Pentru multi dintre noi, cafeaua de dimineata este un intreg ritual, asa ca vrem sa obtinem cea mai buna aroma pentru a incepe ziua cu dreptul. Iata 5 modalitati prin care sa faci cea mai buna cafea acasa.
O sa iti prezentam mai multe moduri, iar tu ai posibilitatea sa il alegi pe cel pe care il poti face acasa la tine.
Cumpara o cafea proaspat prajita, nu o cafea ambalata, din supermarket
Primul nostru sfat este sa cumperi o cafea proaspat prajita, evita cafelele din supermarket care stau cu lunile si care contin chimicale. De asemenea, evita cafeaua instant, adica pliculetele de tipul „3 in 1” pe care le amesteci cu lapte sau apa fierbinte. Ness-ul sau cafeaua solubila nu face nici el parte din lista noastra.
Pentru ca sunt multe companii mici care aduc cafea la noi in tara si o prajesc aici, recomandam sa cumparati de la acestea. Nu va faceti griji ca este foarte scumpa, pentru ca gresiti. Cateodata, diferenta de pret este de cativa lei.
Incearca mai multe tipuri de cafea pana ajungi la cea care iti place cel mai mult si a carei aroma iti da o senzatie de liniste si pace. Fie ca este din Cajamarca sau Santos, cafeaua proaspat prajita va avea cu totul si cu totul alt miros, dar si alt gust. Cauta prajitorii de cafea la tine in oras si sigur vei gasi o cafea care ti se va potrivi.
Foarte important este ca atunci cand cumperi cafea de la o prajitorie, sa ii rogi pe cei de acolo sa ti-o macina in functie de modul in care o vei prepara. Spune-le cum o prepari, pentru ca granulatia depinde de fiecare mod in parte.
Poti savura cafeaua atunci cand vrei sa inveti cum sa platesti taxele pe ghiseul.ro sau atunci cand inveti cum sa vezi live stream online serialul Zuleyha!
5 modalitati de a iti prepara cafeaua la tine in casa
Acum, este timpul sa trecem la treaba si sa facem cea mai buna cafea pe care o poti savura in fiecare dimineata si care iti va da energie si voie buna.
Poti sa testezi fiecare metoda, pana vei vedea care ti se potriveste exact. Unele persoane prefera cafeaua mai slaba, altele prefera o cafea mai tare. Testeaza si vezi care ti se potriveste.
Cum sa faci cafea la presa franceza
Presa franceza este una dintre cele mai simple metode de a face cafea, rapid si eficient. Dezavantajul este ca vei face mai multa cafea, asa ca ai grija sa nu exagerezi cu cantitatile. Daca vei prepara cafeaua la presa franceza, nu vei avea nevoie de o cafea macinata fin, asa ca spune-le acest lucru si celor de la prajitorie.
Ca si cantitati, pune o lingurita cu varf de cafea la 100 ml de apa. In caz ca aceasta nu ti se pare tare, data viitoare adauga mai multa cafea, in functie de cum iti place tie.
Fierbe apa, iar dupa ce aceasta a dat in clocot las-o sa stea la temperatura camerei timp de un minut. Dupa ce au trecut cele 60 de secunde. Toarna apa peste cafeaua pe care ai pus-o in presa franceza, pune capacul presei, amesteca foarte bine si lasa compozitia sa stea timp de 3-4 minute.
Dupa ce a trecut timpul mentionat, impinge usor presa, pana ce ajunge in partea de jos. Cafeaua ta este gata, iar recipientul se spala numaidecat!
Cum sa faci cafea la ibric
Multi dintre noi prefera ibricul , asa ca o sa iti aratam cum poti sa faci cea mai buna cafea la ibric la tine acasa. Nu o sa ai nevoie de un ibric foarte scump, asa ca nu te aventura sa dai bani pe asa ceva. Cafeaua pe care o vei folosi este foarte importanta, asa ca este indicat sa cumperi una proaspat prajita sau o rasnita.
La 100 ml de apa, foloseste in jur de 7 grame de cafea. Bineinteles, daca preferi cafeaua mai tare, vei pune o cantitate mai mare. O sa ai nevoie de o cafea rasnita cu o granulatie mica, asa ca daca o sa cumperi cafeaua de la prajitorie, mentioneaza acest lucru celor de acolo pentru a te ajuta.
Pentru a o prepara, trebuie sa pui apa in ibric, iar pe urma sa pui si cafeaua macinata. Amesteca totul pana se omogenizeaza si abia apoi poti pune ibricul pe foc mediu. Este recomandat sa nu amestecati atunci cand este pe foc pentru ca riscati sa beti o cafea amara.
Cand este aproape de fierbere si caimacul de pe margine incepe sa se ridice, opriti focul si lasati cafeaua sa stea timp de 20 de secunde. Dupa aceea, se poate turna in cesti si se poate servi.
Cum sa faci cafea turceasca la cezve
Cafeaua turceasca este o alternativa la cafeaua la ibric, pentru ca se prepara aproape in acelasi fel. Desigur, poti servi alaturi de cafea un desert turcesc sau o ciocolata, ori poti adauga zahar in cafea pentru a il inlocui.
Pentru a prepara cafeaua turceasca ai nevoie de 100 ml de apa, 1 lingura de cafea turceasca si 1 lingura de zahar. Este recomandat sa folosesti un cezve de arama, adica acel ibric traditional turcesc in care acestia prepara cafeaua.
Pune toate ingredientele in ibric, amesteca pana ce se omogenizeaza, apoi pune pe foc mediu. Atunci cand amestecul incepe sa se incalzeasca si e aproape de fierbere, se va forma o spuma deasupra. Ia cu ajutorul unei lingurite o parte din spuma si pune-o in ceasca in care vei servi cafeaua.
Cand amestecul atinge punctul de fierbere, toarna jumatate din cafea in ceasca si restul pune iarasi pe foc pentru a mai fierbe. Dupa 15-20 de secunde, toarna si restul de cafea, pe la marginea cestilor pentru a nu strica spuma.
Cum sa faci espresso la tine acasa
Foarte multa lume prefera espresso, iar pentru a prepara acest tip de cafea o sa ai nevoie de un espressor. Poti alege unul cu rasnita integrata sau poti cumpara unul in care pui cafeaua macinata. Nu uita ca atunci cand cumperi cafeaua de la prajitorie sa mentionezi cum o prepari, pentru ca este nevoie de o anumita granulatie.
Modul de preparare este destul de simplu, pentru ca espressorul va face totul pentru tine. Trebuie doar sa ii adaugi cafea si apa, iar dupa apasarea unui buton vei obtine o cafea in stil italienesc, plina de aroma.
Unii dintre voi o sa foloseasca un espressor cu pastile, insa daca vrei sa obtii un espresso cu adevarat bun, recomandam sa cumperi cafea proaspat prajita pentru ca gustul va fi total diferit si vei evita acea aroma de cafea arsa.
Cum sa faci cafea Cold Brew acasa
Daca pe timp de vara vrei sa pepari o cafea racoritoare, iti recomandam Cold Brew. Este o cafea preparata cu apa rece, iar gradul de macinare al boabelor de cafea este si el diferit, asa ca asigura-te ca o sa mentionezi acest lucru celor de la prajitorie.
Modul de preparare este destul de simplu, insa va dura un pic mai mult ca la metodele de preparare pe care ti le-am mentionat mai sus.
Pentru a face o cafea Cold Brew putem folosi o presa franceza, pentru ca este un echipament pe care il poti cumpara repede din magazine. Desigur, poti folosi si un echipament special pe care il poti cumpara de la un magazin de specialitate.
In presa franceza pune 60 de grame de cafea sau aproximativ 20 de lingurite cu varf. Adauga apa (in jur de 300 ml) si amesteca folosind o lingurita. Acopera presa franceza si lasa totul sa stea la temperatura camerei timp de 15-16 ore.
Dupa ce a trecut perioada de 15-16 ore, apasati pistonul presei pana jos. Cafeaua care a rezultat, va trebui filtrata cu ajutorul unui filtru de cafea din hartie. Dupa ce ai facut acest lucru, pune cafeaua la frigider sau daca nu mai vrei sa astepti, pune recipientul in apa rece cu gheata (doar recipientul, nu cafeaua!). Acum ai obtinut cafeaua Cold Brew. O poti servi ca atare sau o poti dilua cu apa rece sau gheta, lapte sau sa o bei asa cum iti place