenelor tale? Poti lua in calcul si un astfel de job de manichiurista – pedichiurista. Ai nevoie de o diploma de absolvire a liceului si de un curs de specialitate.

La finalul acestuia vei sustine un examen in urma caruia te vei alege cu o diploma acreditata de Autoritatea Nationala pentru Calificari si care va fi cunoscuta la nivelul intregii Uniuni Europene. Vei avea un salariu de inceput de aproximativ 2.500 de lei, insa, pe parcurs, odata cu formarea unei clientele, veniturile tale ar putea sa creasca simtitor.

Citeste si: Cum sa iei Bacalaureatul fara sa faci meditatii. 26 tactici de invatare eficiente

Absolventii de liceu care nu au reusit pentru moment sa promoveze examenul de bacalaureat isi pot indrepta atentia si catre meserie de frizer sau de hair-stylist. La fel ca si in cazul anterior, vei avea nevoie insa de un curs de specialitate, la finalul careia vei sustine un examen. Odata ce vei obtine diploma, vei putea profesa intr-un salon de infrumusetare si vei avea un salariu de inceput de aproximativ 2.000 – 2.500 de lei.

Iti place sa conduci si nu te deranjeaza ideea de a fi plecat mult de acasa? Meseria de sofer de tir s-ar putea sa ti se potriveasca! Trebuie sa ai carnet de conducere si sa stii sa conduci bine! Salariile nu sunt deloc mici in aceasta industrie, cursele internationale fiind platite chiar extrem de bine. Nu este insa o meserie usoara, ba chiar din contra.